Починаючи з 01.07.2013 р. Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 № 231-VII визначено, що суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами обкладаються єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за ставками 2 % (утримання за рахунок працівника) та 33,2 % (нарахування за рахунок страхувальника).

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначав перелік осіб, хто має сплачувати цей податок на допомогу по вагітності та пологам.

Обидві норми вищевказаного Закону мали колізію щодо кола осіб, які сплачують цей податок.

В зв`язку з чим, відбувалось безпідставне стягнення податку на допомогу по вагітності та пологам з жінок ФОП на добровільних засадах страхування, жінок ФОП на загальних засадах, безробітних жінок, жінок, що навчаються.

Українська Гельсінська Спілка з прав людини здійснила запит до державних органів, і отримало відповідь від Міністерства доходів і зборів, в якому містилось пояснення, що чинне законодавство не передбачає сплату податку на допомогу по вагітності та пологам з катогорії жінок, які не перебувають у трудових відносинах.

Таким чином, податок у розмірі 33,2 на допомогу по вагітності та пологам  і 2 % з допомоги по вагітності та пологам не сплачують: добровільно застраховані жінки ФОП; не застраховані жінки ФОП, безробіні жінки та жінки які навчаються, оскільки вони не пребувають у трудових відносинах.

Tags: ,

12 комментариев on Податок на допомогу по вагітності та пологам

  1. Наталя:

    Доброго дня! Підприємець, 2 група отримала допомогу по вагітності і пологах, податкова вимагає нарахування 33,2% і 2%, чи не могли б Ви скинути лист Міністерства доходів і зборів або посилання на рішення суду.Буду дуже вдячна!

    Відповідь: лист втратив свою актуальність по даті його надання, а рішення суду ви можете найти самостійно в реєстрі судових рішень. Вимоги податкової незаконні.

  2. Людмила:

    Доброго дня!
    Будь-ласка, надішліть копію відповіді Міністерства доходів та зборів щодо питання, про яке йдеться у Вашій статті. Дякую!

    Відповідь: строк давності у цього листа майже 9 місяців, сенсу його надсилати немає. З цього приводу вже є сталена судова практика на користь вагітних жінок -ФОП.

  3. Олена:

    Доброго дня!
    Такий приклад: жінка по основному місцю роботи знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, під час цієї відпустки отримує допомогу по вагітності та пологах на другу дитину. У разі народження другої дитини жінка буде оформляти наступну відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку раніше, ніж закінчиться така сама відпустка на першу дитину.
    Питання: якщо страхові внески на допомогу по вагітності та пологах не сплачені, звітність до ДПС не подана, то які «за» і «проти» відносно жінки-застрахованої особи? А також: чи буде зарахований період «декретного» лікарняного до загального трудового стажу завдяки тому, що триває відпустка по догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку?
    Дякую за роз’яснення.

    Відповідь: понві поянення на цю тему викладені в статтях на сайті, агутувати за та проти ми не будемо, це Ваш вибір.

  4. Валентина:

    Доброго дня!
    Допоможіть розібратись: я фоп, платник єдиного податку, зареєстрована у фонді з тимчасової втрати працездатності. У зв’язку з припиненням діяльності хочу закривати підприємця. Чи буде розірваний договір про добровільне страхування з тимчасової втрати працездатності, якщо термін його дії до 15.07.2015? І чи можу я одержати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами?
    Сьогодні була в податковій — то сказали, що їм потрібний час, щоб розібратись в цьому питанні… а мені немає змісту дальше сплачувати єсв і єп.
    Дякую!

    Відповідь: ні, звичайно що не буде, якщо ви не бажаєте цього. Звичайні люди, не ФОП, уклавши договір на добровільну сплату та сплачуючи внескі мають право на допомогу по вагітності та пологам, ЄСВ підвищене і надалі сплачуйте. А от ЄП з дати переходу з спрощеної системи можете не сплачувати

  5. Людмила:

    Доброго дня! Я ФОП, сплачую податок згідно вимог 3-ї групи + соціальний внесок. Якщо я правильно зрозуміла є період (я на разі вагітна), коли я не повинна сплачувати 2% які включають мої внески (тобто фактично протягом 4-х місяців — чи є якийсь інший строк?). І я теж би хотіла отримати копію відповіді Міністерства доходів та зборів щодо цього питання, щоб зрозуміти на що я маю право і як мені його відстояти. ДЯкую зазделегідь за відповідь!

    Відповідь: на адресу ми вам надіслали відповідь Мінсоцполітики. Інші відповіді на ваші питання містяться в статті на сайті

  6. Анастасія:

    Доброго дня!
    Будь-ласка, надішліть копію відповіді Міністерства доходів та зборів щодо цього питання, про що йдеться у Вашій статті. Дуже дякую

    Відповідь: будь-ласка. надіслали

  7. Софія:

    Доброго дня! Підкажіть будь ласка, сьогодні хотіла оформити допомогу у звязку з вагітністю та пологами,але в соцзахисті мені відмовили. Сказали якщо я навчаюсь на державному в університеті і отримую стипендію мені допомоги не нараховують тільки у випадку якщо я письмово відмовляюсь від стипендії. Але я не розумію чому… це ж зовсім різні відомства. якщо можна підкажіть що робити? (я не працюю але трудову книжку маю) Дякую.

    Відповідь: Тому що не можна бути одночасно на лікарняному по вагітності та навчатися. Або ви навчаєтесь або берете академ.відпустку та йдете на лікарняний

  8. Світлана:

    трохи не правильно що безробітні не будуть сплачувати 2%, тому що я зустрічала випадки коли жінки усвідомлено не йдуть на роботу мотивуючи це тим, що «я отримую допомогу як малозабезпена тоді для чого ходити на роботу і дерти штани», коли нормальні люди перестануть робити на таких дармоїдів???

    Відповідь: Безробітні не мають і страхового стражу, на відміну від працюючих, які його мають і за це сплачують податки. В цілому можете звернутися з пропозицією вдосконалення Закону до законодавця.

  9. Lilyua:

    Доброго дня! Я проживаю у місті який має статус гірського, а офіційно працевлаштована у Львові. Чи буду я отримувати при народженні дитини додатково 20% від суми матеріальної допомоги. Дякую!

    Відповідь: В залежності від того, в якому УПСЗ будете оформлювати допомогу.

  10. Анна:

    Доброго дня!
    Є питання. Я зіткнулася з проблемою доведення державним органам точки зору щодо того, що вагітна жінка — ФОП не повинна сплачувати 2 % нарахування з допомоги по вагітності і пологам. Чи можна отримати копію відповіді Міністерства доходів та зборів щодо цього питання, про що йдеться у Вашій статті задля документального підтврдження моєї правоти. Дуже дякую заздалегідь за відповідь.
    Анна

    Відповідь: Надішлемо на пошту.

Добавить комментарий