Дуже насторожуючою є інформація, яка сьогодні була озвучена Директором департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду Владиславом Машкіним. За інформацією BBC Україна (http://www.bbc.co.uk/ukrainian/news/2011/01/110115_women_pension_sd_is.shtml)  цей державний чиновник зазначив, що уряд пропонуватиме окрім планів підвищити пенсійний вік для жінок, також пропозицію не включати до трудового стажу жінки час, коли вона перебуватиме у декретній відпустці.

На обґрунтування цієї пропозиції були наведенні демографічні тенденції народжуваності в Україні. Зокрема, було зазначено, що «у нас жінки не хочуть народжувати дітей. Нація, яка не народжує дітей, повинна працювати більше».

Водночас, як сама ідея виключення з трудового стажу матері декретної відпустки, так і її обґрунтування не витримують жодної критики. Оскільки навіть сумні демографічні показники показують не бажання жінок народжувати, а відсутність у держави необхідних умов для цього. Також, існують і деякі медичні фактори, зокрема значний процент жіночої і чоловічої безплідності, які сприяють таким невеселим цифрам.

Крім того, пропозиція Пенсійного фонду не виглядає справедливою оскільки для жінок, які перебуватимуть у декретній відпустці, пенсійна реформа також передбачає збільшення мінімального стажу для отримання пенсії як за вислугою років, так і за віком. А отже, щоб заробити цей стаж, працююча жінка, котра народжуватиме дітей, повинна буде працювати більше років, ніж бездітна, щоб заробити пенсію, або змушена буде скорочувати декретну відпустку.

Потрібно зазначити, що ці плани уряду йдуть у протихід останнім його крокам, які направлені на підвищення народжуваності, зокрема збільшенню допомоги при народженні у 2011 році.  І призведуть до ще глибшого погіршення демографічних показників і покажуть декларативність рішень уряду у цій сфері.

——————-

В продовження цієї теми, є коментар Азарова з цього приводу (можна сказати вже невеликий успіх):

«Трудовий стаж жінок, які перебувають у декретній відпустці, буде збережений.

Про це сьогодні на брифінгу заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров.»

«Ми, безумовно, не повинні знижувати мотивацію жінок народжувати, і те врахування трудового стажу, яке зараз припадає на так званий декретну відпустку, необхідно зберегти», — зазначив Азаров, якого цитує прес-служба Кабміну, передає ЛІГАБізнесІнформ.

За словами Прем’єра, це питання буде враховане під час проведення пенсійної реформи.

Добавить комментарий