Знімок екрана 2016-08-19 13.24.321Вже у статусі багатодітного батька третій раз реєстрував народження дитини. Перший раз отримував свідоцтво в 2009 році, другий у 2012 і ось у 2016 знову.  Тепер можу поділитися новими враженнями і інформацією щодо цієї процедури.

Серед плюсів є те, що вперше за ці роки була можливість оформити свідоцтво безпосередньо в пологовому, де ми народжували.   Щоправда не можу оцінити якість цих послуг, оскільки вирішили реєструвати дитину у Києві, але вже сама така можливість є позитивом.

Другою особливістю є запуск веб сайту http://dracs.minjust.gov.ua/ через який можна записатися в чергу в органи РАГСу, а також безпосередньо подати заяву на отримання державних послуг, у тому числі отримання свідоцтва про народження.  В принципі зручна штука для того щоб не стояти в черзі і бачити перелік документів, які необхідно подати.

Але Є Одне Але, як казав вже відомий класик.

На сьогодні вкрай обмежений список РАГСів до яких можна записатися у чергу і тим більше подати заяву на отримання свідоцтва. Фактично зараз це лише пілотний проект, до якого підключені лише декілька державних закладів. А відповідно поки, що більшість людей навряд чи отримають від цього користь.

Я також не потрапив у коло цих щасливців, оскільки Оболонський РАГС не входить у число вибраних. У цьому РАГСі в електронному режимі можна спробувати лише отримувати дублікати та копії реєстраційних документів.

Відповідно для мене процедура отримання свідоцтва залишилася «традиційною»: більш ніж двогодинна черга, подача документів вже знайомій доброзичливій панянці з відділу реєстрації і власне отримання самого документу.  Більшість менш «досвідчених» батьків витратять на це більше часу, оскільки «традиційно» у РАГСі немає достатніх візуальних позначок куди потрібно йти, які документи нести і що робити з ними. Такий собі радянський підхід заснований на тому, що кому потрібно той проходячи усі кабінети знайде таки правильні двері.

Що у сухому залишку ? Загальна тривалість та зручність отримання для мене цього документу залишилася на рівні 2009 і 2012 року, особливих покращень я не зміг відчути. Водночас не виключаю, що в Україні вже є люди, які змогли скористатися «покращеннями». Якщо такі справді є заохочую до того, щоб вони поділилися своїм досвідом.

Окремо написав статтю щодо основних моментів отримання свідоцтва про народження. Маю надію вона буде корисною молодим батькам. Стаття тут: http://www.i-law.kiev.ua/%D1%81%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BE%D1%86%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE-D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8/

 

Tags:

1 комментарий on Як отримати свідоцтво про народження (польове дослідження)

  1. Елнена:

    У нас в Днепре данная услуга работает очень хорошо. Ребёнка мы регистрировали в роддоме и свидетельство забирали в роддоме. Никаких очередей и никаких кабинетов. Все у одного человека, перечень документов висел на двери приемного покоя. Но также услуга работает и в электронном виде. Нам очень повезло, что сервис I-gov запущен в нашей области. Мы так регистрировали место жительства ребёнка, так же я оформляла пособие на ребёнка. Очень удобно — пришел на своё время без очереди и поставил подписи где нужно — забрал документ.

Добавить комментарий