Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Людмила:

    Комісія ЛКК при поліклініці довідку про те, що могла бути встановлена інвалідність до 6 років не видала.Вказавши на те,що на даний час ця дитина не має інвалідності по цьому захворюванні. Чи це правильна відповідь?Чи довідку про можливість встановлення інвалідності до 6 років видається лиш при умові,що дана особа має інвалідність з цього захворювання?

    Відповідь: для висновку необхідно бачити матеріали справи, але рішення ЛКК можливо оскаржити

  2. Людмила:

    Доброго дня!Чи можу отримати пільгову пенсію через суд,якщо поліклініка видала довідку про те,що пільгову пенсію отримати я не можу,пояснюючи це тим,що на даний момент не знахожусь по догляду за дитиною,так як інвалідність з дитини давно знята.

    Відповідь:не зовсім зрозуміла ваша ситуація, зверніться за очною фаховою допомогою

  3. Валентина:

    Я одинока мати ,виховую дитину-інваліда,вийшла на пенсію в 50 років,не працюю.Чи маю я право на допомогу як одинока мати? З 2016року мені соцбез відмовив у виплаті цієї допомоги.

    Відповідь: допомога призначається в залежності від доходу, на сайті з цього приводу є стаття, скористайтесь

  4. Грач Тетяна:

    Доброго дня! На жінок-військовослужбовців розповсюджується стаття про пенсійний вік у 50 років, при наявності дитини-інваліда?

    Відповідь: звісно

  5. Добрий день !!! У мене син інавлід дитинства з 13 років (цукровий діабет ) ю Чи маю я право підти на пенсію в 50 років ?

    Відповідь: ознайомтесь з статтею на сайті, там описана ситуація з виходом на пенсію в 50 років.

  6. Добрий день !!!! У мене син дитина інвалід з 13 років (цукровий діабет ) , Чи маю я право підти на пенсію в 50 років ?

    Відповідь: або за умови отримання довідки ЛКК про можливість встановлення інвалідності до шести років, або через рішення суду. Оскільки УПФУ відмовить.

  7. Людмила:

    Коли буде відновлено пенсія матері інвалідів з дитинства працюючим держслужбовцям? Чи передбачена вона у новій пенсійній реформі? Невже потрібно звільнятися? Куди звертатись? Чи може до суду?

    Відповідь: ваше питання доречно адресувати уряду та законодавцю

  8. Світлана:

    Доброго дня.Я Чернявська Світлана Ігорівна. У мене донька Інвалід Чернявська Ольга Євгенівна 24.05.2014 Діагноз Гіпоплазія аномалії головного мозку,Часткова артрофія зорового нерва,Глибока затримка психомоторного розвитку, чи має бути допомога по догляду за інвалідом?

    Відповідь: зверніться в УПФУ з вашими документами, вам буде надано розяснення

  9. Скирденко Людмила:

    Мій син Дитина- інвалід з 2008 року(на той час йому було 9 років), зараз йому 19 років він інвалід 2-ї групи. Чи зможу я (мама) досягнувши 50-ти річного віку отримувати пільгову пенсію?

    Відповідь: радимо звернутися до УПФУ з документами по вашій пенсійній справі

  10. Тетяна:

    Мій син по травмі став інвалідом з дитинства III групи з 14 років,зараз йому 25 років.По догляду за дитиною інвалідом до 18 років був оформлений батько.Чи має право мати на пільгову пенсію?

    Відповідь: необхідно дивитися документи, зверніться до УПФУ за розясненням

Добавить комментарий