images (1)

Де  може бути  зареєстроване місце проживання  новонародженої дитини ?

Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров’я, в якому вона проживає.

В першу чергу, дитина  не може бути зареєстрована  в квартирі чи будинку, де не зареєстрований  ні один з його батьків (усиновлювачі) або у відповідних випадках, де не проживає опікун або не знаходиться навчальний заклад чи заклад охорони здоров’я, в якому вона проживає.

Також вона не може бути зареєстрована, як власне і всі інші, в нежилому приміщенні.

В який термін з моменту народження потрібно зареєструвати місце проживання дитини?

На те, щоб виконати це, батькам дається три місяці з дня державної реєстрації її народження.

Де реєструють місце проживання новонароджених і які необхідні документи?

Для реєстрації  місця проживання новонародженої  дитини за місцем проживання батьків або одного із них можна звернутися в регіональний Центр надання адміністративних послуг.

Серед  документів, які необхідно буде подати батькам є: заява (яка заповнюється в самому Центрі) ,  паспорти батьків, свідоцтво про народження дитини, квитанція про оплату держ. мита.

За бажанням батьків, документи для реєстрації місця проживання новонародженої можуть бути подані до органів РАГС одночасно з державною реєстрацією народження дитини.

Реєстрація  місця проживання дитини через органи соц. захисту

Також є можливість зареєструвати місце проживання новонародженої одночасно з подачею заяви на державну допомогу при народженні дитини.

Зокрема законодавством тепер передбачено, що реєстрації проживання новонародженої дитини відбувається під час оформлення допомоги при народженні.  Сама реєстрація визначена у зміненому Порядку  призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми

Для реєстрації місця проживання дитини одним із батьків (опікуном) до органу соціального захисту населення подається квитанція про сплату державного мита або копія посвідчення, яке дає право на звільнення від сплати мита.

Як проходить реєстрація місця проживання новонародженої дитини:

Орган соціального захисту населення у строк до трьох календарних днів надсилає територіальному підрозділу ДМС інформацію за формою, встановленою МВС, та документи, необхідні для реєстрації місця проживання новонародженої дитини.

Територіальні підрозділи ДМС у строк до п’яти календарних днів після надходження зазначених документів подають органу соціального захисту населення інформацію про реєстрацію місця проживання дитини.

У разі коли особа, яка звернулася за допомогою, подала неправдиві відомості про реєстрацію місця свого проживання, територіальний підрозділ ДМС повідомляє про це органу соціального захисту населення, який надсилає зазначеній особі інформацію про неможливість зареєструвати місце проживання дитини.

У разі звернення осіб, місце проживання яких не зареєстровано, осіб, які вимушені були залишити місця проживання з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції та не мають можливості зареєструвати новонароджену дитину, рішення про призначення допомоги при народженні дитини приймає орган соціального захисту населення на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов, складеного за місцем фактичного проживання сім’ї.

Tags: , ,

421 комментарий on Реєстрація проживання новонародженої дитини по новому

  1. Артем:

    Якщо я військовослужбовець і тимчасово з жінкою прописані в гуртожитку частини, після закінчення терміну перебування в цій частині ми знову відновимо свої прописки за місцем проживання (тобто через 2 роки приблизно) як нам приписати новонароджену дитину і оформити всі соц.виплати згідно правових норм, і чи не буде складати нам проблем потім приписати дитину з нами за нашим колишнім місцем прописки?

    Відповідь: зверніться за очною фаховою допомогою у вашому питанні

  2. Артем:

    Якщо я військовослужбовець і тимчасово з жінкою прописані в гуртожитку частини, після закінчення терміну перебування в цій частині ми знову відновимо свої прописки за місцем проживання (тобто через 2 роки приблизно) як нам приписати новонароджену дитину і оформити всі соц.виплати згідно правових норм, і чи не буде складати нам проблем потім приписати дитину з нами за нашим колишнім місцем прописки?

    Відповідь: інформація міститься в статті, ознайомтесь

  3. Ксения:

    Я мама одиночка. І на даний момент немає змогу зареєструвати місце проживання. Але є акт з жеку про тимчасове фактичне місце проживання. Чи можу я з цим документом оформити допомогу на дитину матерям одиночкам

    Відповідь: так

  4. Ирина:

    В комментарии выше Вы посоветовали обратиться за очной помощью специалистов, а вот куда? К юристам, специализирующимся на гражданском праве?

    Відповідь: зверніться до центрів безкоштовної правової допомоги

  5. Ирина:

    Добрый день!
    Столкнулась со следующей ситуацией.
    Ребенок родился в ноябре 2014 года, когда действовал закон о передаче данных на ребенка из УПСЗН в ДМС. Ребенка вписали в карточку форма 16 в ОСББ. Председатель ОСББ уверял, что на сим мои действия по регистрации ребенка закончены. Оформила помощь при рождении (на основании справки о том, что мой ребенок прописан со мной из ОСББ), через полгода помощь одинокой матери и малообеспеченным семьям, оформила субсидию, переоформила абонентские книжки в коммунальных службах. Регулярно подавала справки о составе семьи.
    Тут нововведения — справку о составе семьи надо брать уже в ЦНАПе. И тут я с ужасом узнаю, что мой ребенок 3,5 лет оказывается был не прописан. Хорошо, я ее прописала, взяла справку о составе семьи. Пришла в УПСЗН. И меня «обрадовали», что теперь могут принудить вернуть полученную субсидию — это раз. Лишить помощи одинокой матери и малообеспеченным семьям — это два.
    Правомерны ли их действия? И какой выход из данной ситуации?
    Спасибо

    Відповідь: зверніться за очною фаховою допомогою

  6. Андрій:

    Як прописати дитину і оформити виплату, якщо проживаєш в іншому місті від прописки, і винаймаєш житло?

    Відповідь: реєстрація можлива за згодою власника житла та батьків дитини

  7. Алла:

    Оба родителя проживают в частном секторе.
    Брак зарегистрирован. Отец проживает по одному адресу, мать по другому адресу.
    Можно ребенка зарегистрировать по адресу отца?

    Відповідь: за згодою обох батьків

  8. Алла:

    Оба родителя проживают в частном секторе.
    Брак зарегистрирован. Отец проживает по одному адресу, мать по другому адресу.
    Можно ребенка зарегистрировать по адресу отца?

    Відповідь: зі згоди матері

  9. Анна:

    А якщо дитині вже 6місяців і в квитянціях її нема, нам за це якась перя наростає???

    Відповідь: відповісти заочно не можливо.

  10. Артем:

    Судом призначено місце проживання з батьком а мама дозволу не дає на регестрацію з татом і сама не може прописати дитину що робити у такому випатку

    Відповідь: в судовому порядку отримувати дозвіл

Добавить комментарий