У своїх практиці дуже часто стикаюсь  із такою ситуацією, коли є кінцеве рішення суду щодо  виплати, перерахунку пенсії, допомоги на дітей, виплат чорнобильцям  тощо, але держава фактично ігнорує його виконання.  В більшості випадків держава посилається відсутність бюджетних коштів передбачених для виконання цього рішення суду.

В таких випадках вартує знати, що якщо не виконується рішення суду, яке стосується захисту ваших цивільних прав і обов’язків, то ви можете подати заяву до Європейського суду з прав людини щодо порушення права на справедливий суд (стаття 6 Конвенції про захист прав людини).

Слід зауважити, що у справі “Півень проти України” Європейський суд констатував порушення ст. 6 Конвенції та зазначив, що невиконання судового рішення не може бути виправдане недоліками законодавства, які унеможливлюють його виконання. У цій справі Європейський суд дійшов висновку про відсутність у законодавстві України нормативної бази щодо завдань, покладених на органи виконавчої влади, і констатував порушення п. 1 ст. 6 Конвенції.

Невиконання рішення державного суду не може бути виправдане і відсутністю бюджетних видатків. У справі “Шмалько проти України” Європейський суд констатував, що орган державної влади не має права посилатися на брак коштів, щоб виправдати невиконання судового рішення про виплату боргу.

За загальним правилом перед цим вам потрібно вичерпати всі ефективні засоби захисту. І у випадку, якщо боржник є в приватній власності чи приватною особою, потрібно оскаржити дії чи бездіяльність державного виконавця по невиконанню рішення суду. Тільки після цього можна звертатися до Європейського суду з прав людини.

Водночас у випадку, якщо боржник є органом влади, і саме це трапляється, коли суд приймає рішення щодо неправильного нарахування Вам різноманітних допомог, виплат, пенсій, то у вас немає ефективних засобів захисту вашого права. У такому випадку ви можете відразу звернутися із заявою до Європейського суду з прав людини щодо порушення державою вашого права на справедливий суд.

Для звернення до Європейського суду з прав людини необхідно заповнити українською чи російською мовою відповідний формуляр. Звернення є безкоштовним. З процедурою подання такої заяви можна ознайомитися тут: http://www.helsinki.org.ua/index.php?id=1156768908

Потрібно зазначити, що кожен громадянин або юридична особа має право звернутись до Європейського суду з вимогою матеріальної компенсації за бездіяльність та неналежне виконання рішення державного суду. Як правило, кожне рішення Європейського суду, у якому констатується порушення положень Конвенції, зобов’язує державу забезпечити справедливе відшкодування заявнику його витрат. Відповідно до положень ст. 41 Конвенції, якщо Європейський суд визнав факт порушення Конвенції або протоколів до неї i якщо внутрішнє право відповідної Високої Договірної Сторони передбачає лише часткову компенсацію, Суд у разі необхідності надає потерпілій стороні справедливу сатисфакцію.

Tags: , , , , , ,

13 комментариев on Якщо рішення національного суду не виконується

  1. Vicky:

    доброго вечора. У мене на руках є рішення суду про визнання кредитного договору з ПриватБанком недійсним. Направлений виконавчий лист. Але банк рішення не виконує і вимагає виплату кредиту, якого я не брав

    Відповідь: працюйте з виконавцем в рамках закону.

  2. Олег:

    Доброго дня! А, що до умов 6 місячного строку — рішення суду де боржник державне підприємство не виконується 10 років. Чи потрібно спочатку оскаржити бездіяльність державного виконавця, а потім, коли нічого не станеться, звертатись до ЕСПЛ? Дякую.

    Відповідь: можна оскражувати, можна не оскражувати, це заледить від того як ви обгрунтуєте в ЄСПЛ безрезультатність можливого оскарження

  3. Павло:

    Доброго дня. було подано до ЄСПЛ позов про тривале не виконання рішення суду. Отримали сатисфакцію в розмірі 1000 у.о., проте рішення суду і далі не виконано. Як бути? Чи дозволяється знову звернутися до ЄСПЛ? Чи повинні були його виконати і виплатити кошти згідно рішення суду разом з сатисфакцією. Дякую! Буду чекати відповіді.

    Відповідь: так, зобовязані були виконати рішення суду та сатисфакцію протягом 3 місяців з дати рішення ЄСПЛ. Ви мо жете звертатись заново до ЄСПЛ.

  4. Валентин:

    ОСІБ які звернулись за допомогою.Дякую.Скільки коштують Ваші послуги для звернення до ЄСПЛ, враховуючи, що інвалід війни 2 групи довічно. Якщо ми звертались до ЄСПЛ по пенсії і була відмова, пройшов рік чи можна ще звернутись? Дякую

    Відповідь: ви можете звернутись в одну з приймалень УГСПЛ з вашими документами, де вам буде надана безкоштовна правова допомога

  5. Валентин:

    Добрий день . Підкажіть чи може громадська організація представляти інтереси в суді по цивільних справах, якщо в статуті організації це передбачено

    Відповідь: інтереси кого? свої чи інших осіб?

  6. Валентин:

    Добрий день. Підкажіть будь ласка я інвалід війни ( 2 група довічно) Афганістан 4 роки, 23.11.2013 р., рішення суду про забезпечення житлом мене та дітей набрало законної сили. Звісно виконком проігнорував два подання виконавчої ( мотивація відсутність коштів) потім порушення кримінального провадження ст.382 ч.1. Слідчий нічого не робив замінили, другий два рази закривав, перше закриття скасував суд, друге прокуратура, зараз третій слідчий. Процес іде рік. Що робити? Дякую.

    Відповідь: радили би звертатися до ЄСПЛ.

  7. Анастасія:

    Дякую за відповідь!

  8. Володимир:

    Доброго дня. Прошу Вас підскажіть коли можна звертатись до ЕСПЛ, як що в мене є рішення ВСУ та ВАСУ на мою користь, але не виконується відповідачем? Зараз йде процедура виконавчого провадження. Дякую.

    Відповідь: після завершення процедури виконавчого, якщо виконавець рішення не виконає, і в цьому буде провина держави

  9. Анастасія:

    Добрго дня! Підкажіть, як бути в такій ситуації: особа брала кошти в борг, не віддавала, подали в суд, суд прийняв рішення, що кошти мають бути повернуті, ДВС говорить що на цій особі не рахується жодного майна, заробітку не має, і відповідно ніяких коштів за рішенням суду не стягують. Події відбуваються в зоні АТО. Двс, прокуратури не працюють, територія непідконтрольна Україні. Чи можу я в такому разі одразу звертатись до ЄСПЛ?

    Відповідь: в цілому право у вас є, але в даному випадку ця ситуація від країни незалежить, вона не може забезпечити вам виконання рішень суду з незалежних від неї обставин.
    Вважаємо, що рішення ЄСПЛ буде не на вашу користь

  10. Наталія:

    доброго дня напишіть будласка в мене чоловик инваліт другой групи і мае корочку чорноболя третьой категорій йому 29років чі має він право на добавку до пенсій

    Відповідь: Ознайомтесь з відповідною статтею, вона містить відповідь

Добавить комментарий