Відповідно до чинного законодавства підприємства, установи та організації мають право бронювати військовозобов’язаних, це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Відповідно, такі працівники відповідних підприємств та організацій не підлягають мобілізації.

Розділом V Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» встановлюються основні засади проведення бронювання. Метою бронювання, що здійснюється у мирний та воєнний час є забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період. Організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України.

Найбільш проблемним для більшості підприємств України є питання, чи є можливим бронювання працівників після початку мобілізації.

Ситуація ускладнюється тим, що документи, якими врегульовуються обсяги та порядок бронювання відсутні у публічному доступі, оскільки віднесені до інформації для службового користування. Так, постанова Кабінету Міністрів України № 377 від 9 червня 1994 р. «Про затвердження Положення про військовий облік військовозобов’язаних та призовників» має гриф «Для службового користування», але у неофіційних джерелах вказується, що пунктом 15 Положення передбачається, що бронювання відбувається на підставі інформації, що подається керівником юридичної особи . Пунктом 3.4. Інструкції організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затверджені наказом Міністра оборони України від 15.12.2010 N 660 визначається, що на керівників підприємств покладається своєчасне оформлення бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час . Однак, відкритими документами не передбачене жодне визначення поняття «своєчасно». Окремі посадовці трактують таке визначення як «у мирний час» , проте Законом (див. вище) можливість бронювання не обмежується мирним часом.

Крім того, бронювати співробітників можуть лише ті підприємства та установи, що мають певні мобілізаційні завдання. За таких умов надзвичайно важко уявити, яким чином керівник підприємства може своєчасно (у мирний час) забронювати працівників без належної інформації щодо того, які мобілізаційні завдання постануть перед його підприємством та які співробітники будуть необхідними для їх виконання.

За рахунок того, що документи, якими врегульовані питання бронювання військовозобов’язаних можливе порушення вимоги законності, оскільки така вимога передбачає можливість передбачити наслідки тих чи інших дій, а отже, відкритий доступ до відповідних нормативно-правових актів.
Дискусії із цього приводу у фаховій спільноті (наприклад, http://forum.liga.net/Messages.asp?did=299026) вказують на те, що закритість інформації лише сприяє появі непорозумінь.

Олена Степанова

Tags: , ,

31 комментарий on Порядок бронювання військовозобов’язаних на підприємствах та в організаціях

  1. гость:

    ТОГДА МОЖЕТ ПОДСКАЖИТЕ КАК ЗАКОННО ЗАБРАТЬ ВОЕННЫЙ БИЛЕТ И ДОЛЖЕН ЛИ БРАТ ПРОЙТИ МЕД КОМИССИЮ

    Відповідь: письмово звернутись, з письмовою вимогою. Якщо відмовляють- нехай письмово відмовляють, далі оскаржувати відмову, якщо вона буде

  2. гость:

    Большое спасибо за помощь. Сегодня брат ходил в отдел кадров и ему дали ознакомится с вот таким документом
    Відповідно до листа ОМВК від 14.09.15 №4/2247 Вам неохідно направити до (указан город) ОМВК,згідно зі списком,для війсково- лікарської комісії працівників Вашого підрозділу, які підлягають бронюванню відповідно до постанови Кабінету Міністрів Укріїни від 18.03.2015 №493. Список працівників Вашого підрозділу, які підлягають бронюванню,було направлено до відділу кадрів з метою ознайомлення та направлення їх з війсковими документами до ВОБ.
    Нижчеперечисленими працівниками(надается список)до ВОБ були надані війскові докіменти для бронювоння та відповідно до п.25 постанови Кабінету Міністрів України від 14.02.2015 №45 вони були передані до ОМВК разам з відповідними документами.
    Після списку
    Також плвідомляю що по Вашему підрозділу підлягають бронюванню працівникі, які не надали до ВОБ війскові квітки, чим перешкоджають бронюванню за підприемством
    Нижще знову список з Призвищами
    Для виконання вимог нормативно-провових актів з питань бронювання Вам необхідно ознайомити працівників, зазначених у лесті, під підпис з листами(№4/2247 від 14.09.2015,№від 21.09.2015)та направити їх в строк до 01.10.2015 до ОМВК,та після проходження війсково-лікарскої камісії в ОМВК надати до ВОБ документи підтверджуючі проходження війсково-лікарняної комісії(повістка з відміткою Указан город ОМВК).
    Уразі відмови працівника від проходження війсково-лікарняної комісії та надання до ВОБ війскових документів, це буде розцінено як відмова ним від бронювання та порушення нормативно правових актів зазначеного питання що призведе до невиконання поставлених завдан, щодо забезпечення мобілізаційної готовночті господарства та кадрів залізниці
    ВОТ ТЕПЕРЬ И ДУМАЕМ КАК БЫТЬ???? КОГДА ЗАБИРАЛИ ВОЕНИК ТО УТВЕРЯЛИЛИ ЧТО ДЛЯ БРОНИ А ТЕПЕРЬ НУЖНА МЕД.КОМИСИЯ, А БЕЗ НЕЁ ВОЕНИК НЕ ХОТЯТ ОТТДАВАТЬ.
    ПОДСКАЖИТЕ ПОЖАЛУЙСТА КАК БЫТЬ,ЗАКОННО ЛИ ОНИ ТРЕБУЮТ ПРОХОЖДЕНИЕ МЕД КАМИСИИ ДЛЯ БРОНИ? ВЕДЬ ПЕРВУЮ БРОНЬ НА ПОЛ ГОДА ЕМУ ВЫДАЛИ БЕЗ ПРОБЛЕМ,И БЕЗ КАМИСИИ.
    ЗАРАНЕЕ СПАСИБО.

    Відповідь:вважаємо, що незаконно

  3. гость:

    Здравствуйте !!!Брат имел на предприятии бронь на полгода! Теперь в кадрах сказали, что для того чтобы продлить бронь надо сдать военный оригинал в военкомат ждали 20 дней, потом сказали что нужно пройти мед комиссию и только тогда бронь и военный билет будет отдан в руки.Как быть в такой ситуации???

    Відповідь: зясувати на якій підставі ці вимоги.

  4. Ольга:

    Добрий день. Чоловік держслужбовець, скажіть будь ласка, про те чи є він у списках на бронь можна дізнатися тільки у керівника установи?

    Відповідь: так, або в керівника, або у відділі кадрів

  5. Ірина:

    Доброго дня!!!Чоловік мав на підприємстві бронь на пів року!Тепер йому в кадрах сказали,що для того щоб поновити бронь треба здати воєнний оригінал в воєнкомат,щоб там ніби поставили печатку про бронь!!!Чи правда це і чи має він право не здавати оригінал???

    Відповідь: нам такого невідомо. На підставі чого керується відділ кадрів в цьому питанні?

  6. А у кого, на предприятии, можно узнать есть ли человек в списке на бронь? В военкомат вызывают каждые 2 месяца, каждые 2 месяца заставляют проходить ВЛК, не смотря на то, что снят с военного учета согласно выводам ВЛК (неоднократно). Недавно узнали, что на предприятии где работает, якобы есть в списках на бронь. Устали писать жалобы. Кто на предприятиях ответственный за бронирование сотрудников?

    Відповідь: уповноваженого призначає само керівництво работодавця, у самого работодавця ця інформація і є.

  7. Олена:

    В нашого підприємства є моб.завдання, але нема броні( ще в 2005 році згідно журналу обліку бланків форми №4,їх поздавали і перестали бронювати працівників, тепер коли я новий працівник почала розбиратись з цими питаннями вияснити нічого не змогла, комісаріат каже ви приватне підприємство ми нічого не знаємо) і от коли настав особливий час ( мобілізація) і повістки приходять одна за одною, переживаю, як нам бути. В які двері стукати, і де отримати інформацію. Списку професій також не маємо, готуємо лист-запит в обл. раду. Чи можемо ми зараз активно зайнятись цим питання, знайти і отримати ті переліки і забронювати найбільш важливих людей без яких підприємств просто зупинеться ( тоді ми не виконаємо моб.завдання, чи можемо ми брати до уваги ст.60 інструкції 2-й пункт (з першого дня мобілізації зупиняється бронювання військовозобов’язаних, які підлягали бронюванню в мирний час, але з якихось причин не були заброньовані в терміни, що встановлені даною інструкцією)? Відповідь: заочно вам не допомогти, звертайтесь за фаховою очною допомогою, пишіть запити до державних оргнанів

  8. Сергій:

    Тобто згідно того ж таки закону такі резервісти-мобілізовані після півтора року служби втрачають своє місце роботи(мобілізовані служать рік, плюс пів року служби до того). Чи попередня служба враховується? І яким чином це питання регулюються?

    Відповідь: порадимо звернутися за розясненнями до в/ч, бажано письмово, щоб таку ж письмову відповідь і отримати. Все що передбачає та регулює чинне законодавство нами викладено в статті на сайті

  9. Сергій:

    Скажіть будь-ласка, а чи має в/ч право мобілізувати солдат-резервістів що вже приймають участь в бойових діях, і дехто до півроку?

    Відповідь: так, має

  10. Юрій:

    Мобілізаційні завдання не можуть несподівано постати перед підприємством. Вони доводяться до підприємства в мирний час, з таким підприємством орган державної влади або місцевого самоврядування укладає договір на виконання мобілізаційного завдання а підприємство розробляє мобілізаційний план. Таким чином підприємствам, яким про сказане нічого не відомо, не мають мобілізаційного завдання а значить і не мають підстав для бронювання своїх працівників.

    Відповідь: абсолютно вірно

Добавить комментарий