У яких випадках можна отримати виплати по лікарняному якщо Ваша дитина захворіла ?

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною виплачується якщо дитина ще не досягла 14 років.

Але також слід пам’ятати, що законодавством передбачено також  виплата цієї допомоги по догляду за хворим членом сім’ї і відповідно якщо вашій дитині більше 14 років ви матимете можливість отримати ці виплати. Водночас строк такого лікарняного, а відповідно і розмір виплат буде значно меншим.

Хто має право на отримання цих виплат ?

Лікарняний видається лікуючим лікарем  одному  із  працюючих членів  сім’ї  або  іншій  працюючій  особі,  що фактично здійснює догляд. Зрозуміло, що це має бути офіційне працевлаштування для того щоб мати статус застрахованої особи.

На який строк може бути виписаний лікарняний ?

Для  догляду  за хворою дитиною віком до 14 років лікарняний  видається  на  період,  протягом  якого   дитина  потребує догляду, але не більше 14 календарних днів.

Після 14 днів лікарняний вже не виписується, а видається медична довідка (ф. № 138/0), яка є підставою для того щоб отримати на роботі відпустку без збереження зарплати.

Водночас якщо дитина до 6 років потребує стаціонарного лікування дітей (тобто в лікарні)  то матері чи батьку таки видається лікарняний на весь період перебування в стаціонарі разом з дитиною.

Якщо вашій дитині від 6 до 14 років, то лікарняний видається  на період,  коли,  за висновком відповідної лікарської комісії,  дитина потребує індивідуального догляду. Коротше кажучи цей строк може бути у цьому випадку не до кінця перебування дитини у лікарні, а лише до того часу поки комісія визначить доцільним індивідуальний догляд.

Також якщо ваша дитина має статус постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС, то лікарняний видається на весь період її хвороби, включаючи санаторно-курортне лікування.

Якщо говорити про дітей які старші 14 років то лікарняний можна отримати на термін до 3 днів. У виключних випадках цей строк може бути подовжено до 7 днів.

Що робити якщо в сім’ї хворіє декілька дітей ?

Якщо  в  сім’ї хворіють двоє або більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один лікарняний.  У разі   виникнення   захворювання  у  дітей  в  різний  час  лікарняний видається в кожному конкретному випадку окремо.

Якщо в період звільнення від роботи  по медичній довідці (ф. № 138/0) за  хворою дитиною захворіла друга дитина або виникло  нове (не пов’язане з попереднім) захворювання у першої дитини,  то  довідка закривається і видається новий лікарняний.

Чи видається лікарняний при хворобі дитини, якщо батько чи мамо вже перебувають у відпустці ?

Якщо мати або батько,  які  доглядають  за хворою  дитиною,  перебувають  у  цей  час  у  щорічній (основній чи додатковій) відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці,  у  відпустці  для  догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,  відпустці  без  збереження  заробітної  плати,  то   лікарняний   видається  тільки з  дня коли ця людина повертається на роботу.

Але також законодавство передбачає, що лікарняний  видається працюючій особі, яка здійснює  догляд  за  дитиною  віком до 3 років, дитиною-інвалідом віком  до 18 років, у випадку пологів або хвороби матері на період, коли вона за медичними висновками лікаря не може здійснювати  догляд  за  дитиною,  а  також у випадку необхідності догляду за другою хворою дитиною.

У яких випадках лікарняний не видається ?

—   за хворою дитиною в період щорічної (основної та  додаткової) відпусток,  відпустки  без  збереження заробітної плати,  частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

—   за здоровою дитиною на період карантину;

—  за хворим старшим 14 років при стаціонарному лікуванні.

Який розмір виплат за лікарняним по догляду за хворою дитиною ?

Ось тут можна http://www.kadrovik.ua/novyny/rozrahunok-likarnyanyh-vyplat-po-novomu-z-4-lypnya-2015 знайти достатньо детальне роз’яснення з картинками на тему розрахунку виплат лікарняних.

 

104 комментария on Що варто знати коли дитина захворіла і батькам необхідно взяти лікарняний

  1. Валентина:

    Доброго дня. Мій чоловік є курсантом вищого війського навчального закладу. Контрактник. Чи видається йому відпустка по догляду за дитиною у випадку моєї хвороби?

    Відповідь: ні

  2. Юлія:

    Доброго дня!Я одинока мати,щойно влаштувалась на роботу,після декретної відпустки,проживаю з мамою яка працює.Чи може моя мати оформити лікарняний по догляду за дитиною?

    Відповідь: ні, це не передбачено чинним законодавством

  3. Юлія:

    Доброго дня!Я одинока мати,щойно влаштувалась на роботу,після декретної відпустки,проживаю з мамою яка працює.Чи може моя мати оформити лікарняний по догляду за дитиною?

    Відповідь: ні, законом не передбачено. Знайомтесь з інформацією в статті на сайті

  4. Елена:

    Здравствуйте, скажите пожалуйста у меня заболели маленькие детки( двойня 2года) а мне мой педиатр не дает больничный по причине что с нами проживает бабушка. Это правомерно? Если нет то что в таких случаях надо делать? Спасибо.

    Відповідь: ні, не правомірно. На сайті є оглядова стаття по лікарняним

  5. Люся:

    Підкажіть буть- ласка, моя дитинаи(5 років) дуже часто хворіє,і приходиться часто брати лікарнчні
    . Скільки в рік я можу оформляти лікарняний лист за доглядом дитини підчас хвороби.

    Відповідь: закон не обмежує по кількості раз

  6. Юля Качуряк:

    Добрий день! Мій дільничий педіатр не буде відкривати мені лікарняні листи , тому що моя дитини не має прививки КПК. Чи має таке право він робити?

    Відповідь: ні

  7. Олексій:

    Роз’ясніть будь ласка. Маю багатодітну родину. Мати дітей не працює. Чи випишуть мені лікарняний, якщо мати з дитиною знаходяться на стаціонарному лікуванні, а інші діти хворі, але не потребують стаціонарного лікування?

    Відповідь: ні, не передбачена видача лікарняного в такому випадку

  8. Юлія:

    Доброго дня! Прошу надати інформацію з приводу листа непрацездатності. Я перебуваю по догляду за дитиною-інвалідом ( підгруппа А), також стою на обліку по вагітності і пологах (20 тиж). Дитині інваліду потрібно проходити курс реабілітації в реабілітіційному центрі але я за своїм фізичним станом не можу супроводити його в реабілітаційний центр. Тому виникає питання, чи може мій чоловік (батько дитини) отримати лікарняний на період супроводу дитини -інваліда (підгруппа А) в реабілітаційний центр., якщо я предоставлю довідку про те що я вагітна і не можу піднімати важку дитину. Адже відповідно пyнкту 3.13 Iнcтрукції № 455 Пoрядок видачі лікарняних листів у зв’язку з дoглядом за хворою дитиною дозволяє отримати листок непрацездатності «У випaдку хвороби aбо пологів матері (опікуна, iншого члена cім’ї, який пeребуває y відпустці для догляду зa дитиною вiком дo 3 років чи виxовує дитину-інваліда дo 18 pоків, лікарняний листок видaється іншій працюючій особі». Дякую за розуміння.

    Відповідь: ви дуже гарно розумієте свої права та розумієтесь на законодавстві, якщо ваші права порушені- оскаржуйте

  9. Тетяна:

    Сину 8 років, на стаціонарному лікуванні в сусідньому районі, працюю офіційно, але лікарняний не хочуть видавати, бо йому вже більше шести років. Чи праві?

    Відповідь: ні, це порушення Інструкції № 455, ви вправі оскаржити

  10. Ира:

    скажите если сыночек заболел пойти на больничный могу ли я ,так как яработаю по цивильно правовому договору.Сину 9 лет спасибо .

    Відповідь: ні, оскільки за ЦПД лікарняні не надаються, це не є працевлаштуванням

Добавить комментарий