Як звернутися в міліцію ?

У разі якщо відносно вас готується або вже було скоєно злочин чи адміністративне правопорушення, ви володієте інформацією або стали свідком таких подій, ви маєте право звернутися до міліції з відповідною заявою чи повідомленням.

Стаття 10 Закону України «Про міліцію» та наказ МВС України від 19.11.2012 року № 1050 «Про затвердження Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події та положень про комісії» покладає на міліціонерів обов’язок приймати і реєструвати заяви й повідомлення та своєчасно приймати по таких заявах (повідомленнях) рішення.

 

Важливо пам’ятати при зверненні до служби «102»!

В ситуації, коли необхідна термінова допомога, слід телефонувати до служби «102», назвати себе та чітко і зрозуміло пояснити що сталося, а також вказати адресу де необхідна допомога.

Якщо ви не можете назвати точну адресу, слід детально описати місце події, назвати орієнтири, наприклад назви магазинів, підприємств чи державних установ, які знаходяться поряд, тощо.

Ваш дзвінок буде прийнято та зареєстровано оператором і на виклик направлять патруль міліції чи дільничного інспектора.

Обов’язково зверніть увагу, що анонімні заяви та повідомлення не реєструються, тому у разі відмови назвати себе, існує ризик, що на ваше повідомлення не буде невідкладної реакції.

 

Пам’ятайте!

Будь-які дзвінки на номер 102 є безкоштовними, навіть з мобільного телефону.

 

Зверніть увагу!

Працівник міліції на території України незалежно від посади, яку він займає та місцезнаходження і часу, в разі звернення до нього громадян з заявою чи повідомленням про події, які загрожують особистій чи громадській безпеці, або у разі безпосереднього їх виявлення зобов’язаний вжити заходів до попередження і припинення правопорушень, рятування людей, подання допомоги особам, які її потребують, встановлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення, охорони місця події і повідомити про це в найближчий підрозділ міліції.

Тому, у разі необхідності, звертайтеся за допомогою до міліціонерів, які знаходяться поряд!

 

Знайте!

Якщо подія вже сталася і немає необхідності в негайному реагуванні, краще звернутися із заявою до найближчого відділку міліції. Така заява може бути подана письмово або усно.

У разі подання усної заяви, на її підставі міліцією складається протокол, який ви маєте прочитати та підписати.

При подачі письмової заяви в ній слід вказати найменування органу до якого вона подається, ваше ПІБ та контактні данні: адресу та номер телефону (у верхньому правому куті), детально викласти обставини події, яка сталася, прикмети причетних осіб, написати чого ви вимагає (наприклад, притягти відповідальну особу до кримінальної відповідальності), поставити дату та підписати.

 

 

Шаблон заяви:

Начальнику назва відповідного підрозділу міліції МВС Україні в найменування населеного пункту (регіону)_______________________________(Прізвище, ім’я, по батькові)

_______________________________

(ПІБ особи, що підписує заяву, адреса місця проживання, телефон)

 

ЗАЯВА

 

Детальний опис обставин справи з виказанням ПІБ причетних осіб або їх прикмет та свідків, які можуть підтвердити ваші слова…

 

Враховуючи викладене, прошу (необхідно вказати ваші вимоги, наприклад):

1. Притягти ПІБ особи до відповідальності.

2. Про результат розгляду заяви повідомити мене письмово.

 

Дата » ___ » __________ ______                 Підпис __________ (ПІБ) __________________

 

 

Далі ваше звернення реєструється і вам мають видати талон–повідомлення, в якому, серед іншого буде вказано хто саме прийняв вашу заяву, її короткий зміст та номер за яким її зареєстрували.

 

Знайте!

Якщо у вас немає можливості або бажання особисто звернутися до міліції для подачі заяви, ви можете направити її листом. У цьому випадку, бажано направляти такого листа рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням на адресу відповідного підрозділу міліції.

 

Важливо!

Якщо події, викладені у вашій заяві, не стосується компетенції міліції, то таку заяву працівники міліції також зобов’язані прийняти, зареєструвати й передати до відповідного органу, до компетенції якого вона належить (наприклад до Служби безпеки України, прокуратури України, тощо). Про такі дії міліція зобов’язана повідомити автора звернення.

 

Особливості реєстрації заяв про злочин

При подачі заяви (повідомлення) про злочин орган міліції зобов’язаний внести інформацію, викладену у заяві, до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви (повідомлення) про злочин може бути оскаржена заявником слідчому судді.

 

Пам’ятайте!

Завідомо неправдиве повідомлення про злочин тягне за собою кримінальну відповідальність, а завідомо неправдивий виклик міліції – адміністративну відповідальність, тому необхідно утримуватися від таких дій.

 

Права особи, яка звернулася із заявою:

—        особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви;

—        знайомитися з матеріалами перевірки;

—        подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу;

—        бути присутнім при розгляді заяви чи скарги;

—        користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку;

—        одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

—        висловлювати усно або письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду заяви чи скарги;

—        вимагати відшкодування збитків, якщо вони стали результатом порушень встановленого порядку розгляду звернень.

 

Знайте!

По кожній зареєстрованій заяві (повідомленні) після проведення розслідування або перевірки компетентний орган має прийняти відповідне рішення.

 

Пам’ятайте!

Дії чи бездіяльність працівника міліції (зокрема, якщо немає реакції на дзвінок до служби «102» або відсутності дій при безпосередньому зверненні) можуть бути оскаржені до вищестоящого органу міліції (наприклад, обласного управління міліції) або до прокуратури.

Крім того, дії чи бездіяльність допущені при розслідуванні кримінальної справи, а також рішення про зупинення досудового розслідування чи закриття кримінальної справи можуть бути оскаржені слідчому судді.

 

Важливо не забувати!

Відповідно до статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

 

Tags: ,

201 комментарий on Як написати заяву в міліцію ?

  1. Олександра:

    Доброго дня!
    Підкажіть, будь ласка, якщо сусіди завели вівчарку (велику собаку), у них паркан 1,2-2,5 м сітка рабиця, собака гавкає на прохожих, підриває ями, агресивно кидається на людей, але ще жодного разу не перестрибували паркан. Та пройти повз нього дуже страшно і іншої дороги, щоб обійти немає. На прохання закрити собаку у вольєрі власники відповідають, що собака бігає на своїй території. Чи можна в такому випадку звертатись в міліцію і як правильно це зробити?

Добавить комментарий