Захист Батьківщини, територіальної цілісності та суверенітету України є конституційним обов’язком громадян. Порядок проведення мобілізації регулюється Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців  та членів їх сімей »  та іншими нормативно-правовими актами України.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

1)заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень).
2) визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
3) чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ять і більше дітей віком до 16 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);
4) жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (такі жінки можуть бути призвані на військову службу в разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
5) зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
6) народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Обов’язки військовозобов’язаних при мобілізації:

1) З’явитися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

2) надавати в установленому порядку під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками яких вони є, Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту з наступним відшкодуванням державою їх вартості в порядку, встановленому законом.

3) з моменту оголошення мобілізації не змінювати місця проживання без дозволу посадової особи військового комісаріату, на військовому обліку якого перебуває військовозобов’язаний.

4) Фізичні особи-підприємці зобов’язані виконувати мобілізаційні завдання (замовлення) згідно з укладеними договорами (контрактами)

Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, під час мобілізації, можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер.

Права військовозобов’язаних під час мобілізації:

1) На забезпечення матеріальними засобами за кошти державного та місцевих бюджетів.

2) Протягом одного року зберігається місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності». Роботодавці зобов’язані вести облік військовозобов’язаних, резервістів і призовників із числа працюючих, здійснювати заходи щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час і надавати звітність із цих питань відповідним органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування в установленому порядку

3) Роботодавець, сплачує своєму мобілізованому працівнику середню заробітну плату, з наступним відшкодуванням цих витрат за рахунок коштів з Державного бюджету.

4) Військовозобов’язаний, який на день призову не працює, має право на грошове забезпечення у розмірі мінімальної заробітної плати. Мінімальна заробітна плата на 2014 рік становить 1218 грн.

5) Для громадян України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців

6) Пенсіонерам з числа військовослужбовців та особам, які отримують пенсію за Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, виплата пенсії не припиняється. Після звільнення їх із служби виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років на день демобілізації.

7) Якщо військовозобов’язаний захворів під час зборів і продовжує хворіти після їх закінчення, за ним зберігаються місце роботи і займана посада, а з дня закінчення зборів, у разі тимчасової непрацездатності, замість заробітної плати виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності відповідно до закону.

8) У разі смерті або інвалідності, або часткової втрати працездатності передбачається виплата до одноразової грошової допомоги (розмір виплати встановлено у ст. 16-2 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

9) В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

Tags: ,

58 комментариев on ПРАВА ОСІБ МОБІЛІЗОВАНИХ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ

  1. Уляна:

    Доброго вечора!
    А якщо троє дітей,але старшому 20 і він вчиться на денному відділенні університету на державному ,вже втрачається статус багатодітнього і мають право призвати до армії?
    Дякую

  2. Віталій:

    Доброго дня. Христос народився. Не знаю чи Ваша команда зараз працює, але сайт був крутецький і роз’яснення також, особливо радували Ваші відповіді. Останні запитання датовані вереснем 2022 року і відповідів не бачу. Сумно. Надіюсь Ви повернетесь. Слава Україні.

  3. Валерія Дзюба:

    Доброго дня, скажіть будь ласка, мій папа був мобілізований, але в зону АТО з військової частини не заберали бо 3є неповнолітніх дітей,чи заслуговує він на якісь пільги, наприклад:отримати землю?

    Відповідь: перелік всіх пільг значиться в статті

  4. Валерія:

    Доброго дня, скажіть будь ласка, мій папа був мобілізований у військову частину, але його не відправляли нікуди бо в нього 3є неповнолітніх дітей. Чи має він якісь пільги чи типу щось цього. Наприклад право отримати землю?

    Відповідь: перелік всіх пільг визначено в статті

  5. Добрий день, таке питання, мій чоловік служить в армиї, в нас є дитина 3 рочки, скажіть, після присяги, чи є в нього право служити ближче додому, і як часто його можуть взагалі пускати на вихідні додому..

    Відповідь: так

  6. тамара:

    Мій чоловік уклав контракт в 2013 році на три роки. Після закінчення сроку в січні місяці ц.р. спробував звільнития з ЗСУ, але йому було відмовлено. Вважаючи, що цей контракт діє на час призову на військову службу під час мобілізації. Але ж контракт був укладений тоді, коли ще був мирний час.
    1). Чи законно чинить командування, прирівнявши всіх контрактників до «мобілізованих» ?
    2). Чи діють в даному випадку норми Цивільного Кодексу ?

    Відповідь: не законно, і в судовому порядку контракти розривають

  7. Олена:

    Доброго дня! У 2015 році, тимчасово, на період декретної відпустки було прийнято працівника, який 12.08.2015 року був увільнений від роботи за посадою на час призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, із збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку протягом одного року. Протягом періоду увільнення від роботи цей працівник уклав контракт про проходження військової служби строком до закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію. У жовтні з декретної відпустки виходить постійний працівник. Як правильно розрахувати тимчасового працівника, якщо у цей період він проходить службу за контрактом?

    Відповідь: якщо вас цікавить ваше питання як роботодавця, тоді ви маєте змогу звернутися за консультациєю до ваших фондів, дфс тощо

  8. лана:

    Доброго дня! Мого чоловіка мобілізували у серпні 2015 року.Звання- старлейтенант. Але по цей день він постійно знаходиться у частині поблизу Києва. Постійно проситься в зонуАТО, щоб заробити якісь пільги раз він мобілізований. Всі військовослужбовці, ікі з ним прибули до цієї частини давно на Сході, а він тут протирає штани. Йому пропонують контракт, і тоді він точно піде в АТО. Скажіть, чи є такі люди, які більше року відслужили і не попали в АТО??? Навіщо тоді бкло мобілізовувати???

    Відповідь: ми не видемо статистичну інформація по мобілізованим. Ви можете звернутись до відповдної в/ч за розясненням, або ж міністерства

Добавить комментарий