Питання захисту прав потерпілих від аварії на ЧАЕС є важливим аспектом здійснення державою своїх зобов’язань у сфері забезпечення соціально-економічних прав в Україні. На жаль, держава вже багато років не виконує законодавчі положення, визначені  Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Така ситуація існує тривалий час. Фактично змін не відбувається. А відповідно продовжується порушення прав цих людей.

Так, відповідно до статті 39 та статті 51 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», пенсіонери, які проживають в зоні посиленого радіоекологічного контролю, мають право на підвищення до пенсії, а також право на отримання додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю. Однак внаслідок невірного застосування положень закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вищезазначені виплати здійснюються громадянам в значно меншому обсязі.

Пенсійний фонд масово відмовляє громадянам в здійсненні перерахунку пенсійних виплат відповідно до діючого закону, посилаючись на нормативні акти, що мають меншу юридичну силу або визнані неконституційними рішенням Конституційного суду. Через порушення права на отримання гарантованих законом виплат, громадяни вимушені масово звертатися до суду. Неправомірність дій Пенсійного фонду була визнана значною кількістю судових рішень по цьому питанні на користь позивачів.

Потрібно зазначити, що дії Пенсійного фонду суперечать статтям 39, 51 та 67 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», частині 2 статті 19, статті 152 Конституції України, Рішенню Конституційного суду України №10-рп/2008 від 22 травня 2008 року, статті 19 КАС України.

Про проблему з порушенням соціальних прав громадян в Україні говорить і те, що на розгляді в судах зараз знаходиться близько 20 тисяч справ щодо соціальних виплат. За інформацією озвученою в ЗМІ лише з початку 2011 року до Вищого адміністративного суду України було передано з Верховного суду України 11300 таких справ. У багатьох випадках порушення стосуються пенсійних прав громадян.

Найбільш поширеною причиною невиконання своїх зобов’язань у цій сфері державні органи визначають відсутність бюджетних коштів на виплати чорнобильцям. І внаслідок цього урядом пропонується вирішити цю ситуацію шляхом передачі Кабміну права встановлювати розміри соціальних виплат чорнобильцям. А, відповідно, у проекті закону України «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду» передбачається виключити конкретні цифри із положень Закону України  «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Ці зміни фактично узаконять можливість держави і надалі виплачувати чорнобильцям мізерні суми, уникаючи будь-якої відповідальності за порушення соціально-економічних прав цих людей.

В цьому контексті, важливо зазначити, що сьогодні відбувається Донорська конференція зі збору коштів на фінансування чорнобильських проектів. І як заявив Президент України Віктор Янукович на цій конференції зібрано близько 500 млн євро. Але навряд чи під час її проведення піднімалось питання величезної проблеми невиконання державою своїх соціальних зобов’язань перед чорнобильцями. І зрозуміло, що ці кошти підуть на інші цілі, а люди, які безпосередньо постраждали від катастрофи, залишаться на одинці із своїми проблемами і з примарними шансами добитися справедливості.

Водночас цей захід підтверджує те, що держава спроможна знайти кошти для того, щоб забезпечити виконання вимог Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», але судячи по всьому для держави набагато легше обмежити соціальні гарантії ніж добитись реального їх виконання.

Tags: ,

3 комментария on Чорнобильська катастрофа: річниця нова – проблеми старі

  1. Светлана:

    Добрый день. Скажите пожалуйста, я чернобылец 2категории, пользуюсь льготой на комунальные услуги. Может ли муж пользоваться моими льготами 50% на комунальные услуги? Он не чернобылец.

    Відповідь:: пільга надається на ком.послуги по всій квартирі, якщо чоловік ваш проживає як і ви в цій квартирі, тоді пільга і на нього розповсюджується

  2. могильна яна:

    Добрий день, мій батько чернобелець і у мене е посвідченням но тільки до 18 а мені 21 скажіть будь ласка я можу розщитувати на якусь допомогу і чи мої діти можуть бути тоже чернобельцями?

    Відповідь: ваші діти -ні. А ви, з урахування відстуності посвідчення, також ні. Продовжить посвідчення, якщо є підстави

  3. Светлана:

    Здравствуте! Скажите пожалуйста, а чернобыльские выплаты на питание для детей тоже отменили? Уже второй месяц ничего неначислили.

    Відповідь: ні, не відміняли, здійсніть письмовий запит про причини невиплати

Добавить комментарий