Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Оксана:

    Чи можна після оформлення пенсії в 50 років (виховала дитину інваліда до 6-річного віку) і далі працювати. Чи потрібно буде звільнятись з роботи.

    Відповідь: або пенсія пільгова, або робота.

  2. Марія:

    Скажіть будьласка чи можу я оформити пенсію у 50 років (маю дитину інваліда)і ще працювати .

    Відповідь: ні, вихід на дострокову пенсію передбачає і відсутність зайнятості.

  3. Ольга:

    Добрий день! Моя мати отримує пільгову пенсію як мати дитини-інваліда з дитинства протягом 5 років. З моменту оформлення пенсії не працювала. На теперішній час розмір пенсії складає 999 грн. Чи має право вона на мінімальну пенсію з 01.01.2017 в сумі 1247грн. Дякую!

    Відповідь: без огляду матеріалів вашої пенсіної справи надати вам відповідь не можемо.

  4. Ксенія:

    Скажіть будь ласка! Маю дитину інваліда 3 групи групу вперше дали в 5 років(зараз їй 21), я працюю в школі. Маю педстажу вже 22 роки(загального 27). Чи маю я право на таку пільгову пенсію і в скільки років можна її оформити? І чи має право на таку пенсію мій чоловік??Дякую за відповідь.

    Відповідь: має право той з батьків, хто здійснював догляд, і має стаж 15 років, при досягненні 50 років.

  5. Анна:

    Добрый день! Помогите разобраться! У брата наследственная, врождённая болезнь, но диагноз поставили в 7 лет, инвалид детства 1 группы, требующий посторонней помощи! Мама сразу же уволилась по ст.38 по уходу за ребёнком до 14 лет. Сейчас ей 50, она имеет право идти на пенсию или все таки как ответили на лкк что вышел закон до 6 лет, и сказали что в 60 по возрасту ? Или можно предоставить какие то бумаги о том что это не приобретённая инвалидность, что он и до 6 лет был болен? Куда нужно обращаться с заявлениями и тд? Помогите!

    Відповідь: на сайті нами написана стаття на цю тему, ознайомтесь.

  6. Таня:

    Добрий день. Я виховую дитину інваліда до 18 років , отримую на неї пенсію і надбавку по догляду за нею.Скажіть, будь ласка, чи зміниться розмір виплати,і як зміниться якщо я відкрию підприємця?

    Відповідь: так

  7. катерина:

    В суд я повина звертатися по місцю проживання?

    Відповідь: так

  8. катерина:

    добрий день відповідь я Вашу отримала дякую .Як правильно мені звертатися у суд і в який місцевий суд . які мені брати з собою документи?

    Відповідь: в суд звертаєтесь за правилами Кодексу Адміністративного судочинства, і за підсудністю в цьому ж кодексі.

  9. катерина:

    Добрий день.Я маю сина інваліда з дитинства 3 групи ,яку дали йому довічно. Мені 5о років чи маю я право оформити пенсію.Інвалідність йому дали в 10 років, хворіти він почав у вісім років.

    Відповідь: маєте, але УПФУ відмовить, і право на пенсію ви зможете набути лише в судовому порядку

  10. Добрий день. Моя сестра оформила пільгову пенсію у 50 років (дитина інвалід дитинства) . За весь період (8 років) вона ні разу не перераховувала пенсію, так як у пенсійному фонді їй сказали, що її пенсія не підлягає перерахунку і що вона все життя буде отримувати таку суму пенсії. Разом із тим, вона весь цей час працює і має трудовий стаж 40 років. Скажіть будь — ласка, чи має вона право на перерахунок пенсії?
    чи може вона перейти з пільгової пенсії на пенсію по віку. Дякую.

    Відповідь: суто з вашого опису- має. Але краще з документами звернутися до УПФУ.

Добавить комментарий