Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Людмила:

    Виховую 2 дітей 13 та 6 років.Останній- дитина-інвалід .Чи мають право мене скоротити на роботі?Я одружена,чоловік-учасник АТО-працюючий. Мій безперервний стаж на підприємстві-24 роки.

    Відповідь: ні

  2. Ганна:

    Підкажіть будь ласка,який документ підтверджує те,що мати дитини інваліда,яка отримує пенсію за віком50 років не може бути звільнена з роботи,не маючи 60 річного віку,в зв’язку з реорганізацією школи шляхом об’єднання двох навчальних закладів в один.

    Відповідь: пенсійне посвідчення та довідки по датіям.

  3. Ганна:

    Доброго дня.Чи мають право звільнити з роботи пенсіонерку,маму дитини- інваліда?

    Відповідь: при скороченні штату- є переважне право залишитись, якщо не має банкрутства

  4. Інна:

    Я опікун дитини- інваліда з 7 років. Опіка була встановлена коли дитині було 2 роки. Мені зараз повних 56 років. Чи маю я право на достроковий вихід на пенсію ? Стаж 25 років. Дякую.

    Відповідь: без огляду документів відповісти не вбачається можливим

  5. Ганна:

    Доброго дня.Чи мають право звільнити з роботи пенсіонерку,маму дитини- інваліда?

    Відповідь: за описаного — ні

  6. Світлана:

    Дитина була визнана інвалідом з дитинства в віці 7років 6місяців.Чи маю я право на пенсію в50 років? І які потрібні документи?

    Відповідь: порадимо ознайомитися зі статтею

  7. Оксана:

    Чи могли б ви порадити, до кого саме можна звернутися? Дякую

    Відповідь: до центрів безкошовної правової допомоги та до УСЗ

  8. Оксана:

    Доброго дня, моїй донечці-20.Народилась з однією ниркою, про це дізнались, коли їй було 4,5 роки.В той час інвалідність не дали,не було такого закону і показань. Лише зараз встановили-інвалід з дитинства 2 група.чи маю я право на пенсію в 50 років, стажу вистачає.

    Відповідь: потрбно бачити ваші документи, тому порадимо звернутися за очною фаховою допомогою

  9. Наталя:

    Дитина захворіла у 8ми річному віці- виповнилось 8 — через місяць хвороба на все життя — зараз дали після 18 ти років 3-ТБ з дитинства —можна звертатись до суду ??? Є надія на успіх ?? Дякую

    Відповідь: порадимо звернутися з вашими документами за очною фаховою допомогою

  10. natalkakotla1975@gmail.com:

    Яка зараз з 1 січня 2021 року повинна бути пенсія на дитину інваліда підгруппи А з надбавкою на догляд для дитини17 років?

    Відповідь: інформація значиться в статті, ознайомтесь

Добавить комментарий