Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. Уляна:

    Я медичний працівник, маю стажу 30 років. Оформляюся на підльгову пенсію з 50 років як мати інваліда-дитинства. Чи маю я право на грошову допомогу у розмірі 10 місячних пенсій?

    Відповідь: зверніться до УПФУ з цього приводу

  2. Наталя:

    дитині майже 4 роки при переоформлені інвалідності присвоїли підгрупу А, а пенсія з надбавкою на догляд вже четвертий місяць так і приходить 1335 грн., в УПСЗ кажуть чекайте вам все доплотять.Яка має бути сума виплат дитина інвалід до 6 років підгрупа А з надбавкою на догляд?

    Відповідь: зверніться письмово за розясненням до УСЗ

  3. Аліна:

    Доброго дня! Скажіть будь ласка, в мене двоє дітей, старший 6років інвалід з народження ( на довічному — без перекомісій) , отримуємо пенсію 1479грн (перший раз, так як тільки виповнилось 6років) молодший синочок здоровий, йому 2 роки, і чекаємо на третю дитину. Читаю статті про соціальні виплати, і не можу зрозуміти, наче ми маємо отримувати надбавку як малозабезпеченна сім’я, а ось зовсім скоро як багатодітна. Але, коли питала у СОБЕЗі то сказали що нічого такого… скажіть, є якісь надбавки? Чи можливо зараз усі соціальні виплати знімають?

    Відповідь: всі виплати, які наразі є , вони зазначені в статтях на сайті, ознайомтесь

  4. Добрий день умене двоє дітей інваліди дитинства 17р і 24р в скільки років я маю йти на пенсію

    Відповідь: якщо інвалідність дітям встановлена до шести років, у вас 15 років стажу, то при досягненні 50 років ви маєте право вийти на пенсію. Стаття на сайті розкриває питання детальніше

  5. Наталія:

    Добрий день!У мене дитина інвалід дитинства.На даний час ій 17років.У мене помер чоловік і платили по втраті годувальника.А з нового 2016року за січень і лютий уже не платять.Сказали що не виходить.Поясніть будь-ласка чи ще законно.

    Відповідь: певно стажу не вистачало, і замість пенсії вам оформили допомогу як одинока. А по ній відбулись зміни з 01 січня, які ви можете побачите в статті на сайті

  6. Наталія:

    Доброго дня. Чи можна оформити пільгову пенсію матері дитини-інваліда в 50 років і продовжувати працювати?

    Відповідь: ні, пенсія буде тоді призупинена

  7. Уляна:

    Доброго дня. мені 50 років.Страховий стаж 30 років.Моя дитина хворіє з народження , інвалідом визнана в 11 років. Зараз йому 23 роки. Чи можу я оформити пільгову пенсію матері дитини-інваліда?

    Відповідь: можете, але нажаль через суд. УПФУ керується Постановою ПФУ № 22-1 та вимагає довідку ЛКК про встановлення інвалідності до шести років, що іде в розріз з Законом. Виправляється ситуація лише оскарження рішення УПФУ в судовому порядку.

  8. Доброго дня! Мені 55р. хочу охормити пільгову пенсію матері дитини-інваліда.Я надала у Пенсійний фонд довідку про визнання молого сина інвалідом з дитинства безтерміново і що дане захворювання (хронічний піелонефрит єдиної нирки, загострення.Аплазія правої нирки) моглоб бути до 6 річного віку, але так як івалідність визнана у 27 річному віці мені потрібно надати ще довідку з ЛКК, в якій будуть зазначені медичні показання про визнання дитиною-інвалідом згідно переліку хвороб відповідно до наказу МОЗ, що діяв на той період, до досягнення дитини 6р.віку (син народився 13.02.1985р). У нашій районній лікарні такого переліку немає і такої довідки мені надати неможуть.Чи взагалі можна де її знайти, чи може я немаю прао на цю пільгу. Дяку. Тетяна

    Відповідь: маєте, це недосконалість законодавства та Постанові УПФУ. Нажаль, лише в судовому порядку ви зможете вийти на пенсію

  9. Наталя:

    Добрий день!у мене дытина инвалид я була на роботи а з 1грудня розрахувалася и оформыла на надбавку по догляду 25грудня з якого чысла я почну получаты гроши з 1чы25 чысла?

    Відповідь: строки виплати вам повідомлять в УПСЗ

  10. Марина:

    Добрий день!У моєї дитини діагнос Відкрита артеріальна протока. Железодифіцитна анемія.Скажіть будьласка, можливо отримати групу інвалідності із цим діагнозом?

    Відповідь: таке питання вирішує МСЕК виключно на підставі огляду дитини та заключенню лікарів.

Добавить комментарий