Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. Яків:

    Добрий вечір.В мене з дружиною 2 дітей одна з них дитина інвалід. Дружина оформлена по догляду за дитиною я не працю.В дитини пенсія 2435.нам сказали шо нам не виходить ніяка допомога.інвалідність по слуху.

    Відповідь: необхдно враховувати всі ваші доходи за шість місяців, за прикладом, що є в статті. Або ж письмово запросити в УСЗ відповідь-відмову з обгрунтуванням

  2. Петренко Світлана:

    Доброго дня. Я опікун дитини з інвалідністю. Вона моя з 4 рочків. Зараз мені 50. Чи маю я право на пільгову пенсію. Стаж необхідний є.

    Відповідь: умови оформлення зазначені в статті

  3. Неля Францівна:

    Доброго дня. Мені скоро буде 50 років моєму синові 17 він інвалід дитинства. Весь час я непрацювала була по догляду за дитиною, а взагалі я мати чотирьох дітей. Чи маю я право оформити пенсію в 50 років. Дякую.

    Відповідь: умови оформлення зазначені в статті, знайомтесь

  4. Марія:

    Доброго дня.МЕНІ 51 рік в мене дитина стала інвалідом цукрового діабету 1 типу у 13 років .ЧИ маю право на пільгову пенсію бо мені відмовили.

    Відповідь: необхідно бачити ваші документи та підстави, з яких відмовили в УПФУ

  5. Ольга:

    Добрий день!
    Маємо 3 дітей і сина, який хворіє з народження, але ніхто не підказав, що можна оформити інвалідність. Тільки коли після чергової операції у віці 8 років потрібно було домашнє навчання сказали необхідно оформити потребу у догляді за дитиною. Синові 20 років він і тепер має групу. Я офіційно доглядала 10 років, мені в скоро 50. Чи маю я право оформляти пенсію в цьому віці. Які додаткові документи необхідні? Дуже дякую за відповідь.

    Відповідь: порадимо ознайомитися зі статтею

  6. Віра:

    Доброго дня! моя мама отримує пенсію по віку, чи має право батько скористатись правом виходу на пенсію в 55 років по догляду за дитиною інвалідом з дитинства ?

    Відповідь: це залежить від ряда обставин. Про них зазначено в статті

  7. Євгенія:

    Я отримую пенсію за віком по інвалідності дитини.чи маю я право на перерахунок пенсії по досягненні повного пенсійного віку

    Відповідь: за умов, описаних в статті

  8. Оксана:

    Чи може батько піти на пенсію в 50 років, якщо дитина інвалід дитинства 1а групи

    Відповідь: за умов, описаних в статті

  9. Ирина:

    Доброго дня! Моїй мамі 55 років, у неї дитина інвалід з дитинства. Вона має стаж років 25. Але вона давно не працювала, і тільки рік назад вийшла знову на роботу. Питання: вона втрачає пенсію? Коли зараз жінка може виходити на пенсію у такій ситуації?

    Відповідь: залежить від документів пенсійної справи. Радимо звернутися за очною фаховою допомогою

  10. Світлана:

    Доброго дня.Мені 50 років.стаж 27 років.Син став інвалідом у віці 8років..чи маю я право на отримання пенсії

    Відповідь: ситуація по виходу на пільгову пенсію у вашому випадку зазначена і описана в статті. Знайомтесь

Добавить комментарий