Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Алла:

    Доброго дня.Мені 50 років, моій доньці було встановлено інвалідність у два роки.Я вже два роки визнана інвалідом 2 групи загального захворювання.Працюю на часткову занятість.Чи можу я отримувати доплату з 50 років за дитину інваліда дотренсівї по інвалідності чи вона може бути змінена з цієї обставини,чи можливо дві пенсії ? Дякую за пояснення.

    Відповідь: ні. законодавче обгрунтування — в статті

  2. Людмила:

    Доброго дня, чи може жінка після призначення такого виду пенсії продовжувати працювати на основному місці роботи? У яких випадках така пенсія призначається батькові дитини?

    Відповідь: пояснено — в статті

  3. Светлана:

    Добрый день, мне сейчас 52, дочке 15, она ребёнок с инвалидностью с 14 лет. Согласно Вашей статье и ЗУ, я тоже могу обратиться в ПФ? Или в 55 лет? И если там получу отказ, обращаться в суд? У меня есть шанс? Спасибо.

    Відповідь: якщо ви ознайомилися зі статтею та визначили, що права на пенсію маєте, звертайтесь до УПФУ.

  4. Ольга:

    То пільговий вихід на пенсію матері,що виховала дитину інваліда в 50 років чи в 55?Не зрозуміло…

    Відповідь: в 50 років і за певних умов, знайомтесь зі статтею

  5. Доброго вечора!
    Підкажіть, будь ласка, як нам правильно вчинити. У моєї дитини у 5 років і 10 місяців діагностували бронхіальну астму на початковій стадії. Ми спостерігаємось і підбираємо лікування в приватній клініці. Маємо діагноз, заключення лікаря і отримуємо безкоштовно деякі ліки. Чи можемо ми оформити групу інвалідності? Якщо так, то допоможіть, будь ласка, з алгоритмом дій. Дякую!

    Відповідь: це визначає виключно МСЕК та ЛКК

  6. Наталья:

    Сину встановили інвалідність до 6 років.Призначили соціальну допомогу ,але чомусь не призначили надбавку на догляд( я не працювала).Тепер Управління Соціального захисту надало лист, що внески до ПФ вони не робили( 2 роки).Після переходу до іншого УСЗН , мені почали нараховувати стаж ( 11 років).
    Дивлячись на те, що мені не нараховувалась надбавка на догляд до 6 річного віку на дитину інваліда( з 4 до 6 його років), чи маю я право на вихід на пенсію з 50 років, якщо маю стаж більше ніж 15 років і інвалідність була встановлена 4 до 18 років.Чи треба з’ясовувати причину не нарахування надбавки за доглядом.

    Відповідь: на ваш вибір

  7. Вікторія:

    обрий день. Я виховую дитину інваліда до 6 років , отримую на неї пенсію і отримувала надбавку по догляду за нею. Але дитина пішла в садочок з мене надбавку зняли, чому? дитина відвідує садочок не регулярно, тому що блшіст час знаходимося на реабілітації

    Відповідь: тому що догляд в цьому випадку вже не здійснюється, відповідно до законодавства.

  8. Мария:

    Добрый день.
    Я работающий инвалид 2 группы (общее заболевание), мне 50 лет. Имею сына инвалида-детства. Инвалидность была установлена в 7 летнем возрасте. На момент оформления пенсии по инвалидности мой стаж, включая период по уходу за ребенком-инвалидом, был больше 15 лет. Имею ли я право на оформление пенсии по возрасту в 50 лет?

    Відповідь: за умов, описаних в статті

  9. Моя дочка инвалид детства с 12 лет по зрению,у неё 2 группа инвалидности довична. Скажите пожалуйста, имею ли я право уйти на пенсию в 55 лет со стажем 15 лет?

    Відповідь:інформація значиться в статті, ознайомтесь

  10. Світлана:

    Доброго дня! Мій син має вроджені вади здоров’я. В 3 роки визнаний дитиною-інвалідом до 18 років. Після повноліття з нього інвалідність зняли. Через 2 роки мені виповниться 50 років. Чи матиму я право на достроковий вихід на пенсію, якщо на той час мій син не матиме статусу інваліда?

    Відповідь: з описаного вами, та за умови стажу в 15 років — так

Добавить комментарий