Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Світлана:

    Мені 55 років. Дитина з 17 років стала інвалідом дитинства( злоякісна пухлика). 11 років був статус по МСЕКУ. Чи маю я право достроково піти на пенсію?

    Відповідь: без огляду документів відповісти не вбачається можливим. Зверніться в УПФУ

  2. Наталія:

    Доброго дня, мені 50 оформлюю пенсію- є довідка з ЛКК і вс одно відмова, требують довідку з МСЕК, а де її взяти, як їх забирають в соцзахисті! І не знаходять першу за2008 рік? Чи правомірні дії ПФ?! Невже довідки з ЛКК не достатньо?

    Відповідь: не правомірні, тому і написана стаття та приведена судова практика

  3. Марія:

    Доброго дня. Моєму сину виявили вроджену ваду серця в 14 років і надали статус івалід дитинства. Мені 51 рік та у виході на пенсію мені відмовляють, бо немає записів до шести років. Чи можу я претендувати на пенсію, адже дитина була із діагном при народжені, проте лікарі мені проце нічого не казали? Дякую

    Відповідь: є інформація в статті, з посиланням на чинне законодавством

  4. Юлия:

    Подскажите, пожалуйста, как мне действовать дальше?Я мама ребенка инвалида с детства, но группу нам дали в 13лет по диагнозу гепатит. По достижении 50 лет, обратилась в ЛКК но в выдаче справки о том, что ребенок имел показания до 6 лет, мне отказали. Стоит ли мне дальше обращаться в пенсионный фонд или как мне поступить дальше? заранее благодарна

    Відповідь: без огляду ваших документів відповісти не вбачаєтсья можливим

  5. Світлана:

    Доброго дня!У мене таж сама проблема,сину у 6 років вибили око,а оформили інвалідність у 7 років.В Пенсійний я зібрала всі документи, які підтверджують,що сталось з сином,але мені відмовили,бо сталось,після виповнення 6 років.Мені вже 58 років.

    Відповідь: про це значиться в статті, ви не поодинокі, і нажаль окрім звернення до суду іншого варіанту немає

  6. Наталья:

    Добрий день, я мати инвалида дитинства який народився 23.04.2001 року. С 2003 році визнан інвалідом з дитинства, в грудні 2008 дитина померла.Чи маю я право на досрочний вихід на пенсію в 50 років?

    Відповідь: без огляду ваших документів -надати відповідь не вбачається можливим

  7. Галина:

    Добрий день. В цьому році виповнилося 50 років. Моїй дитині встановили інвалід- дитинства у 8 років. Діагноз аутизм. Я працюю. Чи можу я оформляти пенсію, маю стаж 28 років.

    Відповідь: без огляду ваших документів надати відповідь не вбачається можливим

  8. Лілія:

    Добрий день! В цьому році виповнилося 50 років,працюю 31 рік.Маю доньку-інваліда з дитинства,групу встановили у віці 12 років. Д-з:»Вроджена вада розвитку кішківника»,але в лікарні відмовляють дати висновок,що дитина могла бути інвалідом до 6 річного віку,так як діагноз був встановлений лише у 9 річному віці.Порадьте,куди я можу звернутися ,щоб оскаржити це рішення, бо захворювання відноситься до вроджених аномалій розвитку(тобто з народження)

    Відповідь: до ЛКК області/суду

  9. Ірина:

    Мати виховує дитину, якій 14 років і вона є інвалід дитинства. Матирі 50 років. Чи має вона право вийти на пенсію в 50 років?

    Відповідь: без огляду документів надати відповідь не вбачається можливим

  10. Тетяна:

    При оформлені на пенсію,виявилось,що загубилась пенсійна справа моя,як отримувача допомоги на дитину з інвалідністю. Довідку з лікарні видали. УсіМСЕКи є. Пенсійні посвідчення оримувача допомоги теж є. Тільки суд надасть підтвердження?

    Відповідь: якщо архівного немає — то так, тільки суд

Добавить комментарий