випробовувальний строкЩо означає випробувальний строк?

Випробування при прийнятті на роботу — це перевірка працівника на відповідність роботі, яка йому доручається, та встановлюється на певний строк. На період випробувального строку на працівника поширюються всі вимоги і гарантії законодавства про працю.

Пам`ятайте!

Згідно зі статтею 26 Кодексу законів про працю умова про випробування повинна бути вказана в наказі ( розпорядженні) при прийнятті на роботу.

Знайте!

Випробування при прийнятті на роботу не є обов`язковим, тому ця умова при укладенні трудового договору може бути обумовлена між роботодавцем та працівником. Встановлення випробувального строку роботодавцем без погодження з працівником є незаконним і може кваліфікуватися як порушення законодавства про працю. Тому, якщо майбутній працівник не погоджується на встановлення випробування, трудовий договір не укладається взагалі або укладається без застосування випробувального терміну у разі зацікавленості роботодавця в цьому працівнику.

 

Для кого та в яких випадках випробування при прийнятті на роботу не встановлюється?

Згідно зі статтею 26 КЗпП випробування не встановлюється при прийнятті на роботу для таких осіб: які не досягли вісімнадцяти років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби; інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

Випробування не встановлюється також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Знайте!

Якщо громадянин, який відноситься до числа перерахованих вище осіб, дасть свою згоду на випробувальний строк, і його звільненять під час цього строку, то працівник буде відновлений у зв’язку з недостатньою правовою базою для припинення трудових правовідносин.

 

Які строки випробування встановлюються при прийнятті на роботу?

Згідно зі статтею 27 КЗпП строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — шести місяців.

Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

Якщо працівник в період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній.

 

Що відбувається після випробувального строку?

Згідно зі статтею 28 КЗпП, коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.

 

Які особливості звільнення під час випробувального строку? 

Звільнення, навіть за підсумками випробувального терміну, має бути аргументовано . Тобто, якщо протягом випробувального строку роботодавець визначив, що співробітник за рівнем кваліфікації не відповідає посаді, на яку він був прийнятий, його можна звільнити як такого, що не пройшов випробування. Це регламентується ст. 28 КЗпП України.

Пам`ятайте!

Якщо протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган протягом цього строку вправі розірвати трудовий договір.

Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів у питаннях звільнення, тому роботодавець повинен мати вагомі докази його невідповідності.

Tags: ,

19 комментариев on Трудова діяльність під час випробувального строку

  1. виктор:

    Скажить будь ласка,чи зможу я звильнитись за згодою двох сторин,якщо я написав заяву,що працюю на период болезни иншого працивника.

    Відповідь: так

  2. Дмитро:

    Добрий вечір.По закінчені випробувального терміну мені сказали щоб я більше не виходив до роботи бо я їм не підхожу.І мені відмовляються виплатити зарплату працював неофіційно куди мені звернутись.

    Відповідь: якщо неофіційно і у вас є докази цієї праці- тоді до інспекції з праці та прокуратури

  3. Надія:

    Доброго дня!Підкажіть чи потрібно повідомляти про звільнення за 2 тижні під час випробувального терміну?

    Відповідь: так

  4. Любов Олександрівна:

    Дуже Вам вдячна за відповідь

  5. Любов Олександрівна:

    Доброго дня, прошу Вас надати роз»яснення з приводу переведення на іншу посаду у період випробувального терміну.
    В бухгалтерії звільняється працівник з 19 листопада і люидна допрацьовує свої дні. Але на цю посаду вже знайшли працівника, який готовий вийти раніше запланованого звільнення попереднього. Вакантної посади бухгалтера в штатному розписі немає. Керівництво вирішило оформити працівника на вакантну посаду економіста з 11 листопада і вже здійснити переведення на посаду бухгалтера після звільнення бухгалтера, тобто з 20 листопада? Чи існують якісь обмеження з цього питання і чи не порушуємо ми законодавчі акти?
    Дякую, сподіваюсь, я сформулювала зрозумілою мовою

    Відповідь: зрозумілою, з описаного порушень не вбачаємо, з дотримань пололженнь КЗпП по переведенню.

  6. Наталя:

    Дякую,що відповіли на моє запитання.Але всеодно не можу зрозуміти,чому з мене мають знімати і зп,а також на місяць на випробувальний термін.Мені здається має бути якесь одне покарання.Так?

    Відповідь: покарання КЗпП не передбачено взагалі.

  7. Наталя:

    Доброго дня.Хочу запитати,якщо я працюю продавцем-консультантом,одна з клієнтів поскаржилась на мою роботу,чи допускається таке,як зняття заробітної плати?Можливе в цій ситуації,як на перший раз попередження?Які мої права в такій ситуації?

    Відповідь: трудове законодавство не передбачає жодних знять та утримань з..п

  8. Александр:

    Я військовозобов’язаний і влаштувався на підприємство з випробувальним терміном 3 місяці.
    Питання:у випадку якщо мене мобілізують до війська на протязі випробувального терміну чи матиму я право на отримання середньої зарплати на період несення сулжби?
    Дякую.

    Відповідь: так, матимете, звісно при умови що вас офіційно працевлаштували на випробувальний термін, як того вимагає КЗпП

  9. Ірина:

    Доброго дня. Не знайшла відповідної точної теми, тому, задаю питання тут:
    Наразі я знаходжуся у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. До того я працювала за строковим договором, який закінчився 31.12.14 (як в цьому договорі, так і в трудовій книзі зазначено, що я прийнята на роботу «на термін реалізації проекту»).
    Організація, в якій я працюю, реалізовує строкові грантові проекти. Отже, такий проект закінчився під час мого перебування у відпустці по догляду за дитиною. Скажіть, будь ласка:
    1. Чи можуть мене звільнити з роботи по закінченню дії цього договору (і проекту), але під час перебування у зазначеній відпустці? Якщо так, чи потрібно мені ставати на облік у центрі зайнятості? Чи можу я в такому разі розраховувати на фінансову допомогу?
    2. Чи повинні мене включити до нового грантового проекту (за яким у мене нема укладеного договору) по закінченню іншого, якщо в даний час я знаходжуся у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (зг. статті 184 Кодексу Законів про працю)?
    3. Якими повинні бути дії роботодавця з 01.01.2015?

    Заздалегідь вдячна.

    Відповідь: 1-можуть та звільнять. На облік в ЦЗ ви можете стати, але ви ж перебуваєте у відпустці по догляду, облік в ЦЗ означає, що ви виходите з вдіпустки, вам шукають роботу та відправляють на курси.
    2. обовязку у работодавця такого немає; ст.184 торкається безстрокових трудових договорів.
    3. работодавець має право вас звільнити по закінченню строкового трудового договору.

  10. Оксана:

    Добрий вечір. Можливо трохи не в цю тему, але наважусь попросити допомоги в такому питанні. Мій чоловік громадянин РФ,отримав посвідку на постійне проживання в Україні. При працевлаштування він користується такими же правами, як і громадяни України, чи як іноземець. Чи може він отримати статус бузробітного в центрі зайнятості? Якщо є статті на сайті, то дайте будьласка посилання, сама не знайшла. Або порекомендуйте нормативно-правові акти з цього питання. Дуже Вам вдячна

    Відповідь: іноземці, що отримали посвідку на постійне місце проживання користуються тими ж правами, що і громадяни України, в статті ми про це не писали.
    Основний норм.акт:http://zakon4.rada.gov.ua/laws.....6717150516
    Конституцією України (ст. 26) визначено, що іноземці та особи без громадянства користуються тими самими правами і свободами, а також обов’язками, як і громадяни України, якщо вони перебувають в Україні на законних підставах.
    А далі вже пряме право іноземця з посвідкою на постійне місце проживання на облік в ЦЗ закріплено в п.3 Порядку:
    http://zakon4.rada.gov.ua/laws.....6717150516

Добавить комментарий