Посвідчення видаються структурним підрозділом у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад одному з батьків за місцем його реєстрації протягом одного місяця після подання таких документів (у випадку існування Центру надання адміністративних послуг посвідчення видається цим центром):

  1. Довідка щодо місця реєстрації №13;
  2. Копії паспортів батьків (оригінал з собою мати)
  3. Копії ідентифікаційних номерів батьків (оригінали з собою)
  4. Копії свідоцтв про народження дітей (оригінали з собою)
  5. Фотокартки 3*4 по 1 шт (мати, батько, діти від 6 до 18 років)
  6. Якщо мати чи батько зареєстровані в різних місцях потрібно буде принести довідку за місцем реєстрації  від структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту,  що сім’я не зареєстрована, як багатодітна та не отримувала посвідчення багатодітної родини.
  7. Якщо дитина якій виповнилось 18 років навчається за денною формою навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних або вищих навчальних закладах необхідно принести довідку з місця навчання, але не довше ніж до досягнення нею 23 років.

Довідку за місцем реєстрації  від структурного підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту,  що сім’я не отримувала посвідчення багатодітної родини, необхідно принести наступні документи:

  1. Оригінали паспортів батьків
  2. Оригінали свідоцтв про народження дітей.

Після подачі цих документів, структурні підрозділи у справах сім’ї, молоді та спорту районних держадміністрацій, міських держадміністрацій Києва та Севастополя, виконавчих комітетів міських рад подають відомості про дітей та батьків багатодітної сім’ї до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та видають посвідчення.

Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї.Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років. При досягненні дитиною 14-річного віку в посвідчення вклеюється нова фотокартка.
Посвідчення видаються безоплатно!

У випадку відмови у видачі посвідчення для багатодітної сім’ї чи навпаки – при вимозі повернути уже видане посвідчення, Ви можете оскаржити це рішення шляхом надсилання рекомендованим листом ( з повідомленням про вручення ) письмової скарги на рішення підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту, який відмовив у видачі посвідчення (копію цієї скарги потрібно залишити у себе), до голови відповідного структурного підрозділу районної держадміністрації, міської держадміністрації Києва та Севастополя, виконавчого комітету міської ради. Ці скарги повинні бути розглянуті та вирішені не пізніше одного місяця від дня їх надходження (ч. 1 ст. 20 Закону України «Про звернення громадян»).

У разі отримання відмови у задоволенні Вашої скарги зазначеними посадовими особами, радимо звернутись із аналогічними скаргою (із зазначенням про те, що Ви уже подавали скаргу на дії особи, яка зобов’язана видати посвідчення) до голови відповідної районної держадміністрації, міської держадміністрації Києва і Севастополя, міської ради та до управлінь Міністерства сім’ї, молоді та спорту обласних державних адміністрацій, Міністерства сім’ї та молоді АРК.

У випадку відмови у задоволенні Вашої скарги у цих органах, Ви можете звернутись із аналогічною скаргою (із зазначенням попередніх оскаржень) до Голови відповідної обласної державної адміністрації (Міністерства сім’ї та молоді АРК) та до Міністерства сім’ї, молоді та спорту України.

Одночасно із зверненнями до цих органів, радимо Вам звернутись до районної (районної в місті) прокуратури із скаргою про порушення права на соціальний захист та з адміністративним позовом про оскарження рішення підрозділу у справах сім’ї, молоді та спорту, який відмовив у видачі посвідчення чи вимагає його повернення до місцевого загального суду за місцем Вашого проживання.

Інформація про те як і де можна отримати допомогу на дітей для багатодітної родини.

Tags: , ,

243 комментария on Посвідчення батьків та дітей багатодітної сім’ї

  1. Олена:

    Я мати чотирьох дітей: 1997, 2000, 2003 та 2016 років народження, шлюб зареєстрований. Старший син вчиться у ВУЗі на стаціонарі (довідку про що маю). У 2015 році звернулася до Фастівського відділу у справах сім’ї, молоді та спорту (Київська область), щоб подовжити дії посвідчення синів та батьків. Отримала відмову, тому що немає посвідчень, а ці посвідчення, які є, не подовжуються. У 2016 році народилася ще дитина і я знову звернулася в дану інстанцію. Оскільки зараз дитина на грудному вигодовуванні, а чоловік щодня на роботі, пакет документів понесла моя мама. У відділі на маму кричали, що мають приносити документи тільки я або чоловік і знову відмовляють у подовженні посвідчень, а нових не видають. Чи правомірні дії представників відділу і до кого мені ще звертатись?

    Відповідь: те що кричали- не правомірно, а те що відмовили -правомірно. На сайті є відповідні статті-розяснення, є посилання на нормативні акти, також ви можете звернутись за очною фаховою допомогою

  2. Юлія:

    Доброго вечора, маю наступне питяння: маємо трьох дітей. Батьки та діти проживають не за місцем реєстрації. Проживаємо у квартирі родичів за сплату комунальних (рідні знаходяться за кордоном, не маємо договору аренди чи юридичного дозволу на використання їхнього житла ). У реєстрації та отриманні пільг за місцем проживання нам відмовляють, оскільки вимагають довідку з ЖЕКу про склад сім’ї за місцем фактичного проживання, якої я надати не можу через вище зазначені причини. Чи можемо ми отримати таки статус багатодітних і пільги за місцем фактичного проживання без довідки з Жеку за місцем проживання? Якщо так, то які мусять бути подальші дії? Завчасно дякую за відповідь.

    Відповідь: довідка обовязкова. Відмова в наданні довідки з боку ЖЕКа не правомірна, просіть письмову відмову

  3. Ольга:

    Доброго дня, підкажіть, у нас наступна ситуація: в мене 3 дітей: старший від першого шлюбу, ще двоє дітей від другого чоловіка. Всі діти живуть з нами (в квартирі прописані всі діти та я), але з чоловіком шлюб не зареєстровано і в квартирі з нами він не прописан. Чи може чоловік розраховувати на статус багатодітного батька, враховуючи, що першу дитину офіційно під опіку не брав, але утримує нас всіх (я в декреті)? Чи краще зареєструвати офіційно шлюб? Дякую заздалегідь.

    Відповідь: умова по визначенню родини багатодітною міститься в статті на сайті, ознайомтесь. Після ви вже зможете зорієнтуватись що вам необхідно буде зробити

  4. Олена:

    В який термін піся закінчення діі посвідчення батьків та дітей багатодітної сім’ї повинна надаватись довідка з місця навчання дитини про його (посвідчення) подовження? Адже якщо термін діі посвідчення, наприклад по 30 (31) число місяця, то надання довідки до 1 числа наступного місяця може не завжди бути можливим.

    Відповідь: в такому випадку ви пишете письмове розяснення, про неможливість надання у вказані терміни

  5. Олена:

    Добрий вечір. Я мати трьох дітей. Моя дитина, якій 19 років, навчається у ВУЗі за денною формою навчання. Строк діі посвідчень дитини і батьків багатодітноі родини зкінчився 30 червня 2016р. Для подовження строку діі цих посвідчень нами була надана довідка з місця навчання від 04.07.2016р., яка підтверджує факт безперервного навчання дитини. До міського відділу у справах сім’і та молоді довідка була надана 25.07.2016р. Спеціалістом віддвілу посвідчення було подовжено з 25 липня по 31 грудня 2016р. Таким чином, сім’я була позбавлена передбачених законодавством пільг з 01 по 25 липня 2016р. Скажіть будьласка, чи правомірні діі спеціаліста в даному випадку?

    Відповідь: для відповіді нам необхідно бачити відповідь спеціаліста

  6. Ігор:

    Доброго дня.
    Продовжили 22 липня 2016 термін дії посвідчень дітей багатодітної сімї по 21 грудня 2016 року включно одній дитині 13 років, другій 18,5 року студент стаціонару вищого навчального закладу(решта діти 1,5 та 5 років)
    Запитання: чому продовжили термін дії тільки на 5 місяців

    Відповідь: без ваших документів відповідь надати не можливо

  7. Оксана:

    добрий вечір,скажіть будь-ласка чому не дають посвідчення багатодітної сім’ї ,а видають лише тимчасову довідку?

    Відповідь: це питання вам необхідно адресувати органу, який не ивдає посвідчення. Мають бути посвідчення

  8. Олег:

    Доброго дня. Я маю сина від першого шлюбу, 18 років, студент денної форми навчання,зареєстрований за місцем навчання, від друго шлюбу маю ще двох синів 1 та 5 років, підкажіть будь ласка, чи можемо ми бути визначені багатодітною сім»єю, враховуючи той факт, що з першою дружиною я розлучений але аліменти на утримання дитини, що продовжує навчання сплачую

    Відповідь: якщо діти не проживають разом, а у вашому випадку вони разом не проживають, тоді ні.

  9. Віта:

    Доброго дня.нам не видають посвітчення говорять що не має бланків.а коли вони будуть

    Відповідь: отримайте письмову відмову по бланкам та напишіть скаргу до обласного відділу

  10. Вадим:

    Доброго дня.
    Скажіть будь-ласка чи можна отримати статус і посвідчення багатодітної сім’ї без прописки дітей?

    Відповідь: так, за актом фактичного обстеження умов проживання

Добавить комментарий