У яких випадках можна отримати виплати по лікарняному якщо Ваша дитина захворіла ?

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною виплачується якщо дитина ще не досягла 14 років.

Але також слід пам’ятати, що законодавством передбачено також  виплата цієї допомоги по догляду за хворим членом сім’ї і відповідно якщо вашій дитині більше 14 років ви матимете можливість отримати ці виплати. Водночас строк такого лікарняного, а відповідно і розмір виплат буде значно меншим.

Хто має право на отримання цих виплат ?

Лікарняний видається лікуючим лікарем  одному  із  працюючих членів  сім’ї  або  іншій  працюючій  особі,  що фактично здійснює догляд. Зрозуміло, що це має бути офіційне працевлаштування для того щоб мати статус застрахованої особи.

На який строк може бути виписаний лікарняний ?

Для  догляду  за хворою дитиною віком до 14 років лікарняний  видається  на  період,  протягом  якого   дитина  потребує догляду, але не більше 14 календарних днів.

Після 14 днів лікарняний вже не виписується, а видається медична довідка (ф. № 138/0), яка є підставою для того щоб отримати на роботі відпустку без збереження зарплати.

Водночас якщо дитина до 6 років потребує стаціонарного лікування дітей (тобто в лікарні)  то матері чи батьку таки видається лікарняний на весь період перебування в стаціонарі разом з дитиною.

Якщо вашій дитині від 6 до 14 років, то лікарняний видається  на період,  коли,  за висновком відповідної лікарської комісії,  дитина потребує індивідуального догляду. Коротше кажучи цей строк може бути у цьому випадку не до кінця перебування дитини у лікарні, а лише до того часу поки комісія визначить доцільним індивідуальний догляд.

Також якщо ваша дитина має статус постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС, то лікарняний видається на весь період її хвороби, включаючи санаторно-курортне лікування.

Якщо говорити про дітей які старші 14 років то лікарняний можна отримати на термін до 3 днів. У виключних випадках цей строк може бути подовжено до 7 днів.

Що робити якщо в сім’ї хворіє декілька дітей ?

Якщо  в  сім’ї хворіють двоє або більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один лікарняний.  У разі   виникнення   захворювання  у  дітей  в  різний  час  лікарняний видається в кожному конкретному випадку окремо.

Якщо в період звільнення від роботи  по медичній довідці (ф. № 138/0) за  хворою дитиною захворіла друга дитина або виникло  нове (не пов’язане з попереднім) захворювання у першої дитини,  то  довідка закривається і видається новий лікарняний.

Чи видається лікарняний при хворобі дитини, якщо батько чи мамо вже перебувають у відпустці ?

Якщо мати або батько,  які  доглядають  за хворою  дитиною,  перебувають  у  цей  час  у  щорічній (основній чи додатковій) відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці,  у  відпустці  для  догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,  відпустці  без  збереження  заробітної  плати,  то   лікарняний   видається  тільки з  дня коли ця людина повертається на роботу.

Але також законодавство передбачає, що лікарняний  видається працюючій особі, яка здійснює  догляд  за  дитиною  віком до 3 років, дитиною-інвалідом віком  до 18 років, у випадку пологів або хвороби матері на період, коли вона за медичними висновками лікаря не може здійснювати  догляд  за  дитиною,  а  також у випадку необхідності догляду за другою хворою дитиною.

У яких випадках лікарняний не видається ?

—   за хворою дитиною в період щорічної (основної та  додаткової) відпусток,  відпустки  без  збереження заробітної плати,  частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

—   за здоровою дитиною на період карантину;

—  за хворим старшим 14 років при стаціонарному лікуванні.

Який розмір виплат за лікарняним по догляду за хворою дитиною ?

Ось тут можна http://www.kadrovik.ua/novyny/rozrahunok-likarnyanyh-vyplat-po-novomu-z-4-lypnya-2015 знайти достатньо детальне роз’яснення з картинками на тему розрахунку виплат лікарняних.

 

104 комментария on Що варто знати коли дитина захворіла і батькам необхідно взяти лікарняний

  1. Людмила:

    Доброго дня! Дитині 12. 19 вересня зламав руку, місяць носив гіпс, з 27 вересня до 9 жовтня хворів гострим бронхітом (лікування амбулаторне), з 14 до 30 жовтня госпіталізований до районного стаціонару (лежав із мамою) з діагнозом ГРВІ із затяжним перебігом, напправлений до обласної лікарні для консультації із симптомами хвилеподібної лихоманки невідомого генезу, покладений у стаціонар обласної лікарні (30 жовтня-16 листопада, лежав із мамою). 15 листопада встановлено діагноз Епштейн-Барр інфекція, період реконвалісценції, виписаний для амбулаторного лікування за місцем проживання. Хворіє досі. Лікарняний мамі не наданий у жодному з випадків. Наскільки правомірні дії лікарів. куди звертатися за допомгою?

    Відповідь: зверніться за очною фаховою допомогою

  2. Татьяна:

    Добрый день!Устроилась на работу,ребенку было 2года 8 мес.С 12.11.по 16.11.2018г была на больничном с ребенком.Оплачивать больничный отказываются,якобы получаю 860 грн до 3-х лет,помощь при рождении.Правомерные ли эти действия???

    Відповідь: ні, оскаржуйте

  3. Ольга:

    Добрый день. Ребёнку 2,6 года. Мама вышла на работу на полную ставку. Может ли папа пойти на больничный? С места работы мамы предоставили справку о том, что мама работает на полную ставку, но в больнице требуют ещё и справку о том, что организация не может по производственной необходимости отпустить маму на больничный.

    Відповідь: оскаржуйте таку відмову

  4. Даша:

    Добрий день лежу з дитиною в стаціонарі дитині 7 років сказали що лікарняного не буде оскільки з сіми років дитина має перебувати у лікарні сама. Це так?

    Відповідь: ні

  5. Валентина:

    Доброго дня. Чи можна оформляти лікарняний на батька захворівшої дитини, якщо перебуваємо у цивільному шлюбі?

    Відповідь: якщо мама працює — так.

  6. Тетяна:

    Підкажіть будь ласка.
    Мама працює в дитячому садочку,(державному). Дитина захворіла (2роки), і для того щоб піти на лікарняний, їй в бухгалтерії кажуть, що потрібно написати відмову від соціальної допомоги по догляду за дитиною до трьох років. Що робити?

    Відповідь: не писати, а йти на лікарняний та просити його оплачувати. Знайомитись з законом та знати свої права

  7. Валерій:

    Скільки разів я маю право на рік брати лікарняний лист по догляду за дитиною? Ми з дружиною працюємо разом в державній структурі маємо 2-х діточок 7 та 5 років дружина заключили договір про надання послуг сімейного лікаря. Так як один раз дружина перебувала на лікарняному по догляду лікар сказав що вона має право ще 1 раз взяти лікарняний по догляду. Виходить що на 2018рік можливо лише 2 рази перебувати на рік по догляду за дитиною? Підскажіть що чітко знати яку кількість на рік маємо право брати лікарняних по догляду на кожну дитину я та дружина, період днів перебування на лікарняному ??? Буду дуже вдячний.

    Відповідь: в законі такого визначення не має

  8. Виктория:

    Добрий день! Як бути в ситуації, коли дитині 4 рокипотрібно пройти курс апаратного лікування у офтальмолога строком на два 12 днів, але лікарня в іншому місті. Лікарняний по догляду на скільки я розумію нам не дадуть? Чи потрібно брати відпустку за власний рахунок?

    Відповідь: ні, не потрібно

  9. Ольга:

    Добрий день! Я перебувала з дитиною з 19.03.18 по 24.03.18 на стаціонарному лікуванні. Дитині 5 років. Був абсцес лівої щоки, було хірургічне втручання, антибіотикотерапія, лікування продовжуємо, але вже дома (з 25.03). На контролі у лікаря. Наступний візит назначили на 28.03. При виписці нам не оформили лікарняного. Лише довідку про догляд за хворою дитиною. Чи маю я право на лікарняний лист по догляду за дитиною, яка перебувала на стаціонарному лікуванні? Принаймні хоча б за ці робочі дні 19-23. Чи можу оформити інший лікарняний з 26.03, оскільки ми ще продовжуємо лікуватися і дитину немає з ким залишати? Після хірургічного втручання, ще є рана, яка не зажила.

    Відповідь: заочно відповісти на ваше питання не вбачається можливим.

  10. Ірина:

    Добрый день!Мы были на больничном с 12.06.18 по 16.03.18г.с диагнозом ветряная оспа (болезнь зафиксировали 10.03.18г.)На приём к врачу пришли с температурой,заболели ОРЗ,нам написали анализы.Больничный закрыли и сказали что следующий не положен.Предложили с понедельника написать справку неоплачиваемую.Законные ли действия врача?Могу ли я претендовать на открытие следующего больничного листа по диагнозу ОРЗ?

    Відповідь: ваше питання виключно в компетенції лікаря, ЛКК або МСЕКу

Добавить комментарий