Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Дарья:

    Скажіть будь-ласка, дитині дали інвалідність з дитинства у 9 років ( і триває інвадідність до цих пір — зараз «дитині» 22 роки)
    , мати була оформлена по догляду за дитиною.
    Зараз матері 50 років. Чи має мати право на пільгу сприводу виходу на пенсію ?

    Відповідь: нажаль, лише через рішення суду. на сайті в статті описана ця ситуація

  2. Людмила:

    Добрий вечір.Підскажіть будьласка, мені 30 років я інвалід дитинства. Мамі в листопаді буде 50 років на роботі вона з 83р. чи може вона подаватии на пенсію? І які потрібні документи для цого???

    Відповідь: може, перелік документів в статті на сайті

  3. Наталія:

    Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, по такому питанню. Я інвалід з дитинства, згідно законодавства один з батьків дитини-інваліда з дитинства має право йти на пільгову пенсію. Мама відмовилась від цієї пільги на користь батька. (Мама знаходиться на пільговій пенсії за вислугу років, як медичний працівник). Коли батькові виповнилось 55 років він звернувся в Пенсійний фонд для отримання цієї пільгової пенсії. ПФ відмовив у наданні пенсії і обгрунтував це тим що мама вже знаходиться на пільговій пенсії. Підкажіть, будь ласка, чи правомірні дії ПФ? Мама ж знаходиться на пільговій пенсії не по тій пільзі за дитину інвалід, а по вислузі років? Дякую.

    Відповідь: абсолютно неправомірні, беріть письмову відмову та оскаржуйте

  4. Марта:

    Доброго вечора,якщо інвалідність дитині була встановлена до 6 років, але у 18 років зняли інвалідність чи має право мама вийти на пенсію у 50 років

    Відповідь: так. при наявності страхового стажу в 15 років

  5. Лариса:

    Доброго дня, мені 50 років, оформила пенсію, так як маю дитину з інвалідінстю, чи має значення стаж при нарахуванні розміру пенсії, бо мені врахували тільки 15 років страхового стажу, а 6 років не рахували, бо в ПФ сказали , що не врахували , бо я сама хотіла сидіти вдома з дитиною -інвалідом. Чи дійсно це так?

    Відповідь: ні, з описаного вами багато виникає питань. Візьміть письмову відмову

  6. В скільки років може піти на пенсію чоловік. якщо він оформлений по доглялу за дитиною інвалідом (інвалідом з ддитинства)? та який він повинен мати стаж роботи?

    Відповідь: інформація є в статті на сайті

  7. доброго дня. Підкажіть: маю дитину 23р.(інваліда з дитинства), в березні виповнилось мені 50 . Чи маю право виходу на пенсію? стаж 30 років. На даний час чоловік оформлений по догляду.

    Відповідь: зверніться до УПФУ з вашої пенсійною справою

  8. Маряна:

    Доброго дня ,я виховую дитину інваліда 12 років .Я хочу звільнитись з роботи чи повинна я відробляти два тижня ?Жду відповіді ,дуже вдячна.

    Відповідь: напишіть заяву, що в звязку з доглядом за інвалідом, просите звільнити з дати,вказаної в статті

  9. Таня:

    Добрий день. Скажіть, будь ласка, які обовязки мають батьки дитини-інваліда, якщо дитина знаходиться в дитячому будинку на повному державному забезпеченні, а батьки отримують 25% пенсії?

    Відповідь: всі ті ж обовязки, які мають батьки дитини не інваліда. Нічого не змінюється в правах та обовязках

  10. Алина:

    Добрый день, подскажите пожалуйста, мама ребенка инвалида с детства(инвалидность установлена в возрасте до 16 лет), страхового стажа 15 лет нет. Выйдет ли на пенсию в 55лет или пенсия не положена вовсе?

    Відповідь: за законом- право на пенсію вона має. Але УПФУ по таким випадках відмовляє, і лише в судовому порядку можна набути право на пенсію

Добавить комментарий