Посвідчення видаються структурним підрозділом у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад одному з батьків за місцем його реєстрації протягом одного місяця після подання таких документів (у випадку існування Центру надання адміністративних послуг посвідчення видається цим центром):

  1. Довідка щодо місця реєстрації №13;
  2. Копії паспортів батьків (оригінал з собою мати)
  3. Копії ідентифікаційних номерів батьків (оригінали з собою)
  4. Копії свідоцтв про народження дітей (оригінали з собою)
  5. Фотокартки 3*4 по 1 шт (мати, батько, діти від 6 до 18 років)
  6. Якщо мати чи батько зареєстровані в різних місцях потрібно буде принести довідку за місцем реєстрації  від структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту,  що сім’я не зареєстрована, як багатодітна та не отримувала посвідчення багатодітної родини.
  7. Якщо дитина якій виповнилось 18 років навчається за денною формою навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних або вищих навчальних закладах необхідно принести довідку з місця навчання, але не довше ніж до досягнення нею 23 років.

Довідку за місцем реєстрації  від структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту,  що сім’я не отримувала посвідчення багатодітної родини, необхідно принести наступні документи:

  1. Оригінали паспортів батьків
  2. Оригінали свідоцтв про народження дітей.

Після подачі цих документів, структурні підрозділи у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад подають відомості про дітей та батьків багатодітної сім’ї до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та видають посвідчення.

Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї.Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років. При досягненні дитиною 14-річного віку в посвідчення вклеюється нова фотокартка.
Посвідчення видаються безоплатно!

У випадку відмови у видачі посвідчення для багатодітної сім’ї чи навпаки – при вимозі повернути уже видане посвідчення, Ви можете оскаржити це рішення шляхом надсилання рекомендованим листом ( з повідомленням про вручення ) письмової скарги на рішення підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту, який відмовив у видачі посвідчення (копію цієї скарги потрібно залишити у себе), до голови відповідного структурного підрозділу районної держадміністрації, міської держадміністрації Києва та Севастополя, виконавчого комітету міської ради. Ці скарги повинні бути розглянуті та вирішені не пізніше одного місяця від дня їх надходження (ч. 1 ст. 20 Закону України «Про звернення громадян»).

У разі отримання відмови у задоволенні Вашої скарги зазначеними посадовими особами, радимо звернутись із аналогічними скаргою (із зазначенням про те, що Ви уже подавали скаргу на дії особи, яка зобов’язана видати посвідчення) до голови відповідної районної держадміністрації, міської держадміністрації Києва і Севастополя, міської ради та до управлінь Міністерства сім’ї, молоді та спорту обласних державних адміністрацій, Міністерства сім’ї та молоді АРК.

У випадку відмови у задоволенні Вашої скарги у цих органах, Ви можете звернутись із аналогічною скаргою (із зазначенням попередніх оскаржень) до Голови відповідної обласної державної адміністрації (Міністерства сім’ї та молоді АРК) та до Міністерства сім’ї, молоді та спорту України.

Одночасно із зверненнями до цих органів, радимо Вам звернутись до районної (районної в місті) прокуратури із скаргою про порушення права на соціальний захист та з адміністративним позовом про оскарження рішення підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту, який відмовив у видачі посвідчення чи вимагає його повернення до місцевого загального суду за місцем Вашого проживання.

Інформація про те як і де можна отримати допомогу на дітей для багатодітної родини.

Tags: , ,

243 комментария on Посвідчення батьків та дітей багатодітної сім’ї

  1. Марія:

    Якщо по Україні всюди пише Центр соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді, а в нас рішенням сесії міської ради затвердили Центр соціальних служб для дітей, сім»ї та молоді (діти із сім»єю поміняли місцями) і відповідно в Положенні, структурі та на печатці написали таку перестановку слів.Чи є це грубим норматичним порушенням і чи це означає, що це є зовсім інший Центр, ніж інші по Україні? Чи потрібно переробляти всі документи разом з печаткою?

    Відповідь: Краще з цим питання звернутися до відповідних компетентних органів.

  2. Марія:

    А якщо в нашому положенні багатодітні взагалі не вказані, то при видачі посвідчень ми не перевищемо своїх повноваженнь?Чи може міська рада на сесії вносити зміни до Положення?

    Відповідь: Зміни можуть вносити лише законодавець, міська рада не є законодавчим органом.

  3. Марія:

    Доброго дня!Районний відділ молоді та спорту видавав посвідчення багатодітним сім`ям, проте зараз вони цю роботу передали нам, а саме Міському Центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді.Скажіть, будь ласка, чи ми, Міський центр соціальних служб, маємо повноваження, щоб видавати Посвідчення багатодітним сім`ям.Заздалегіть дякую!

    Відповідь: Ознайомтесь з відповідними нормативними актами, які регулюють вашу діяльність та нормативні акти, які регулюють видачу посвідчень. Якщо внесені відповідні зміни до діючого законодавства і ваш орган наділили відповідними повноваженнями — тоді видавайте.

  4. Лина:

    В перечне документов на получение свидетельства, есть пункт о предоставлении копий паспортов родителей. Муж-отец детей, не является гражданином Украины и сейчас не проживает с семьей. Выдадут ли мне свидетельство без предоставления копии паспорта отца детей?

    Відповідь: Якщо у вас є Рішення суду про розірвання шлюбу або про припинення шлюбних відносин, тоді надайте дане рішення. Якщо немає, тоді додайте відповідний лист пояснення до документів. В даному випадку на порозуміння лише сподіватися необхідно.

  5. Надія:

    У мене така ситуація: перші дві дитини від першого шлюбу(10 і 7 років),і народилася третя від другого шлюбу, я не зареєстрована в Києві, але ми проживаємо тут. Питання: де я можу оформити статус багатодітної сім’ї? чи можу я це зробити по місцю проживання? чи може оформити мій теперішній чоловік? і чи буде цей статус дійсний в Києві, якщо посвідчення видадуть в іншому місті? Дякую за відповідь.

    Відповідь: Ознайомтесь з статтею відповідною на сайті, там більшість відповідей на ваше запитання.

  6. Оксана:

    Якщо всi дiти до 6-ти рокiв, то iм посвiдчення не видаеться, а тiльки батькам? я правильно зрозумiла? i як тодi скористатись пiльгами при оплатi дит.садка?

    Відповідь: Посвідчення видаються структурним підрозділом у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад одному з батьків за місцем його реєстрації протягом одного місяця після подання відповідних документів.

    Після подачі цих документів, структурні підрозділи у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад подають відомості про дітей та батьків багатодітної сім’ї до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та видають посвідчення.
    Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї. Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років. При досягненні дитиною 14-річного віку в посвідчення вклеюється нова фотокартка.
    Тому у вашому випадку підтвердженням пільги є посвідчення на батьків, в яких вклеїна фотокартка дітей 6-ти років.

  7. татьяна:

    Свидетельства нам выдают раз в пол года: сдали дети сесию -получите. Так как я не оформила статус с 1 сентября, хочу оформить с 1 января. но мне сказали что будет только бесплатный проезд для детей.а льготы на комунальные платежи -нет, так как один ребенок уже отучился

    Відповідь: пільги не розподіляються при статусі багатодітної, якщо статус є, пільги є. Знову ж таки, радимо прочитати статтю.

  8. татьяна:

    Положены льготы на проезд, газ и свет если двое детей еще учится, а один уже закончил учебное учреждение?

    Відповідь: Ви відноситесь до багатодітної родини? У вас є відповідне свідоцтво? Ознайомтесь з статтею на сайті, пільги є при наявності статусу.

  9. Анна:

    Чи можно отримати посвідчення багатодітної родини за місцем проживання, а не реєстрації? Адже допомога при народженні дитини оформлюється за місцем проживання.

    Відповідь: В нормативно-правовому акті, що регулює допомогу при народженні, передбачає оформлення не за місцем реєстрації, а посвідчення багатодітної родини не передбачає цього.

  10. Олена:

    Чи повинна багатодітна мати здати своє посвідчення та бути позбавленою пільг в звЯзку з одруженням та зміною місця прописки неповнолітньої дитини,якщо в посвідчені чітко визначено,до повноліття однієї з дітей ???..Ящо це дійсно так,то які правові документи на це вказують та як проходить процедура вилучення посвідчення та позбавлення пільг ,та з якого моменту проводяться комунальні перерахунки

    Відповідь: В зв’язку з одруженням не може бути позбавлено Вас статусу багатодітної мами. А от в зв’язку зі зміною місця реєстрації дочки, можливо. В переліку документів, визначеним Постановою КМУ № 209 від 02 березня 2010 року вказується, що окрім інших документів надається ще й довідка про склад сім’ї за формою № 3. Зараз же, в цій довідці, у Вашому випадку, дитина буде відсутня, а отже на думку органів влади, вона вже не перебуває на Вашому утримання і вихованні, а якщо дітей у Вас лише троє, відповідно одна з них вже не проживає з Вами (можливо формально), а отже дві дитини не є підставою для визнання сім’ї багатодітною.
    Якщо зміна місця реєстрації дочки є формальністю, і вона продовжує проживати разом з Вами, перебувати на Вашому утриманні, порадимо Вам ознайомитися з статтями на тему «довідка пр осклад сім’ї» на нашому сайті та підібрати варіант, який буде для Вас найбільш зручнішим, та надати пояснення Органам влади з цього приводу.
    Процедура вилучення полягає у здачі посвідчення до структурного підрозділу районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської ради.
    Щодо перерахунку комунальних послуг, то як і інші пільги, вони припиняються з дати коли Ви перестали бути багатодітною родиною, і Вас було позбавлено статусу цього.

Добавить комментарий