Щодо допомоги ФОП на дітей на період карантину детальну інформацію можна отримати ТУТ 

Хто має праву на допомогу

Жінки-ФОП (Фізичні особи — підприємці) мають право на отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду за умови сплати ними єдиного внеску.

 З 01.01.2016, Жінка ФОП, яка сплачує єдиний податок вже є застрахованою, а значить має право на отримання оплати лікарняного по вагітності та пологах або будь-якого іншого лікарняного.

Незалежно від виду оподаткування, який вибрала жінка-ФОП, якщо вона платить ЄСВ, є застрахованою.

Розмір ЄСВ для ФОП-жінок на будь-якій системі оподаткування з 01.01.2018 року дорівнює — 22% від мінімальної заробітної плати / за 1 календарний місяць.

Нагадаю ці розміри: 22% від мінімальної заробітної плати / за 1 календарний місяць.

Показник мінімальної заробітної плати змінюється, встановлюється ЗУ «Про державний бюджет», і на 01 січня 2019 рік це такі показники внесків:

 — 4173,00 грн / місяць (918,06 грн * 22%)

Процедура оформлення

Щоб оформити декретні, підприємцю треба зробити такі кроки:

  • Отримати лікарняний листок для підтвердження факту непрацездатності у зв’язку з виходом у декрет.
  • Замовити в податковій за місцем реєстрації довідку про те, що ЄСВ за розрахунковий період ви платили і заборгованості не маєте. Видають її безкоштовно.
  • У будь-якому банку відкрити спеціальний рахунок для виплат, куди будуть перераховуватися декретні . Якщо банк відмовить у відкритті спецрахунку, зв’яжіться зі своїм управлінням ФСС.
  • Надати у Фонд соцстрахування з тимчасової непрацездатності пакет документів:

заяву-розрахунок (одна копія залишається у вас). У цій заяві розраховується сума допомоги, яку ви будете отримувати;

копію лікарняного;

довідку з податкової про відсутність заборгованості з ЄСВ. У вас можуть попросити надати копії платіжних доручень (банківських виписок) зі сплати ЄСВ за весь розрахунковий період. Водночас деякі управління Фонду соцстрахування консультують, що довідка та копії платіжних доручень не потрібні, оскільки ФОП сам несе відповідальність за достовірність інформації, вказаної в заяві;

копію договору про добровільне страхування, якщо в 2015 році ви сплачували ЄСВ за підвищеною ставкою і цей період потрапляє в розрахунковий;

Якщо використовуєте печатку, візьміть її з собою, щоб засвідчити заяву.

Фонд соцстрахування приймає вашу заяву, і протягом 10 робочих днів на рахунок, відкритий для отримання декретних, має бути перераховано допомогу по вагітності та пологах.

Як розрахувати суму допомоги

Розрахунок ви можете зробити самі або за допомогою фахівця Фонду соцстрахування, куди звернетеся для оформлення допомоги.

Проводиться він за спеціальною формулою.

Період для розрахунку суми допомоги:

  • з 1 січня 2019 року до місяця виходу в декрет — для ФОП, які сплачують ЄСВ за ставкою 22%;

Зверніть увагу: сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ — суму 25 мінімальних зарплат, і не може бути меншою за мінімальну зарплату, встановлену на момент настання страхового випадку.

Лікарняний по вагітності та пологах може тривати:

126 календарних днів (70 днів до і 56 після пологів);

140 календарних днів (70 днів до і 70 днів після пологів) — при народженні двох дітей або ускладненнях при пологах;

180 календарних днів (90 днів до і 90 після пологів) — у осіб зі статусом чорнобильця

Приклад розрахунку допомоги для дінки-ФОП, яка сплачує ЄСВ.

Єдиної формули розрахунку для всіх жінок-ФОП, немає. Оскільки фігують показники середнього доходу, який у кожної жінки різний.

Декретні виплачують у 100 % розмірі суми, розрахованої виходячи з фактичного середнього доходу незалежно від того, скільки років жінка була застрахованою особою.

Отже, перша задача, це порахувати середній дохід.

Для розрахунку виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності добровільно застрахованим особам, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, середній дохід обчислюється:

для розрахунку допомоги по вагітності та пологах — виходячи з розміру доходу, на який нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, але не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом у місяці настання страхового випадку.

Приклад.

Припустимо, лікарняний видано в липні 2016 року, тобто страховий випадок у нас припадає на липень.

Для розрахунку береться мінімальна зарплата з січня по червень:

  • січень — квітень — 1378 гривень;

  • травень-чеврень — 1450 гривень

Вам необіхдено визначити седеньоденний дохід, для цього ви середній свій дохід сумуєте за шість попередніх місців:

Сумуєте мін. з.п. з січня по червень 2017 року ( 1378+1378+1378+1378+1450+1450)/ 182 кал.днів (182 кал.дні в пеіроді з січня по червень 2017 р) = 46,22 грн

Кінцева Формула: Сума допомоги = Середньоденний  (дохід) * Кількість днів відпусти

Отже  сума допомоги = 46,22 грн * 126 днів лікарняного =5823,72  грн.

У разі якщо фізичною особою — підприємцем платником єдиного внеску було припинено підприємницьку діяльність та не подано заяву-розрахунок до робочого органу Фонду для отримання фінансування допомоги по вагітності та пологах за страховим випадком «вагітність та пологи», який настав до припинення підприємницької діяльності, враховуючи, що допомога по вагітності та пологах є компенсацією втраченого доходу, вона надаватиметься за рахунок коштів Фонду лише за період від початку страхового випадку і до дня припинення підприємницької діяльності.

Tags: , , ,

129 комментариев on Право жінки-підприємця на допомогу по вагітності та пологам в 2020 році

  1. Наталія:

    В лютому місяці зареєстровано ФОП, в березні відкритий лікарняний лист по вагітності , єдиний соціальний внесок сплачено в мінімальному розмірі , чи маю я право на отримання виплати від фонду

  2. Олександра:

    Доброго вечора! Якщо я оформила підприємця через 3 місяці після народження дитини , і зараз діючий ФОП, чи можу я отримувати якісь виплати від держави?

    Відповідь: якихось виплат не має. Всі чітко визначені та зазначені в законі

  3. Наталія:

    ФОП зареєстровано в січні , в березні йду в декрет, чи можу я розраховувати на лікарняні від ФСС, єдиний соціальнй внесок сплачую.

    Відповідь: важливо бачити ваші документи

  4. Руслана:

    Доброго вечора. Правильно я зрозуміла:якщо сплачувати кожного місяця лише ЄСВ то допомога по вагітності та пологах мені не передбачена?

    Відповідь: якщо ви ФОП -так

  5. Наталія:

    Фоп 1група, була звільнена від сплати Єсв в грудні 2020 по травень 2021, ми маю я право отримати лікарняний по вагітності та пологам?

    Відповідь: за умов, що значаться в статті

  6. Ольга:

    Доброго дня. ФОП 3 група, ЄСВ сплачувався вчасно та в повному обсязі. ЄП не сплачували за відсутності доходу. Чи можу я отримати виплати у зв’язку з вагітністю та пологами?

    Відповідь: в мінімальному розмірі в УСЗ, як пояснено в статті

  7. Ольга:

    Самозайнята особа сумлінно сплачувала ЕСВ, однак не сплачувала податки у звязку з відсутністю доходу. Чи має це значення для отримання виплати за лікарняним у звязку з вагітністю та пологами?

    Відповідь: звісно, це підстава вам відмовити

  8. Юлія:

    Чи пропадуть виплати на дитину, якщо оформити Фоп і реєструвати бізнес?

    Відповідь- залежить від виду виплат, детальніше- в статті

  9. Жанна:

    Перечитала статью еще несколько раз, не нашла этой информации.
    Не могли бы Вы ответить на мой вопрос «Может ли ФОП 3й группы продолжать вести предпринимательскую деятельность(получать доход) находясь в декрете и получив декретную выплату от ФСС»? Не повлечет ли это каких-то проблем с налоговой?
    Спасибо

    Відповідь: проблеми будуть, і інформація є. Прочитайте ще раз

Добавить комментарий