випробовувальний строкЩо означає випробувальний строк?

Випробування при прийнятті на роботу — це перевірка працівника на відповідність роботі, яка йому доручається, та встановлюється на певний строк. На період випробувального строку на працівника поширюються всі вимоги і гарантії законодавства про працю.

Пам`ятайте!

Згідно зі статтею 26 Кодексу законів про працю умова про випробування повинна бути вказана в наказі ( розпорядженні) при прийнятті на роботу.

Знайте!

Випробування при прийнятті на роботу не є обов`язковим, тому ця умова при укладенні трудового договору може бути обумовлена між роботодавцем та працівником. Встановлення випробувального строку роботодавцем без погодження з працівником є незаконним і може кваліфікуватися як порушення законодавства про працю. Тому, якщо майбутній працівник не погоджується на встановлення випробування, трудовий договір не укладається взагалі або укладається без застосування випробувального терміну у разі зацікавленості роботодавця в цьому працівнику.

 

Для кого та в яких випадках випробування при прийнятті на роботу не встановлюється?

Згідно зі статтею 26 КЗпП випробування не встановлюється при прийнятті на роботу для таких осіб: які не досягли вісімнадцяти років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби; інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

Випробування не встановлюється також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Знайте!

Якщо громадянин, який відноситься до числа перерахованих вище осіб, дасть свою згоду на випробувальний строк, і його звільненять під час цього строку, то працівник буде відновлений у зв’язку з недостатньою правовою базою для припинення трудових правовідносин.

 

Які строки випробування встановлюються при прийнятті на роботу?

Згідно зі статтею 27 КЗпП строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — шести місяців.

Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

Якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

 

Що відбувається після випробувального строку?

Згідно зі статтею 28 КЗпП, коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.

 

Які особливості звільнення під час випробувального строку? 

Звільнення, навіть за підсумками випробувального терміну, має бути аргументовано . Тобто, якщо протягом випробувального строку роботодавець визначив, що співробітник за рівнем кваліфікації не відповідає посаді, на яку він був прийнятий, його можна звільнити як такого, що не пройшов випробування. Це регламентується ст. 28 КЗпП України.

Пам`ятайте!

Якщо протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган протягом цього строку вправі розірвати трудовий договір.

Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів у питаннях звільнення, тому роботодавець повинен мати вагомі докази його невідповідності.

Tags: ,

19 комментариев on Трудова діяльність під час випробувального строку

  1. Галина:

    Доброго дня! Я мама-одинока трьох дітей, 8р, 4р і 5 місяців найменшій. На даний час зайнята по-догляду до трьох років. Отримую одноразову допомогу 860 і 1700 багатодітної. Проживаю з мамою пенсіонеркою.Чи маю я право на отримання виплати матері одинокої на старших дітей?

    Відповідь: за умов, що зазначені в статті

  2. Ірина:

    Як правильно сформулювати запис у трудовій книжці особі, яку звільняють у зв’язку з закінченням випробувального терміну?
    Чи може керівник звільнити працівника за невідповідність займаній посаді до закінчення випробувального терміну? Якщо так, то яка процедура звільнення і як робиться запис у трудовій (формулювання і стаття КЗпП?

    Відповідь: пояснення є в статті, знайомтесь

  3. софія:

    чи треба відробляти сім днів якщо був на стажуванні 2дні,за власним бажанням без поважної причини

    Відповідь: необхідно бачити умови вашого трудового договору та оформлення

  4. Татьяна:

    Хто повинен написати службову записку щодо скорочення випробувального терміну працівнику,якщо безпосередній керівник являється роботодавцем

    Відповідь: погоджується сторонами трудового договору, якщо інше не передбачено локальними актами

  5. Чи можна звільнитися під час випробувального терміну , якщо тобі робота не підійшла ?
    Чи потрібно відробляти 2 тиждні ?

    Відповідь: для відповіді потрібно бачити ваші документи

  6. Нина:

    Доброго дня

    Чи можна самому звільнитися під час випробувального терміну, не відробляючи. Так як робота не підійшла

    Відповідь: питання не зовсім зрозуміло. Самостійно- через подачу заяви.

  7. Інна:

    Мій чоловік вже чотири роки-як не працює офіційно,звільнився по особистому бажанню,Його взяли на облік в цз як шукаючи роботу,тобто статус безробітного він не отримав,чи може він отримати статус безробітного по довідці з сільської ради про те що він не має ніякого сільського господарства?

    Відповідь: зможе

  8. Олена:

    Добрий вечір!!
    скажіть будь ласка чи можна замінити за згодою двох сторін наказ та заяву на прийняття на роботу, якщо обоє хочуть зняти випробувальний термін який раніше був зазначений у наказі.

    Відповідь: необхідно бачити документи, без них надати відповідь не вбачаєтсья можливим.

  9. Сергій:

    Добрий день, підскажіть чи можна звільнити працівника в останній день випробування, якщо раніше йому не повідомоялось про таке рішення?

    Відповідь: так

Добавить комментарий