15 січня 2015 р. ВР України прийняла в цілому законопроект № 1539 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)», який на час написання цієї статті не підписані та не опубліковані, а відповідно чинності не набув (додатково повідомимо дату набуття його чинності), окрім положення про відпустки деяким категоріям населення (вони діють з 01.01.2015 року)

Основні норми, що були прийняті:

1. Внесено зміни в перелік надання документів для отримання допомоги при народженні:

Для призначення допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та свідоцтва про народження дитини подається одним з батьків (опікуном), з яким постійно проживає дитина, заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, та копія свідоцтва про народження дитини.

2.  Внесено зміни в отримання допомоги по догляду для певної категорії населення, а саме:

Особам, які на 30 червня 2014 року мали право на отримання допомоги при народженні дитини у розмірі, встановленому на першу дитину, після досягнення дитиною двох років на наступні 12 місяців призначається щомісячна допомога у розмірі 130 гривень, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Цим положенням фактично лише було закріплено минулорічну практику Уряду щодо розміру допомоги при народженні.

3. Крім цього внесено зміни в КЗпП та ЗУ «Про відпустки» в частині надання відпустки певних категоріям населення, тобто розширено перелік осіб, які мають парво на додаткові відпустки:

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, надається щороку додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 днів без урахування святкових і неробочих днів

 

Tags: ,

17 комментариев on Що нового несуть зміни процедури отримання допомоги при народженні ?

  1. Марина:

    Чи може мати дитини оформити на себе допомогу при народженні якщо дитина зареестрована за адресою проживання батька, а не матреі.

    Відповідь: ознайомтесь з умовами оформлення допомоги, що значаться в статті

  2. Доброго дня! Дитині 11 років, Батько дитини помер. Мене цікавить, чи можу я мати додаткову щорічну відпустку (10 кал. днів) на підприємстві? Тобто, чи вважаюсь я як вдова одинокою матір’ю? Дякую за відповідь.

    Відповідь: так, для мети призначення відпустки -вважаєтесь.

  3. Альона:

    Будь ласка, зробіть посилання на відповідну статтю сайту, де йдеться про переоформлення допомоги на дитину за новим місцем проживання. Не можу знайти сама.

    Відповідь: на сайті є розділ-пошуку, скористайтесь

  4. Альона:

    Доброго вечора! Підкажіть, будь ласка. Я отримую допомогу на другу дитину, їй зараз 2,5 роки. Полануємо змінити місце проживання, переїжджаємо по Одеській області. Яким чином ми будемо отримувати далі допомогу? Як передаються документи в інше відділення соцзахисту?

    Відповідь: пишите звернення письмове до УСЗ нинішнього, та до майбутнього. Далі проходить передача. Детальніше в статті на сайті

  5. Антонина:

    Скажіть будь-ласка:сума в якому розмірі оплачується лікарняний після кесарів розтину?

    Відповідь: лікарняний по вагітності та пологам не ділиться на кесарев та не кесарев. Він є лікарняним по вагітності та пологам на 126 кал.днів чи на більшу кількість днів. Оплачується відповідно до загальних підстав. Стаття на сайті -вам в допомогу.

  6. Тетяна:

    Добрий вечір скажіть будь ласка я зараз перебуваю в дикреті і завагітняла другою дитиною але виходжу з дикрету на роботу 12.09.16 року таким чином я народжу дитину перебуваючи у першому дикреті, яку суму дикретних мені виплатять на роботі (я працюю на офіційній роботі в держ.установі)і чи взагалі її виплатять?

    Відповідь: виплатять, з розрахунку з.п. за шість місяців перед лікарняним ( в статті є пркиалд розрахунку), якщо з.п. перед лікарняним не було, тоді будуть виходити з розміру з.п. перед першим декретом

  7. оля:

    скажіть будь ласка чи маю я право на допомогу якщо одній дитині 4 роки,а другій 2 роки…я ще рахуюсь в декреті,чоловік оформлений підприємцем та в нього призупинена підприємницька діяльність,тобто 0-ві доходи…в мене ж дохід при народжені другої дитини який мені розтягнули на 4 роки

    Відповідь:скористайтесь прикладом розрахунку, що є в статті, так ви зможете знайти відповідь на ваше питання

Добавить комментарий