«Добровільно-примусові» внески стали правилом у багатьох школах. Крім того, прозорість використання добровільних внесків залишається на дуже низькому рівні. Найчастіше батьки не знають куди і кому йдуть їх гроші.  Цілі, які формально заявляються  для збору коштів далеко не завжди відповідають розмірам коштів, які збираються.  Також і звітність щодо використання цих коштів є на вкрай низькому рівні.

Для прикладу  до мене звернулися деякі батьки київської школи № 265 з інформацією, що  адміністрація школи вимагає сплати  щомісячних благодійних внесків у розмірі —  50 грн.,  а також щомісяця сплачувати на забезпечення охорони школи у розмірі 15 грн. Крім цього сплачується ще один щомісячний добровільний внесок який залежить від класу в якому навчається учень. І який може складати і 25 грн і 35 грн.

Враховуючи, що за підрахунками батьків у школі навчаються 517 учнів, то сума набирається немаленька.  Значно більша ніж необхідна для прикладу на охорону. Водночас звітності щодо використання цих коштів – жодної. Принаймні батьки про це нічого ніколи не чули. Також батьки не бачать жодних результатів від вкладених коштів. І зрозуміло що ця ситуація викликає обурення батьків і підозри в тому, що ці кошти витрачаються зовсім не на ті цілі про які заявляється.

Впевнений, що ця школа не є виключенням і «добровільно-примусові» внески стали правилом у багатьох школах.  Це підтверджує і Міністерство освіти та науки України, яке у своєму листі від 15.04.11 року говорить про ці випадки, а також нецільове  використання батьківських внесків.

Потрібно зазначити, що навіть міністерство зазначило, що примусове збирання в навчальних закладах коштів на проведення різноманітних заходів, поповнення благодійних фондів та нецільового використання батьківських внесків є грубим порушенням Закону України «Про благодійництво та благодійні організації», який передбачає можливість залучення лише добровільних пожертвувань та їх ретельного бухгалтерського обліку.

Але попри все це в Україні продовжується «добровільно-примусовий» збір пожертв на потреби школи.  І низький рівень поінформованості громадськості стосовно ефективності та прозорості їх використання цих коштів формує негативну суспільну думку щодо фінансових  зловживань та хабарництва у навчальних закладах.

На мою думку ситуація із примусовим збором коштів та непрозорості використання добровільних пожертв є неприпустимою і засвідчує зниження персональної відповідальності керівників навчальних закладів та послаблення контролю з боку місцевих органів управління освітою за їх діяльністю.

І при виникненні цих ситуацій батькам важливо вимагати від адміністрації школи обґрунтованості і прозорості використання добровільно сплачених коштів. А у випадку примусового стягнення таких коштів, накладення певних негативних наслідків на дітей або батьків внаслідок не сплати таких коштів, а також непрозорості їх використання звертатися до місцевих органів управління освіти, до міністерства і до прокуратури щодо порушення адміністрацією школи законодавства України.

Tags: , , , ,

8 комментариев on Що робити коли в школі зобов’язують сплатити «добровільні» внески

  1. Юля:

    Перевела дитину із поборів в іншу школу, м. Львова, там ще гірше, побори на випускний аж зашкалюють — 1,5 тис. на випускний у 4 класі, учителю 10 тис. подарунку, відмовилася- назвали провокартою і бидлом, тепер думаю знову забрати дитину

    Відповідь: зверніться до районного відділу освіти

  2. Олена:

    Чи можуть збирати учні класу гроші на подарунок школі

    Відповідь: це регулюється нормативними актами школи

  3. Оксана:

    Добрий день. Я голова батьківського комітету. На зборах ми вирішили що будемо добровільно збирати кошти на потреби наших дітей. Це проведення свят для дітей,закупівля миючих засобів(якщо їх не вистачає),канцелярії, чи наукових матеріалів, привітання класного керівника тощо. Також вирішили платити за додаткове прибирання щоб забезпечити чистоту в класі і щоб діти не прибирали. Скажіть будь ласка чи маємо ми право так збирати кошти?

    Відповідь: нажаль ні

  4. Елена:

    Добрый день.Посоветуйте пожалуйста,как правильно сделать? В класс нужен интернет.Как это правильно сделать? Можем ли мы сдать деньги в благотворительный фонд школы и написать заявление на имя директора, чтобы в класс провели интернет. Учитывать надо и то, что через год мы перейдем в другой кабинет

    Відповідь: це питання вирішується виключно між вами та адміністрацією школи

  5. Оля:

    когда пришли в 1й класс, то в классе была только доска и все. мы сделали ремонт в классе, купили парты, стол учителю, шкафчики. переделали отопление.купили посуду в столовую.администрация школы давит на родителей и на учителя. что делать??
    ежемесячно поеупаем моющее

    Відповідь: зверніться до відділу освіти

  6. Светлана:

    Добрый день. Я многодетная мама(8), в том году 4 детей, в настоящее время 3детей учатся в одной школе(в селе). Оплачивать нужно!!! в фонд ?школы, фонд классов, ремонт классов со всех!!..Правильно ли это?+ на питание в столовую…

    Відповідь: фонди не мають обовязковості, ви млжете їх не сплачувати. Ми писали статтю про обовязкові побори та варіанти виходу. Стосовно харчування-залежить від доходів. На сайті є стаття, ознайомтесь

  7. Светлана:

    Добрый день. Я многодетная мама(8), в том году 4 детей, в настоящее время 3детей учатся в одной школе(в селе). Оплачивать нужно!!! в фонд ?школы, фонд классов, ремонт классов со всех!!..Правильно ли это?

    Відповідь: фонди не мають обовязковості, ви млжете їх не сплачувати. Ми писали статтю про обовязкові побори та варіанти виходу

  8. Светлана:

    Добрый день. Я многодетная мама(8), в том году 4 детей, в настоящее время 3детей учатся в одной школе(в селе). Оплачивать нужно!!! в фонд ?школы, фонд классов, ремонт классов со всех!!..Правильно ли это?

    Відповідь: фонди не мають обовязковості, ви млжете їх не сплачувати. Ми писали статтю про обовязкові побори та варіанти виходу

Добавить комментарий