IMG_8260 мРозміщую статтю стоматолога у якого лікуюсь я і моя родина. Сподіваюсь, що стаття буде корисною для Вас.

————————————-

ЩО МАМІ ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ЗДОРОВ’Я ЗУБІВ ДИТИНИ? РЕКОМЕНДАЦІЇ СТОМАТОЛОГА

За час роботи дитячим стоматологом неодноразово бачив складні стоматологічні ситуації у дітей ще зовсім юного віку. Це сумно, але трапляється таке нерідко. Особливо неприємно, коли в дитини, якій ще немає 3 років вже потрібно пломбувати декілька зубів, а деякі з них вже турбують і потребують лікування кореневих каналів. Однак, цього всього можна уникнути і зберегти зубки дитини здоровими аж до того часу, коли вони будуть змінюватись на постійні. Приємно те, що зробити це не так складно. Хотілось поділитись інформацією та порадами, які в цьому допоможуть.

Поява перших зубів.  Перші тимчасові зубчики у дитини з’являються в період з 5 до 7 місяців і частіше всього – це перші нижні різці. Однак бувають ситуації, коли зубчики затримуються. Хвилюватися передчасно непотрібно. Прорізування їх може варіювати в межах кількох місяців: це може початися і в 3-4 місяці, а може і біля року. Однак в віці 6 місяців варто з’явитись на прийом до стоматолога, або з появою першого зуба. Для чого це потрібно?  Справа в тому, що процеси, які відбуваються в організмі матері під час вагітності впливають на формування, як всього організму, так і зубчиків зокрема. І коли тільки з’являється перший, за його зовнішнім виглядом можна визначити, чи були якісь порушення в розвитку зубчиків і визначити подальшу тактику. В період прорізування зубів варто звертатись на огляд до стоматолога принаймні раз на три місяці. Потрібно це для того, щоб не втратити момент, коли потрібні мінімальні профілактичні чи лікувальні процедури, аби обмежитись простими та безболісними втручаннями і не доводити до складних. Пізніше інші зубки можуть прорізуватись з певною затримкою, але це теж не привід для хвилювання. Як правило, до 2-2,5 років вони прорізуються всі. Тимчасових зубів у нормі має бути 20.

Харчування. У харчуванні дитини зі стоматологічної точки зору варто пам’ятати, що після року в грудному молоці кількість захисних факторів та кальцію зменшується, а цукру – зростає. Таким чином воно перетворюється з захисного і корисного продукту на той, який сприяє руйнуванню зубів. Звичайно, якщо після кожного грудного годування чистяться зуби, або принаймні рот споліскується водою, то негативний вплив зменшується. Важливим моментом є також те, що часто це нічні годування, а вночі зменшується і рухова активність щелеп, а відтак – самоочищення зубів та гальмується виділення слини, яка теж є важливим захисним фактором. Категорично не варто дозволяти дитині засинати з солодким питтям, тому що для мікроорганізмів в такому випадку створюються ідеальні умови для життєдіяльності і зубки досить швидко уражуються. В зв’язку з цим в літературі навіть з’явився специфічний термін «пляшечковий карієс». Тому все, що можна дати дитині на ніч, або попити вночі – це вода. Окремої уваги заслуговує те, що карієс, який як правило, і вражає дитячі зубки, є хворобою інфекційною, а це значить, що якщо певний мікроорганізм не потрапить до порожнини рота дитини, то карієсу і не буде. Тому хочу наголосити на тому, що ні в якому разі не можна дорослим брати до рота те, що потім призначається для дитини: будь то соска, ложка, чи, коли потрібно покуштувати, а чи не гаряча кашка. Варто також сказати про різного роду солодощі. Основне правило наступне: чим пізніше дитині їх дати, тим краще для зубів. Якщо вже дали… Тоді варто скористатись такими рекомендаціями: 1. Бажано приурочити прийом солодощів до основного прийому їжі. 2. Після кожного вживання солодощів чистити зуби або принаймні прополоскати рот водою. 3. Не вживати льодяників чи інших солодощів, які довгий час присутні в ротовій порожнині. Краще –  ті, які можна з’їсти швидко. 4. Домовитись з дитиною про те, що солодке їмо, наприклад, один раз на тиждень, якщо це складно, то принаймні – один раз на день. Варто зауважити, солодке – це не лише цукерки. Сюди ж належать: мед, сухофрукти і все, що солодке на смак. Тому що все це мікроорганізми дуже вдало перетворюють на кислоту, яка потім руйнує зубки.

Індивідуальна гігієна ротової порожнини. Часто молоді мами запитують: а коли починати чисти зуби дитині? Відповідь на це питання досить прогнозована: як тільки зуби з’явились, одразу і чистити. Інше питання: як? і чим? На ринку сьогодні є дуже багато спеціальних предметів, якими це можна робити. Частина з них нагадує напальчник з ворсинками на поверхні, інші нагадують прорізувачі. Ними всіма можна користуватись. Але якщо все це з тих чи інших причин застосувати можливості немає, то в якості засобу гігієни в даній ситуації може виступити частинка марлі змочена теплою водою, якою потрібно легенько протирати ново прорізаний зубчик вранці та ввечері. Ще одним хорошим та ефективним варіантом є спеціальна зубна щітка. Спеціальність її полягає в адаптації до віку дитини: такі щітки мають м’які щетинки та маленьку голівку, що сприяє обережному та ретельному очищенню маленьких зубчиків. Як правило на таких щітках є маркування «0-2», воно і буде показником, що таку щітку можна застосовувати для першого зуба. Окремим питанням є доцільність використання зубної пасти. Варто починати її використовувати, коли дитина навчилась свідомо плюватись. А відбувається це частіше всього після 2 років. Раніше можна використовувати одну щітку і це буде досить ефективно. Якщо дійшли до «плювального» віку, то як підібрати пасту? Потрібно дотриматись двох основних критеріїв: 1) вміст фтору в пасті не повинен перевищувати 500 ppm (англ. parts per million — частинки на мільйон) і бажано, щоб фтори був у вигляді амінофториду; 2) абразивність не повинна перевищувати 30 RDA (radioactive dentin abrasion – умовний показник абразивності, жодним чином не вказує на радіоактивність пасти). Все це має бути вказано на упаковці. І хоча сьогодні більшість дитячих зубних паст цим вимогам відповідають, краще перевірити ці показники самому. Чистити зуби дитині повинні дорослі, і робити це необхідно аж до віку 5-6 років, коли дрібна моторика дитини розвинена достатньо для того, щоб дитина могла зробити це самостійно та ефективно.

Питання, які у Вас виникнуть чи виникають, Ви можете задати на сайті http://dr-kovnatskyi.com.ua/contacts/send. Спробую Вам відповісти в найкоротший термін.

Дитячий лікар-стоматолог  Ковнацький Олег Леонідович

Tags: , , , , , , , , ,

1 комментарий on Що мамі потрібно знати про здоров’я зубів дитини ? Рекомендації стоматолога

  1. в якому віці у дитини мають бути всі зуби

    Відповідь:
    1. Якщо мова йде про тимчасові зуби, то, як правило, вони є всі в віці 2 років. Не потрібно хвилюватись, якщо прорізались всі вони трішки раніше, або якщо на цей вік кількох ще немає. Є середні, орієнтовні терміни прорізування, однак часто вони в межах кількох місяців можуть варіювати. Інша справа, якщо на вік 2 років зубів немає взагалі. Це може свідчити про системну патологію сполучної тканини, але це трапляється дуже рідко. Всіх тимчасових зубів має бути 20.
    2. Постійні зуби: починають прорізуватись в 6 років. Перші постійні зуби — це шості, це важливо знати, бо при цьому нічого не випадає, а постійні вже прорізуються. Закінчується формування постійного прикусу у віці 13-14 з прорізуванням постійних сьомих зубів, однак, як і з тимчасовими, можливі певні варіації. Постійних зубів має бути 32, однак чотири зуби «мудрості» — восьмі постійні зуби, можуть бути всі, а може їх не бути зовсім, можуть прорізатись всі, а можуть лише деякі і в тому віці, в якому вони «захочуть». А без 8-х всіх зубів має бути 28.
    З повагою, Ковнацький Олег
    dr-kovnatskyi.com.ua

Добавить комментарий