До моменту подання заяви до РАГСу батьки дитини вже повинні визначитися з ім’ям та прізвищем дитини. Що стосується прізвища дитини, то воно може бути як по матері, так і по батьку. Але якщо батьки дають дитині подвійне прізвище, в своїй заяві вони вказують, з якого прізвища воно повинно починатися – батька чи матері.

Отримати свідоцтво про народження необхідно протягом місяця після народження дитини , а якщо з якихось причин це не було зроблено вам буде необхідно сплатити штраф. (Розмір штрафу від 17 до 51 гривень).

Хто отримує свідоцтво про народження дитини?

Свідоцтво про народження дитини отримують його батьки.

  • якщо батьки перебувають у зареєстрованому шлюбі і мають однакові прізвища , для реєстрації достатньо присутності одного з батьків;
  • якщо у батьків різні прізвища , необхідно присутність обох ;
  • якщо мати не перебуває у зареєстрованому шлюбі, але бажає вказати відомості про батька дитини: паспорти батьків та спільна заява про визнання батьківства (заява складається при подачі документів). Присутність обох батьків як при поданні заяви, так і при отриманні свідоцтва про народження обов’язкова;
  • якщо мати дитини не перебуває у зареєстрованому шлюбі і немає заяви особи, яка визнає своє батьківство: паспорт матері та заява про запис відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу (заява складається при подачі документів).

У разі смерті батьків або в разі якщо вони з інших причин  не  можуть   зареєструвати  народження  дитини,  державна  реєстрація  проводиться  за  заявою  родичів,   інших   осіб,   уповноваженого  представника  закладу охорони здоров’я,  в якому народилася дитина  чи в якому вона перебуває.

Куди необхідно звернутися для отримання свідоцтва ?

Для реєстрації народження дитини одному з батьків необхідно звернеться в РАГС за місцем проживання або за місцем знаходження пологового будинку , а якщо ж ви прописані в селі, то йдете до сільради.

З 2016 року запущено пілотний проект щодо можливості реєстрації народження дитини, а також запису на чергу в РАГС через веб-сайт http://dracs.minjust.gov.ua/.  Але тільки не велика кількість РАГСів беруть участь у цьому проекті. В будь-якому разі варто продивитися можливість використання цього електронного сервісу.

Державну реєстрацію народження дитини, батьки якої постійно або тимчасово проживають за кордоном проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. При цьому перелік документів, які потрібно подати до дипломатичного представництва такий самий, який подається до РАГСу. Спільна заява матері та батька, які не перебувають у шлюбі між собою, може бути подана до консульської установи України як після, так і до народження дитини. У разі подання такої заяви до народження дитини до неї додається документ медичного закладу про вагітність жінки.

Який перелік документів ?

За загальним правилом для реєстрації необхідні такі документи:

  • медичне свідоцтво про народження, що видається закладами охорони здоров’я, де приймаються пологи (або медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, у разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я);
  • паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них);
  • свідоцтво про шлюб як документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини.

В тому випадку, коли батьки дитини не перебувають в шлюбі, вони обов’язково повинні подати спільну заяву про встановлення батьківства. Це можна зробити одночасно з реєстрацією народження дитини. За відсутності спільної заяви батьків прізвище та громадянство батька дитини зазначається за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові дитини записується за її вказівкою.

Чи стягується плата за реєстрацію народження дитини ?

Свідоцтво про народження вам повинні видати в день звернення абсолютно безкоштовно

Що має бути в кінці процесу реєстрації ?

В той же день вам мають видати свідоцтво про народження дитини.

 

Tags: ,

97 комментариев on Свідоцтво про народження дитини

  1. Людмила:

    доброго дня. ДО школи прийшов батько учня і вимагає надати йому копію свідоцтва про народження його дитини.Батько з сином та його матірю разом не проживають.Чи має право директор видати йому цю копію?
    Дякую

    Відповідь: за описаних умов надати відповідь не вбачається можливим

  2. Іван:

    Доброго дня! 27.05.2021р РАЦС м. Горохів Волинської області подавав заявку на свідоцтво про народження дитини, заплатив на пошті 69(+-) грн., за якісь послуги, хоча має бути безкоштовно, сказали що зателефонують коли зроблять свідоцтво, сьогодні 04.06.2021, ніякого свідоцтва невидали на руки. За що я платив? Свідоцтво безкоштовне ж? Заїжав до них ще 31.05.2021 — сказали що висіла якась програма для получення коду… Куда звернутися по такій ситуації?

    Відповідь: зверніться за очною фаховою допомогою

  3. Ксения:

    Здравствуйте, состою в браке, но с мужем не поддерживаем никаких отношений 8 месяцев, он уехал в другой город, данные своих документов не даёт для регистрации свидетельства о рождении новорожденной.
    Как оформить в таком случае свидетельство о рождении?

    Відповідь: звернутися до органів РАЦСу

  4. Анжела:

    Підскажіть будласка а якщо я проживаю в місті але прописана в селі і щоб зробити свідоцтво про народження мені потрібно їхати в село, чи мені його можуть видати в місті?

    Відповідь: видають в органі РАЦС

  5. Віталій:

    Чи можливо взяти копію свідоцтва про народження дитини?
    На даний момент — розлучені.
    м. Суми

    Відповідь: зверніться в РАЦС

  6. Юлія:

    Чи можна взяти копію свідоцтва про народження мого дідуся за 1926 рік народження?

    Відповідь: уточніть у кого? та чим можем оми допомогти?

  7. Vitalie:

    Дитина народилася в Італії її є рішення суду на всиновлення та зміну прізвища як внести зміни у загсі Італії

    Відповідь: зверніться до компетентних органів Італії

Добавить комментарий