Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Доброго дня! У мене дитина-інвалід з народження. Мені 50 років і маю страховий стаж 15 років.Мені нарахують мінімальну пенсію,чи це залежить від моєї зарплати ?

    Відповідь: так, від з.п.

  2. Маю дитину-інваліда дитинства,зараз вже-інваліда 3 групи(ій 30 років).Захворіла на меннінгіт у 1 рік та 3 місяці,як ускладнення отримала невріт слухового нерву та глухоту 3-4 ступені.В історіі хвороби е всі записи від спеціалістів,що дитина мала глухоту ще до трирічного віку.Але комісію по інвалідності пройшли у 6 років 7 мясяців.Можу я отримати пенсію .як мати інваліда дитинства?

    Відповідь: нажаль, УПФУ відмовить в призначенні без довідки ЛКК або без рішення суду

  3. Грач Тетяна:

    доброго дня! у мене дитина-інвалід 2001 р.н, якій призначили пенсію в 7 років, до цього часу я навчалась ,працювала, але трудового стажу небагато. З 2010 я військовослужбовець за контрактом, у нас теж відбулись зміни з виходом на пенсію, тобто збільшили вік. В якому віці я маю право вийти на пенсію 50% ?

    Відповідь: без огляду вашої пенсійної справи відповісти на питання не можливо.

  4. Давидюк Валентина Францівна:

    Добрий день. Я маю стаж, на сьогоднішній день 27 років. Чи маю право йти на пенсію в 50 років, якщо якщо в мене син інвалід з дитинства, інвалідність була призначена в 9 місяців?

    Відповідь: так, при наявності страхового стажу в 15 років

  5. Ольга:

    Добрий день, я, 1962 року народження, інвалід 3 групи з 1992 року, з того часу не працюю, трудового стажу з декретними — маю 10 років, троє дітей, одна дитина — з 13-ти років має інвалідність з дитинства 3 групи (вже більше 20 років). Чи маю я право на дострокову пенсію за віком після досягнення 55 років ?

    Відповідь: без огляду пенсійної справи відповісти не можливо.

  6. светлана ковальова:

    Добрий день,скажіть будь-ласка, чи осучаснюється з 1 жовтня 2017 р.пенсія матері дитини-інваліда, яка вийшла на пенсію у 50 років(8 р. назад) і жодного разу не здійснювала перерахунок пенсії. Її пенсія 1247 гр. і ніякого осучаснення не було. Зараз їй 58 р. і вона весь цей період працює без перерви у стажі. Чи підлягає її пенсія осучасненню відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». її стаж 37 років. Дякую.

    Відповідь: без огляду пенсійної справи відповісти на питання не можливо

  7. Анна:

    інвалідність дитини наступила в 15 років, що робити щоб вийти на пенсію достроково

    Відповідь: звертатися до УПФУ, отримувати відмову, та звертатися до суду

  8. Тетяна:

    Мати дитини з інвалідністю з дитинства.Пішла на пенсію за віком 2016 зроці в 50 років.Стаж 27 років.Пенсіяв березні 2016 року . призначена ов розмірі 1324 гривні. За цей час жодноі добавки до песіі не було.Тепер на 1 жовтня 2017 добавили 48грн.в зв’язку з осучасненням пенсіі відповіли в пенсійному,що вона зменшилась,а не збільшилась,так як у мене не вистачає стажу і я отримую тепер допомогу для працездатних осіб в розмірі прожиткового мінімуму.А призначали ж пенсію і нараховували від сажу і заробітку.Що Закон уже тепер мае зворотну дію іі можна чекати не тільки на.відміну пенсіі за віком,а й зовсім на відмінк й допомоги,якщо через рік приймуть ще якийсь Закон?

    Відповідь: цілком можливо

  9. Леся:

    Добрий день!Мій син є інвалідом 1 групи з/з.Інвалідність настала після 18 років,чи маю я право на вихід на пенсію в 50 років?

    Відповідь: якщо ви статтю на сайті читали, то ви бачили, що є перешкоди у такому випадку, і без рішення суду вийти на пенсію ви не зможете.

  10. Світлана:

    Добрий вечір,я з Тернополя . Моя дитина інвалід дитинства (мальабсорція),потребує ферментні препарати ;креон,біфідобактерії ховчогінні кожного місяця,а видають лише по 2 упаковки креону — 2 раза в рік . А коли в лікарні лікуємось по данному захворюванню,всі ліки купляємо за свій кошт. Бо в лікарнях ліків не має ,хоча номер посвідчення записують при поступленні. Я не можу взнати свої права .Будь-ласка,допоможіть розібратися , спасибі за увагу

    Відповідь: постачання ліків забезпечує МОЗ області, зверніться до них із запитом

Добавить комментарий