10 жовтня 2013 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України  щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини».

Цей Закон передбачає, що батьки зможуть отримувати допомогу також і за місцем народження дитини, а не лише за місцем реєстрації батьків, як це відбувається зараз.

Окрім того, УПСЦ виконує такі дії після звернення заявника допомоги:

самостійно отримує від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ, з державних реєстрів та в порядку обміну інформацією всі необхідні відомості для призначення такої допомоги;

направляє територіальному органу/підрозділу Державної міграційної служби України дані для реєстрації місця проживання дитини, які вказала особа, що звертається за допомогою;

— не пізніше, ніж протягом 10 днів з моменту подання заяви про призначення допомоги приймає рішення про призначення або про відмову у призначенні допомоги, про що інформує особу, що звернулася за допомогою.

Тобто після вступу в дію цього Закону, буде існувати вичерпний перелік документів для отримання допомоги при народженні, а саме:

—         паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

—         свідоцтво про народження дитини;

—         заява одного з батьків (опікуна), з яким  постійно проживає дитина.

Також хотілось би зазначити, що вказаний Закон вступить в дію через три місяці з дня його опублікування.

 

 

Tags:

9 комментариев on Скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини

  1. Леся:

    Доброго дня .Народила 16.04.2020 ,заповнила заяву на отримання коштів при народженні дитини .Яку суму начислять ?

    Відповідь: сума фіксована. значиться в статті

  2. Михайло:

    навіть якщо ми не у шлюбі? вона моя громадянська дружина…

    Відповідь: ви ж на дитину допомогу отримуєте, а не на дружину. Прочитайте статтю та знайте свої права

  3. Михайло:

    Добрий день. Маю до Вас питання. Я звернувся до органу соціального захисту населення з питань призначення допомоги при народженні дитини. Маю дружину яка не має місця реєстрації. Собез відмовляється оформляти допомогу у зв’язку із тим що у моєї дружини відсутня прописка. Але ж допомогу оформляю я. Моя дружина цього не стосується. А вони вимагають прописку дружини. Чи правомірні дії працівників собезу?

    Відповідь: абсолютно не правомірні. Напишіть скаргу та звернення про дотримання норм законодавства до УСЗ, керівництва та до обласного УСЗ

  4. максим:

    добрый день. ребенок родился вмю марте 2014 документы еще не подали.,в каком размере будут выплата если подать документы в июле? спасибо за ответ!

    Відповідь: Радимо здати до 01 липня, а в цілому очикуємо розяснення від Уряду щодо порядку застосування нової норми.

  5. катерина:

    хотіла б дізнатись яку суму я отримуватиму при народженні дитини у вересні 2014 року при нинішніх законопроектах держбюджету, у нас народжується третя дитина чоловік працює не офіційно я теж чи отримаю допомогу при пологах 1250 гривень і чи зможемо ми розраховувати на соціальну допомогу малозабезпеченим родинам з дітьми на сьогоднішній день у соц, допомозі нам відмовлено

    Відповідь: Про допомогу як малозабезпечина ознайомтесь з статтею на сайті, прикладом розрахунку. Допомога при народженні- стаття буде скоро оновлена, чекайте.

  6. Таня:

    Добрий вечір! Є таке питання! я недавно народила і маю допомогу по догляду за дитиною з чоловіком не розписана але дитина на ньому хочемо подати документи на малозабезпечену сім»ю! скажіть чи моя допомога враховується до середньо місячного доходу сім№ї?

    Відповідь: Так, враховується.

  7. Марина:

    Добрый день. Я забеременела и родила будучи студенткой. Мне назначили минимальное пособие на ребенка, хотя я мать одиночка и у меня нет никакого дохода. В собесе мне сказали. что нужно стать на учет в службе занятости, отмечатся там и только после этого мне могут повысить размер пособия. Так ли это? Ведь я получила диплом в том же году, что и родился ребенок, вернее после рождения ребенка. У меня даже нет трудовой
    Спасибо за ответ

    Відповідь: Судячи з вашого питання, ви взагалі не розумієте яку допомогу вам надають, в якому розмірі і чому. Тому описувати все-все з статтей, які ж ми і писали для вас- ми не можемо. Ознайомтесь з початку з статтями на сайті, там все дуже зрозуміло, і ви самі зможете відповісти на яку допомогу і в якому розмірі ви маєте право.

  8. Mykola Polyakov:

    Здравствуйте, вопрос:
    Каким образом, можно получить помощь на ребенка (гражданство Украина), который рожден и проживает за границей? В какие госорганы Украины следует обратиться? Спасибо.

    Відповідь: Порядок отримання допомоги при народженні описан в статті на сайті, там також вказані органи, куди ви маєте звертатись, ознайомтесь будь-ласка.

  9. Белочка:

    И вот теперь начнется ХАОС!
    «В порядку обміну інформацією»… ха-ха три раза!!!
    Теперь все будут бегать между учреждениями и искать свои «Витяги» посланные незнамо куда и незнамо за чем… родили в одном месте,зарегистрировали в другом, проживают в третьем…а во время этого обмину кой-чего может и потеряться (а по копии вытяга помощь на рождения ребенка назначается только после отмашки Министерства…) Ведь в соответствии с ПКМУ 1751 он один из основных документов являющихся основанием для назначения данного вида помощи…
    А молодые-зеленые-некорыстные? Те кто не знает, что помощь положена? Раньше им ЗАГС выдавал на руки вытяг на котором черным по веленевому было написано «для получения помощи на рождение ребенка» и объяснел куда и зачем надо идти, что бы эту помощь получить. А после «покращення»? Какой процент будет тех, кто не обратиться за помощью? или обратиться поздно?
    «- направляє територіальному органу/підрозділу Державної міграційної служби України дані для реєстрації місця проживання дитини, які вказала особа, що звертається за допомогою»
    то же радостное ха-ха. Обратились родители за назначением помощи по фактическому месту проживания (адрес арендованной квартиры)… вот по этому адресу наша доблестная миграционная служба ребеночка и зарегистрирует. А ЖКП за коммунальные услуги с радостью начнут начислять еще и на этого «левого» младенца… а опекунский совет присмотрит за тем, что бы ребенок не был выписан (снят с регистрации) с ухудшением условий проживания…
    Да, жизнь — прекрасна!

    Відповідь: Можливо требо почекати, і на підставі прийнятих змін до Закону будуть розроблені ряд підзаконних актів, які будуть регулювати всі ці моменти та складнощі.

Добавить комментарий