Реєстрація місця проживання останнім часом має певні просування щодо спрощення процедур і встановлення більш зрозумілої і значно більш зручнішої системи і багато хто вже навіть зміг на практиці в цьому пересвідчитись.

Водночас все, що стосується обліку багатодітних це суцільна радянщина, яка не тільки створює для людей додаткові труднощі, але встановлює не закріплені жодним законодавством правила, які всі багатодітні змушені дотримуватися.

І одному із таких випадків … хтось із державних чиновників вирішив, оскільки немає Єдиного інформаційного реєстру багатодітних родин, то слід змусити багатодітних отримувати спеціальну довідку про зняття з обліку багатодітних. А те, що жоден закон чи наказ не передбачає отримання цього документа нікого не хвилювало. Зрозуміло, що  законодавство також не передбачає, що державний орган має право вимагати цю довідку.

Але кого це коли-небудь зупиняло?  До сьогодні всім хто змінив місце реєстрації і кому потрібна будь-яка інформація щодо статусу багатодітної сім’ї (чи то отримати посвідчення на дітей, чи то дублікат тощо) змушують до отримання і подання незаконної «довідки про зняття з обліку» інакше державний орган відмовляє в видачі необхідного документа.

Інколи бувають анекдотичні ситуації, коли особа по-декілька раз звертається в усі можливі інституції (і та яка видала посвідчення, і та, на чиїй території людина знаходиться) і отримує відмову посилаючись на відсутність цього витвору бюрократичної думки.

Будь-які посилання на незаконність такої відмови не приймаються. Основний аргумент чиновників, якщо вас щось  не влаштовує  –  «судіться»!  І це аргумент як місцевих органів влади так і Міністерства соціальної політики, яке відповідає за цей напрямок роботи. 

І така тактика спрацьовує. Нікому не хочеться витрачати свій час і кошти на довготривалий судовий процес і всі вистроюються у чергу по довідку.

А у офіційних листах-відповідях державні органи продовжують писати, що родинам лише «рекомендується» змінити облік багатодітних родин за місцем реєстрації.  Тут можна знайти один із таких листів

Ось так незаконна «рекомендація» чиновника в умовах слабкої правової культури захисту свої прав та малоефективної судової системи перетворюється на незаконний «закон» для багатодітних сімей.

Tags: , , ,

1 комментарий on Незаконний «закон» для багатодітних

  1. просто:

    Дякую, так, вимагають зніматися з обліку. А ще коли вперше стаєш на облік а чоловік і дружина прописані в різних місцях, то вимагають справку що не стоїмо на обліку у чоловіка-дружини

    Відповідь: для того, щоб не не виконувати незаконні вимоги, радимо ознайомитися зі статтею та знати свої права

Добавить комментарий