Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти «є» і «ж» статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Відповідно до розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.04.2004 №183 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.04.2004 за №516/9115, передбачає, що залежно від ступеня обмеження життєдіяльності встановлюють I, II, III групу інвалідності, а також причини інвалідності: загальне захворювання; інвалідність з дитинства; трудове каліцтво; професійне захворювання; поранення, контузія, травма, каліцтво і таке інше. При цьому зазначений нормативно-правовий акт не встановлює зв’язок причин інвалідності з терміном, коли такі причини були встановлені відповідним закладом.

Доводи Пенсійного фонду про те що вони керувалися листом-роз’ясненням від 18.01.2006 року № 237\02-01, де зазначено, що питання про призначення пенсії відповідно до вищезазначеної норми Закону розглядається лише тоді, коли надано висновок ВКК про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, і тому їх дії правомірні, не можуть бути підставами для відмови, оскільки норми закону не містять таких застережень.

Tags:

161 комментарий on На допомогу матерям дітей інвалідів щодо призначення пільгової пенсії

  1. Алла:

    Доброго вечора. Проконсультувавшись в ПФ про вихід на пенсію в 50 років (так як виховала дитину інваліда), надавши всі необхідні документи на дитину ( свідоцтво про народження, копію паспотра, первинне заключення про інвалідність, про продовження в 14 років, 16 років, та на сьогоднішній день) мені сказали принести ксерокопії двох сусідів, які можуть підтвердити що я виховувала цю дитину. Чи правомірні такі вимоги? І де про них можна прочитати?
    Я не боюсь, що сусіди не підтвердять, але яка розумна людина буде давати ксерокопію свого паспорта.

    Відповідь: підтвердити можна не лише через довідку сусідів, але й через довідку з ЖЕКУ тощо. Така практика з підтвердженням сусідами є, а дані паспорту для УПФУ і так відомі, але копія впливу на сусідів чи їх майновий стан не матиме.

  2. Алла:

    Доброго вечора. Працювала з 1986 р. Дитина народилася в 1990 р. Інвалідність дитині дали в 1991 р. З роботи звільнилася в 1998 «по уходу за ребенком -инвалидом». Отримувала допомогу по догляду за дитиною інвалідом до 16 років. більше не працювала. Чи можу я звернутися за пенсією в 50 років?

    Відповідь: так, якщо є стаж в 15 років

  3. Марина:

    Добрий день.
    Я мама, яка виховує дитину з ДЦП. На роботу не вийшла,тому що дитина потребувала уваги і догляду. Зараз сину 16 років. Ці роки, які я провела по догляду за дитиною-інвалідом,чи будуть зараховані мені до страхового стажу?
    Дякую.

    Відповідь: якщо вони були оформлені офіційно через УСЗ, то так

  4. Світлана:

    Добрий вечір!Мій син в 6 років став інвалідом,зараз йому 32,мені 54.чотири роки тому я звернулась в пенсійний,чи можу я піти в 50 років на пенсію,мені відмовили,сказали.що йдуть тільки ті,у кого діти стали інвалідами до 6 років.Чи правильно це?

    Відповідь: на сайті є декілька статтей на цю тему, знайомтесь

  5. Саша:

    доброго дня. Я одержую таку пенсію на даний час, але я зараз працюю держслужбовцем на виборчій посаді. Запитання: чи маю я право на підвищення даної пенсії на основі пенсійної реформи? Дякую

    Відповідь: зверніться в УПФУ за розясненням

  6. Марина:

    Доброго дня! Якщо інвалідність дитина отримала у 3 роки, чи можу піти на пенсію у 50 р.??

    Відповідь: так, якщо є страховий стаж в 15 років

  7. Алла:

    Доброго дня,я мати дитини з інвалідністю з дитинства(підгрупиА)я нігде непрацювала відповідно стажу нема,немаю трудової,після учоби зразу в декрет пішла і вже 11років по догляду за дитиною.чи маю я право на дострокову пенсію і чи щитаються ці роки в стаж.Дякую.

    Відповідь: зверніться за розясненням до УПФУ

  8. Олександр:

    Чи можуть призначити дострокову пенсію батьку дитини-інваліда якщо мати дитини-інваліда пішла на пенсію за вислугою?

    Відповідь: з описаного вами-ні

  9. Добрий день! Якщо я знаходжусь У відпустці по догляду за дитиною інвалідом до 6-ти років та отримую державну соціальну допомогу дітям інвалідам з надбавкою на догляд за дитиною інвалідом до 6 років.Чи буде мені зарахований стаж. Дякую.

    Відповідь: виключно до трьох років

  10. Ольга:

    я мама дитини-інваліда з дитинства (підкатегоріяА), але жодних пільг фактично не отримую: ні в аптеці не маю знижок,як мають багаодітні сім»ї,ні по оплаті за ЖКП; регулярно лікуємось в лікарнях,але тільки один-єдиний раз за всі 9,5 років безкоштовно отримали препарат для капання(назви не згадаю,але якийсь не дорогий); в транспортні з такою дитиною,як в мене,не дуже-то проїдеш.І таким чином, всі пільги тільки на папері.А на ліках «сидимо » все життя, на недешевих ліках.Планую звільнитись з роботи-на біржу не зможу оформитись, так як одержую копійки по догляду?

    Відповідь: зверніться по допомогу до місцевого органу влади

Добавить комментарий