У яких випадках можна отримати виплати по лікарняному якщо Ваша дитина захворіла ?

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною виплачується якщо дитина ще не досягла 14 років.

Але також слід пам’ятати, що законодавством передбачено також  виплата цієї допомоги по догляду за хворим членом сім’ї і відповідно якщо вашій дитині більше 14 років ви матимете можливість отримати ці виплати. Водночас строк такого лікарняного, а відповідно і розмір виплат буде значно меншим.

Хто має право на отримання цих виплат ?

Лікарняний видається лікуючим лікарем  одному  із  працюючих членів  сім’ї  або  іншій  працюючій  особі,  що фактично здійснює догляд. Зрозуміло, що це має бути офіційне працевлаштування для того щоб мати статус застрахованої особи.

На який строк може бути виписаний лікарняний ?

Для  догляду  за хворою дитиною віком до 14 років лікарняний  видається  на  період,  протягом  якого   дитина  потребує догляду, але не більше 14 календарних днів.

Після 14 днів лікарняний вже не виписується, а видається медична довідка (ф. № 138/0), яка є підставою для того щоб отримати на роботі відпустку без збереження зарплати.

Водночас якщо дитина до 6 років потребує стаціонарного лікування дітей (тобто в лікарні)  то матері чи батьку таки видається лікарняний на весь період перебування в стаціонарі разом з дитиною.

Якщо вашій дитині від 6 до 14 років, то лікарняний видається  на період,  коли,  за висновком відповідної лікарської комісії,  дитина потребує індивідуального догляду. Коротше кажучи цей строк може бути у цьому випадку не до кінця перебування дитини у лікарні, а лише до того часу поки комісія визначить доцільним індивідуальний догляд.

Також якщо ваша дитина має статус постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС, то лікарняний видається на весь період її хвороби, включаючи санаторно-курортне лікування.

Якщо говорити про дітей які старші 14 років то лікарняний можна отримати на термін до 3 днів. У виключних випадках цей строк може бути подовжено до 7 днів.

Що робити якщо в сім’ї хворіє декілька дітей ?

Якщо  в  сім’ї хворіють двоє або більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один лікарняний.  У разі   виникнення   захворювання  у  дітей  в  різний  час  лікарняний видається в кожному конкретному випадку окремо.

Якщо в період звільнення від роботи  по медичній довідці (ф. № 138/0) за  хворою дитиною захворіла друга дитина або виникло  нове (не пов’язане з попереднім) захворювання у першої дитини,  то  довідка закривається і видається новий лікарняний.

Чи видається лікарняний при хворобі дитини, якщо батько чи мамо вже перебувають у відпустці ?

Якщо мати або батько,  які  доглядають  за хворою  дитиною,  перебувають  у  цей  час  у  щорічній (основній чи додатковій) відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці,  у  відпустці  для  догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,  відпустці  без  збереження  заробітної  плати,  то   лікарняний   видається  тільки з  дня коли ця людина повертається на роботу.

Але також законодавство передбачає, що лікарняний  видається працюючій особі, яка здійснює  догляд  за  дитиною  віком до 3 років, дитиною-інвалідом віком  до 18 років, у випадку пологів або хвороби матері на період, коли вона за медичними висновками лікаря не може здійснювати  догляд  за  дитиною,  а  також у випадку необхідності догляду за другою хворою дитиною.

У яких випадках лікарняний не видається ?

—   за хворою дитиною в період щорічної (основної та  додаткової) відпусток,  відпустки  без  збереження заробітної плати,  частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

—   за здоровою дитиною на період карантину;

—  за хворим старшим 14 років при стаціонарному лікуванні.

Який розмір виплат за лікарняним по догляду за хворою дитиною ?

Ось тут можна http://www.kadrovik.ua/novyny/rozrahunok-likarnyanyh-vyplat-po-novomu-z-4-lypnya-2015 знайти достатньо детальне роз’яснення з картинками на тему розрахунку виплат лікарняних.

 

104 комментария on Що варто знати коли дитина захворіла і батькам необхідно взяти лікарняний

  1. Саша:

    Підкажіть будь ласка, хто з лікарів повинен відкривати лікарняний якщо дитину покусала собака, і хто повинен його продовжити, якщо відкрив травматолог але пішов у відпустку. Травматолог дитячого іншого не має.

    Відповідь:це питання в компетенції лікарів

  2. Юрій:

    Дружина захворіла! Вона в декретній відпустці! Дитині 1 міс, якщо дружина захворіла чи може чоловік взяти лікарняне по догляду за дитиною!

    Відповідь: так

  3. Галина:

    доброго дня. У нас двійня 7 міс. дітям. мама перебуває увідпустці по догляду за дітьми. Одна дитина захворіла іїї потрібно ізолювати.Чи може тато взяти лікарняне на хвору дитину.

    Відповідь: за умов, що значаться в статті

  4. Михайло:

    Якщо мати знаходиться у дикретній відпустці та перебуває з хворою дитиною якій нема ще місяця на стаціонарному лікуванні у дитячому відділенні, чи може батько який є військовослужбовцем отримати лікарняний на другу не хвору дитину, якій 3,5 років та якій строк. Підстави.

    Відповідь: з описаного вами- ні

  5. Оля:

    Доброго дня! Чи має право батько військовослужбовець брати лікарняний. Хворіє дитина 7 років. Мати офіційно працевлаштована. Якщо так, то на який документ можна ссилатись? Дякую

    Відповідь: так

  6. Марія:

    Добрий день. Чи можу я отримати лікарняне на дитину , якщо я офіційно працевлаштована , а мій чоловік не працює ?

    Відповідь: за умов, що описані в статті

  7. bukovska:

    Якщо я мати і зараз у відпустці по догляду за дитиною до 3 років,Батько працює.У нас захворіла старша дитина (5 років).Чи має право батько взяти лікарняний по догляду за дитиною старшою?

    Відповідь: з описаного вами -так

  8. Ірина:

    добрий вечір.скажіть будь ласка якщо мій чоловік має догляд за онкохворою дитиною.чи може піти працювати офіційно скажіть будь ласка

    Відповідь: ні

  9. Добрий день скажіть будь ласка чоловік не працює так як часто хворіє, я працюю чи може він здійснювати догляд за дитиною до 6років,так як в нас багато дітна сімья, а бабусі і дідуся нима живело в селі.

    Відповідь: на підставі висновку ЛКК та рішення УСЗ так

  10. Тетяна:

    Добрий день! Скажіть будь ласка куди мені звернутись за допомогою, якщо я знаходжусь з сином (йому 13 років) в стаціонарі на лікуванні, дитина має інвалідність, а мені відмовляють в лікарняному. Я офіційно працевлаштована. Чи є у мене право на отримання лікарняного?

    Відповідь: почніть зі звернення до головного лікаря

Добавить комментарий