Процедура назначения

Кому предоставляется помощь

Помощь при рождении предоставляется одному из родителей или опекуну, постоянно проживающему вместе с ребенком.

Важным моментом, который нужно учесть есть то, что сейчас при отсутствии помощи по уходу за ребенком помощь при рождении выполняет также роль доходов человека, которые дают возможность отнести в страховой стаж период отпуска по уходу за ребенком до 3 лет. А соответственно для того чтобы этот период был зачислен в страховой стаж нужно чтобы помощь при рождении оформлялась именно на того человека, который берет или планирует брать этот отпуск.

Куда и когда обращаться за помощью

Для получения помощи необходимо обратиться в отдел социальной защиты населения по месту жительства одного из родителей (опекуна), с которым постоянно проживает ребенок, или по месту рождения ребенка.

Важно: Обратиться необходимо не позднее 12 календарных месяцев после рождения ребенка, иначе помощь не назначат.

В то же время помощь при рождении ребенка, не получен из-за смерти одного из родителей, которому эта помощь была назначена, выплачивается матери (отцу, опекуну) при условии обращения за ней не позднее чем через 12 месяцев после смерти получателя помощи.

Перечень документов, необходимых для получения помощи

Для получения помощи необходимо прежде всего предъявить паспорт или иной документ, подтверждающий личность и индивидуальный налоговый номер (ИНН) (чаще всего нужно предоставить копии паспорта и ИНН). Кроме того, необходимо предоставить:

— Заявление, которое составляется в произвольной форме с указанием данных для регистрации места проживания ребенка ;

— Копию свидетельства о рождении ребенка. (В случае рождения мертвого ребенка пособие при рождении не назначают).

— Копию решения об усыновлении, опеки — подают только опекуны.

Данный перечень документов является исчерпывающим. В то же время для того, чтобы период отпуска по уходу за ребенком до 3 лет был зачислен в страховой стаж в органы социальной защиты необходимо подать также копию приказа о предоставлении отпуска по уходу за ребенком до 3 лет или копию страниц трудовой книжки или иной документ о стаже человека.

В случае если один из родителей зарегистрирован в другом регионе, органы социальной защиты фактически самостоятельно должны проверить получал ли этот человек эту помощь по месту регистрации. В то же время часто просят для этого предоставить конверт и марки, чтобы реализовать эту возможность.

Кроме того для получения помощи необходимо в органы социальной защиты предоставить реквизиты банковского счета на который вы планируете получить эту помощь.

Регистрация места проживания новорожденного ребенка осуществляется также на основании направленных органами социальной защиты населения данных, предоставленных законным представителем с которым постоянно проживает ребенок, в заявлении о назначении пособия при рождении ребенка.

Условия прекращения выплаты помощи

Такими условиями являются:

— Лишения получателя помощи родительских прав;

— Отказ получателя помощи от воспитания ребенка;

— Нецелевое использование средств и необеспечения получателем помощи надлежащих условий для полноценного содержания и воспитания ребенка;

— Отнятие ребенка у получателя помощи без лишения родительских прав;

— Временного устройства ребенка на полное государственное содержание;

— Прекращения опеки или освобождения опекуна от его полномочий;

— Нахождения получателя пособия в местах лишения свободы по решению суда;

— Усыновление ребенка-сироты или ребенка, лишенного родительской опеки;

— Смерти ребенка;

— Смерти получателя помощи.

Выплата пособия прекращается с месяца, следующего за месяцем, в котором возникли указанные обстоятельства, по решению органа, который назначил помощь. Нужно отметить, что решение о прекращении является не конечным и выплату помощи при рождении могут восстановить (кроме случаев смерти ребенка и его усыновление). Для этого лицу, осуществляющему уход за ребенком, нужно обратиться в течение 6 месяцев после прекращения выплаты пособия в орган социальной защиты населения по письменному заявлению.

Важно то, что контроль за целевым использованием помощи и созданием надлежащих условий для полноценного содержания и воспитания детей осуществляется главными государственными социальными инспекторами и государственными социальными инспекторами органов труда и социальной защиты населения вместе с управлениями (отделами) по делам семьи и молодежи, службами по делам детей и органами опеки и попечительства путем проведения мониторинга выплат и использования помощи, выборочного обследования отдельных семей. И в случае установления факта нецелевого использования средств указанные органы подают руководителю органа, назначившего помощь, предложения о прекращении ее выплаты.

Также в случае непосещения матерью (отцом, опекуном) участкового врача-педиатра (семейного врача), под наблюдением которого находится ребенок в возрасте до одного года, администрация лечебно-профилактического учреждения уведомляет об этом орган труда и социальной защиты населения по месту жительства ребенка.

В случае рождения ребенка во время пребывания женщины в следственном изоляторе или учреждении исполнения наказаний администрация изолятора или учреждения в 10-дневный срок пился получения заявления матери о назначении пособия при рождении ребенка подает ее заявление и копию свидетельства о рождении ребенка в орган труда и социальной защиты населения .

В случае пребывания ребенка вместе с матерью в следственном изоляторе или учреждении исполнения наказаний помощь назначается и выплачивается в размере, установленном для первого ребенка, путем перечисления на открытый в учреждении вкладной (депозитный) счет ребенка на основании обращения администрации следственного изолятора или учреждения исполнения покрань при условии, что обращение за ее назначением последовало не пезнише 12 календарных месяцев после рождения ребенка.

Средства, хранящиеся на счетах такого ребенка в банковском учреждении, могут быть использованы:

-матерью ребенка, в случае ее освобождения и пребывания ребенка с матерью;

— Отцом ребенка или опекуном, которые забрали ребенка из соответствующего учреждения:

-Ребенком после достижению им совершеннолетия, в случае если средства не были использованы одним из родителей или опекуном;

Размер помощи при рождении

Помощь при рождении выплачивается в суме, которая не будет зависеть от того, какой по счету ребенок в семье — первый, второй или третий.

Помощь при рождении ребенка назначается в размере 41 280 гривен. Выплата помощи осуществляется одноразово в сумме 10 320 гривен, остальная сумма помощи выплачивается на протяжении следующих 36 месяцев равными частями (860 грн. в месяц) в порядке, установленном Кабинетом Министров Украины.

Нужно отметить, что помощь при рождении ребенка назначается опекуну на каждого взятого под опеку ребенка в размере, установленном при рождении ребенка. А в случае если ребенка (на которого назначают помощь) устроено в детское учреждение на полное государственное содержание, пособие назначается и выплачивается также в размере, установленном при рождении первого ребенка. Деньги при этом перечисляют на открытый в банке счет ребенка.

Обратите внимание: дети, рожденные до 30 июня 2014 получать помощь в размере установленном на дату рождения ребенка (на первого ребенка-30 960,00 грн, на другу- 61 920,00 грн, на третьего и последующих детей — 123 840,00 грн.), то есть изменения с 01.07.2017 этой категории детей не коснутся.

Tags: , , , , ,

1 421 комментарий on Помощь при рождении ребенка — 2016

  1. Ольга:

    Здравствуйте! Подскажите пожалуйста по такому вопросу: я являюсь гражданкой Украины, замужем за гражданином РФ, проживаю в РФ, получила разрешение на временное проживание. Планируем рождение ребенка. Могу ли я рассчитывать на мат.помощь, выплачиваемую в Украине,при рождении ребенка если буду стоять на учете в больнице РФ и рожать соответственно здесь? Какие документы я должна буду предоставить?
    Заранее спасибо за ответ!

    Відповідь: На допомогу при народженні дитини Ви будете мати право, навіть якщо будете перебувати на обліку в лікарні за кордоном. Детальний перелік документів, в тому числі і для громадян України, при народженні дитини за межами держави зазначен в статті: http://i-law.kiev.ua/?p=130. Єдине, що хотілось би зазначити, що на допомогу по вагітності та пологам, в зв’язку з відустністю довідки з медчної установи України, Ви розраховувати не зможете.

  2. Сергей:

    Здравствуйте, у меня вопрос похожий на один предидущих заданных Вам……вопрос таков-У нас родился второй ребенок.При получении помощи при рождении ребенка требуется справка о составе семьи, я прописан в другом городе вместе с братом и родителями, а супруга и первый ребенок прописаны в том городе где наша семья и проживает,по месту прописки получив справку о семье мне впишут брата и родителей………какая это справка о составе семьи , если в ней не указаны члены моей семьи……….по сути это выписка из домовой книги!!!Я не могу морально предоставить справку где нет моих жены и ребенка!!!Это бредовая справка!!! По месту прописки,к стати, паспортист может выдать справку именно о составе моей семьи,где будут указаны все члены моей семьи не зависимо от места регистрации..она выдается при наличии свидетельств о рождении детей и наших с женой паспортов….но ее вряд ли примут. Еще я слышал что можно через уличный комитет получить справку о проживании меня со своей семьей по месту прописки супруги и зарегистрировать ее в гор.совете…….Очень жду дельного ответа,спасибо…….

    Відповідь: Сергій, щодо довідки про склад сім’ї -це дійсно певна проблема на данний час, ми чекаємо в найближчому майбутньому її законодавчого вирішення, але не вдаючись в деталі цієї проблеми, зосередимось на Вашій ситуаціі. Справа в тому, що Вам для отримання допомоги при народженні другої дитини необхідно надати довідку про склад сім’ї, але ця довідка по своїй суті повинна показати, що Ваша дружина і Ваша перша дитина проживають разом і перша дитина знаходиться на утриманні дружини. У Вашій сім’ї для цього виду допомоги — все легко, Вам достатньо довідки про склад сім’ї, де буде дружина та перша дитина вказана. Якщо в Ограні праці та соціального захисту населення запитають про батька- розкажіть як є, і надайте довідку про склад сім’ї з Вашого місця реєстрації.
    За призначення допомоги при народженні дитини може звернутися будь-хто з батьків, і у Вашому випадку це буде дружина. http://i-law.kiev.ua/?p=130
    Якщо у Вас виникнуть питання щодо прийняття саме такої довідки про склад сім’ї та з призначенням допомоги, звертайтесь, ми підскажемо як отримати довідку про склад сім’ї з фактичною кількістю проживаючих членів сім’ї, але ці варіанти законодавчо не врегульовані, вони виходять лише з нашого практичного досвіду, є дуже кропотливими і не завжди надійними. Ви можете діяти в рамках Закону, надаючи заяву на призначення допомоги при народженні на другу дитину і підвтерджуючи, що перша дитина проживає та зареєстрована разом з дружиною -цього для призначення допомоги достатньо.

  3. Евгений:

    Добрый день!
    Меня интересует помощь при рождении ребенка.
    Я гражданин Украины, жена — России, сейчас проживаем за границей, дети родились тоже за границей. Как я понимаю понадобятся апостилированные переводы свидетельств о рождении, и возможно свидетельства о браке, хотя дети носят мою фамилию.
    Какие документы мне понадобятся и как поступить со справкой о составе семьи? Может быть в данном случае Украинское посольство сможет выдать подобный документ, который примут в собесе?

    Відповідь: Євгеній, Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Постанова Кабінету міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» передбачають призначення та надання цієї допомоги одному з батьків, громадянину України або ж іноземцю, якщо він постійно проживає на території України. У Вашому випадку оформлювати допомогу необхідно на Вас, як громадянина України. Перелік документів зазначен в статті http://i-law.kiev.ua/?p=130, у Вашому випадку він відрізняється лише свідоцтвом про народження, яке повинно бути легалізоване відповідно до чинного законодавства. Щодо довідки про склад сім’ї, так вона дійсно потрібна у випадку, якщо допомогу Ви оформлюєте на другу та наступну дитину. Консульська установа не може її видати, оскільки наказ Міністерства праці та соціальної політики від 22.07.2003 №204 «Про затвердження форми Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, та довідки про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб» регулює це питання. Згідно цього наказу довідка про склад сім’ї включає в себе наступні відомості:
    ПІБ власника (співвласника, наймача) житлового приміщення/будинку, члена житлово-будівельного кооперативу.
    Адреса даної особи.
    ПІБ усіх хто входить у склад сім’ї , їх родинні стосунки із власником, співвласником чи наймачем, дата народження, номер та серія паспорта або ж свідоцтва про народження.
    Загальна кількість осіб.
    Назва та адреса органу, до якого подається довідка.
    Прізвище та підпис паспортиста.
    Прізвище і підпис начальника
    Дата.
    Згідно зазначеного наказу, довідка про склад сім’ї видається відповідним підприємством (організацією) або виконавчим органом сільської (селищної) ради за місцем реєстрації сім’ї уповноваженому власнику (співвласнику, наймачу) житлового приміщення/будинку, членові житлово-будівельного кооперативу. Відповідним підприємством (організацією) в контексті наказу є підприємство (організація), що здійснює управління житловим будинком, в якому Ви та Ваша сім’я зареєстровані. Якщо ж ви зареєстровані в селі, селищі, то органом, який вправі видавати довідку, буде виконком сільської (селищної) ради. У будь-якому випадку довідка видається за місцем Вашої реєстрації.
    З Вашого листа не зрозуміло де саме зараз Ви зареєстровані, де зареєстровані діти? Окрім того, звертаємо Вашу увагу що звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.
    І також зазначемо, що на Орган праці та соціального захисту населення покладається обов’язок щодо контролю за цільовим використання коштів, у подібних випадках, коли сім’ї з дітьми оформлюють даний вид допомоги та виїджають тимчасово за межі держави, Орган вимагає через певний проміжок часу або з’являтися отримувача допомоги, надавати документи, підтверджуючи використання коштів, тощо. Цей порядок контролю з боку Органу праці та соціального захисту населення законодавчо не врегульований, і склалась певна практика в цих питаннях. Необхідно буде надати пояснення щодо можливих причин Вашого виїзду, важливих підстав тощо при оформленні допомоги працівнику Органу, якщо Ви будете і надалі перебувати за межами держави.

  4. Светлана:

    Здравствуйте.
    Моя сестра родила третьего ребенка. На данный момент она воспитывает дочь 7 лет, сына 3-х лет и дочь, которой ещё не исполнилось 6 месяцев.
    Для получения помощи на третьего ребенка, ей нужно принести в собес справку из жека о составе семьи. Мать и трое детей прописаны в Киеве, а отец не прописан, и в данный момент с семьей по месту жительства детей и матери не проживает (в паспорте у него, вообще, нет отметки о прописке), но они при этом НЕ разведены.
    Скажите, пожалуйста, как в данном случае быть со справкой о составе семьи, которую требуют в собесе для оформления помощи? Отца туда, естественно, паспортист жека вписывать не имеет права. А мать и трое детей — это, получается, и не семья вовсе.
    Может быть, для оформления помощи в этом случае предусматривается какой-то дополнительный документ? Помогите соблюсти все процедурные тонкости, чтобы помощь на третьего ребенка все-таки оформить!
    Заранее благодарна за ответ!
    С уважением, Светлана.

    Відповідь: Світлано, мова йде про допомогу при народженні дитини? В такому випадку, місце реєстрації батька не має значення, якщо за призначенням допомоги звертається мати дитини (має право будь-хто з батьків звернутися за призначення допомоги). Саме головне, що буде зазначено в довідці про склад сім’ї- це те, що зареєстрована мати та діти, попередні дві дитини та дитина, що щойно народилась. В данному виді допомоги довідка про склад сім’ї підтверджує, що заявник допомоги має трьох дітей, виховує їх і вони всі разом. Тому пісдтав для відмови в призначенні допомоги не має, беріть довідку про склад сім’ї з трьома дітьми та мамою дітей і цього буде достатньо. Більш детально про цей вид допомоги значиться в статті: http://i-law.kiev.ua/?p=130

  5. виктория:

    Добрий день!
    На яку взагалі державну допомогу я маю право розраховувати якщо:
    1.мати безробітня(більше року)
    2.батько безробітний(більше року)
    3.у сім»ї скоро народиться третя дитина(перші дві дитини повнолітні,навчаються)
    Дякую!

    Відповідь: Ви можете розраховувати на: допомогу по вагітності та пологам, допомогу при народженні дитини, допомогу по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку.
    На допомогу як малозабезпечина родина можливо, при умові, що Ваши доходи будуть нижче передбченого мінімуму забезпечення та якщо всі працездатні члени родини або будуть працювати або перебувати на обліку в Центрі зайнятості. Більш детально про всі вищеперелічені види допомоги є на нашому сайті.

  6. Тамара:

    Добрий день.Скажіть будь-ласка,моя друга дитина народилася 18.03.2011р.Мені нарахували 38000тис.грн(точну суму не памятаю),і виплачували по 1224грн(+130)впродовж двох років.Але я бачу що є закон,якщо дитина народиласч після 1.01.2011,то має бути чи 48000 ,чи 50000тис.Чи можу я розраховувати на доплату?Як вона буде нараховуватись?Що робити якщо її не буде?Я живу в смт,і порадитись тут нема з ким.Буду дуже вдячна.

    Відповідь: Допомога при народженні дитини надається у розмірі, встановленому на дату народження дитини. Допомога при народженні дитини, яка народилася після 31 грудня 2010 р. і до 8 квітня 2011 року, надається у сумі, кратній 22 розмірам прожиткового мінімуму, — на першу дитину; кратній 45 розмірам прожиткового мінімуму, — на другу дитину; кратній 90 розмірам прожиткового мінімуму, — на третю і кожну наступну дитину. При цьому така допомога надається у розмірах прожиткового
    мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на день народження дитини.
    Тобто, на час коли народилася Ваша дитина, діяв нормативний акт, який передбачав лише розмір кратний 45 розмірам прожитквоого мінімуму, окрім того, розмір прожиткового мінімуму був в 2011 році менше, ніж наразі, і це регулюється ЗУ «Про державний бюджет».
    Дійсно, наразі допомога више, ніж станом на 18 березня 2011 року, але на доплату Ви не маєте право, адже в який час народилась дитина, який нормативний акт діяв в той час, та сума допомоги їй і призначається, подальше збільшення допомоги на дітей, ща народились раніше, не розповсюджується.

  7. Здравствуйте, подскажите пожалуйста мы можем расчитавывать на пособие на ребенка? Жена имеет оформленное пмж в Чехии,а я прописан в Донецке. Ребенок гражданин Украины.Большое спасибо.

    Відповідь: Ви не вказуєте про який вид допомоги на дитину йде мова? Може бути допомога при народженні дитини або допомога по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку, або може Ви маєте на увазі інший вид допомоги?!
    Отже, ми охарактеризуємо Ваше право на дві вищевказані допомоги. Відповідно до ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» допомога при народженні дитини надається одному з батьків, хто постійно проживає з дитиною. В Вашому випадку це може бути Ви, як батько. Тобто, Вам необхідно буде звертатися за допомогою, надавати свої документи і оформлювати її на себе.
    Щодо допомоги по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку, то тут особою, яка може оформити на себе допомогу- може бути будь-хоть із родичів, або ж Ви, як батько, або ж бабусі чи дідусі.
    Загалом Закон передбачає отримання допомоги і іноземцям і особам без громадянства, якщо вони постійно проживають на території України і це передбачено міжнародними договорами, згоду на які дала ВРУ.
    В Вашому випадку, оформлюючи допомогу на себе, як батька і громадянина України, який постійно проживає на території України разом з дитиною, Ви маєте право на ці види допомоги. Більш детальну інформацію про ці два види допомоги Ви можете почерпнути з наступних статтей: http://i-law.kiev.ua/?p=130 http://i-law.kiev.ua/?p=154

  8. мария:

    Здраствуйте я хотела узнать. Я родила первую дочь а апреле 2010 года а вторую а феврале 2013 года разница между дочерьми 2 года и 10 месяцев сколько я буду получать на детей? И смогу ли я что то получать на первую после того как ей исполнится 3 года? Спасибо

    Відповідь: Доброго дня, Марія! Ви не вказуєте про яку саме допомогу Ви запитуєте. Інсує допомога при народженні дитини, певно Ви вже подали документи на її отримання, як на другу дитину. Детальний опис умов отримання допомоги та розміру описаний в цій статті: http://i-law.kiev.ua/?p=130
    Також є допомога по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку, в цій допомозі є мінімальний розмір допомоги- це 130,00 грн., та максимальний, який вираховується для кожної сім’ї окремо, в залежності від статків сім’ї за останні шість місяців перед зверненням за допомогою, більше точний розмір допомоги в цьоми випадку ми не можемо Вам вирахувати, адже Ви не вказуєте ваші статки за попередні шість місяціив, не вказуєте які допомоги вже отримуєте, чи є у Вас чоловік і який в нього заробіток тощо. Але за цією статтею Ви зможете більш детально дізнатися про цей вид допомоги, навіть за прикладом розрахунку, підрахувати можливість отримання для Вашої сім’ї більший розмір допомоги.http://i-law.kiev.ua/?p=154
    Існує також допомога як малозабезпеченій родині, або ж одинокій матері, але ми не знаємо чи є Ви такими, адже Ви не розкриваєте інформацію щодо складу Вашої родини та статків, але знову ж таки з наших статтей Ви зможете найти для себе відповідь та скористатися прикладом розрахунку. http://i-law.kiev.ua/?p=316

  9. Юлия:

    На второго ребёнка.

    как понимать с 1 января(я так понимаю 2013) 58320, и с 1 декабря(я так понимаю 2013) 61920. можно по подробнее..

    И вообще какая разница в какой период года родиться ребёнок??

    Відповідь: Сума допомоги при народженні дитини дорівнює кратності до прожиткового мінімуму на дитину. Прожитковий мінімум на дитину — сума, яка затверджується в Державному бюджеті щорічно ВРУ, та може також змінюватися тією ж ВРУ.
    Тобто, коли дитина народилася, яка сума прожиткового мінімуму діяла на цей момент, на ту суму і помножується відповдна кратність.
    Так на 2013 рік наразі лише дві величини прожиткового мінімуму це з 01 січня 2013 року і по 01 грудня 2013 року. Після 01 грудня 2013 року, якщо дитина народиться, то розмір прожиткового мінімуму буде вже інший і кратність будуть помножувати на інший прожитковий мінімум.
    наразі Законом України «Про державний бюджет України на 2013 рік» встановлено такі розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років:
    з 1 січня — 972 гривень,
    з 1 грудня — 1032 гривня.

  10. Григорий:

    Скажите пожалуйста,если девушка гражданка России,а я украинец,на данный момент мы не расписаны,может ли мать претендовать на помощь при рождении ребенка или могу ли я оформить помощь на себя после регистрации брака

    Відповідь: Відповідно до ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та до Постанови КМУ «Про затвердження порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» право на отримання допомоги при народженні дитини мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України, і мають право на отримання допомоги, якщо це передбачено міжнародними договорами України, згоду на обов’язковість яких надала ВРУ.
    Ви не вказуєте, чи проживає Ваша дівчина на території України постійно, чи є правові підстави її знаходження на території України? Чи народилась дитина на території України та має громадянства України?
    Але в будь-якому випадку,відповідно до вищевказаних нормативних актів, право на отримання допомоги мають право один з батьків, який постійно проживає з дитиною. Батьком в данному випадку є людина, яка записана матір’ю чи батьком в свідоцтві про народження дитини.
    Отже, так Ви, як батько, маєте право заявляти щодо отримання допомоги при народженні, оформлювати її на себе, за умови, що ви постійно проживаєте з дитиною і для цього не обов’язково реєструвати шлюб.

Добавить комментарий