Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Юлія:

    Дуже дякую за сайт.це реально допомагае людям

  2. Юлія:

    Добрий день!Дитина була на інвалідності до 12 р.Мама знаходилась на той час по догляду за дитиною. Після 12р.(2006 р.) інвалідність була знята. Чи має право мати в такому разі( в судовому чи не в судовому порядку) на пільгове оформлення пенсії за той період по догляду за дитиною,чи якщо інвалідність зняли вже,то не має права взагалі?

    Відповідь: відповідно до описаного вами- має

  3. Наталя:

    Добрый день.Мені 55 років моя дитина стала інвалідом-дитинства з 7 років, чи маю я право на пенсію?

    Відповідь: УПФУ відмовить. Лише в судовому порядку и за наявності довідки ЛКК, що можливо було встановити інвалідність до шести років.

  4. Людмила:

    Я виховую дитину,якій уже13 років.В 2 роки їй встановили діагноз:Вроджений вивих лівого бедра 4ступеня та дисплазія правого кульшового суглоба.Дитина перенесла 4операції і їй в 2 роки встановили інвалідність. Мені 45років,стажу 30років.Чи маю я право іти на пенсію в 50 років?

    Відповідь: так, маєте право, в 50 років

  5. Наталья:

    я вам писала щодо пенсії по інвалідності дитини.У довідки МСЕ написано; п.і.по батькові.
    дата народження 1985
    дата огляду 6.09.01
    група інвалідності третья
    причина інвалідності с детства
    дата чергового перегляду—бессрочно
    Чи можна мені оформлятись на пенсію. так як в довідки написано -с детства.

    Відповідь: УПФУ вам відмовить. Прочитайте статтю

  6. Наталья:

    Я 1964р.н. Народила сина 30.09.1985р. 06.09.01р.його признали інвалідом (у довідки -причина інвалідності-с детства і бессрочна). чи маю я право на пенсію в 50років.

    Відповідь: УПФУ відмовить без рішення суду або без довідки ЛКК. На цю тему є стаття на сайті

  7. Елена:

    Добрый день. Скажите пожалуйста, какие изменения будут для выхода на пенсию «мати дитини інваліда», после принятия новой пенсионной реформы-2017.

    Відповідь: це буде відомо після прийняття остаточної редакції закону, далі буде висвітлена стаття на сайті

  8. Любов:

    Доброго дня. Мій син був дитиною — інвалідом з 7,5 років до 16 років.В 16 років інвалідність зняли .Чи маю я, як мати, право на пільгову пенсію? В 2017р. мені буде 50 років, стаж 33 роки.Дякую.

    Відповідь: без суду-якщо вами буде надан висновок ЛКК про те, що у дитини були підстави для визнання дитиною інвалідом до шести років, або ж в судовому порядку, оскільки УПФУ без цієї довідки ЛКК пенсію не призначає.

  9. Ірина Борисівна:

    маєте, але УПФУ відмовить, і право на пенсію ви зможете набути лише в судовому порядку
    Добрий день!
    в нас аналогічна ситуація, дитині поставили діагноз цукровий діабет 1 тип
    в 6 років і 4 місяці.Право на пільгову пенсію зможете набути лише в судовому порядку!
    Що для цього потрібно?
    Які документи?
    Юрист нам сказав ,що треба висновок лікарської комісії, про те що були передпосилки до захворювання в віці до 6 років.
    Я зверталася у дитячу консультацію, мені відмовили в такому висновку.
    Виходить замкнуте коло((((
    Чекаю на Вашу консультацію.Дякую.

    Відповідь: якщо медичні документи дозволяють оскаржити рішення ЛКК, тоді радимо оскаржувати його, це буде швидше ніж суд до УПФУ. Якщо не дозволяють- тоді суд до УПФУ.

  10. Марина:

    Добрый вечер!Подскажите пожалуйста, моя дочь была инвалидом с года до пяти лет, затем группу сняли в связи с улучшением. Имею ли я право на пенсию как мать инвалида с детства?

    Відповідь: так, маєте, якщо вас вже є 50 років та є стаж 15 років.

Добавить комментарий