images25 червня 2014 року прийнято Постанову КМУ № 208  «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми»,  якою нарешті приведено у відповідність до ЗУ ««Про державну допомогу сім’ям з дітьми» перелік документів, який має бути наданий Органам праці та соціального захисту при призначенні допомоги при народженні.

Перелік документів необхідних для отримання допомоги

Для отримання допомоги необхідно передусім пред’явити паспорт або інших документ, який підтверджує особу та Індивідуальний податковий номер (ІПН). Крім того необхідно надати:

—         заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається у довільній формі, із зазначенням даних для реєстрації місця проживання дитини;

—          Копію свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу). (У випадку народження мертвої дитини допомогу при народженні не призначають).

Особи, що звернулися за призначенням допомоги при народженні другої дитини або наступних дітей (народжених до 30 червня 2014 р.), подають копії свідоцтв про народження кожної дитини, яка враховується під час визначення розміру допомоги.

Опікуни подають, крім зазначених документів, копію рішення про встановлення опіки.

Даний перелік документів є вичерпним.

Особливості:

Жінки, які мають зареєстроване місце проживання на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами України, подають видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

У разі звернення одного з батьків дитини (опікуна) за призначенням допомоги при народженні дитини орган соціального захисту населення у разі потреби робить запит до територіальних підрозділів ДМС щодо інформації про реєстрацію місця їх проживання. Зазначена інформація надсилається територіальними підрозділами ДМС протягом п’яти календарних днів після надходження запиту.

У разі народження дитини під час перебування жінки в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань адміністрація ізолятора або установи у десятиденний строк після отримання заяви матері про призначення допомоги при народженні дитини подає її заяву і копію свідоцтва про народження дитини органу соціального захисту населення.

Допомога при народженні дитини в разі її смерті виплачується на підставі копії свідоцтва про народження дитини або витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження дитини та копії свідоцтва про смерть.

Tags: , ,

17 комментариев on Як отримати допомогу при народженні по новому

  1. оксана:

    якщо оформляє документи на допомогу при народженні дитини чоловік на cебе, то декретна відпустка залишається на імя дружини чи чоловіка?

    Відповідь: допомога при народженні (саме кошти) і декретна відпустка-різні речі, не повязані між собою. Якщо хтось працює, може пійти у відпустку по догляду

  2. оля:

    добрый день. собираем документы на выплату по рождению второго ребёнка, ребёнок от второго мужа но с ним я не расписана, то есть у нас разные фамилии а в собесе в таком случае требуют свидетельство о браке, которого у меня нет. как быть в таком случае. спасибо

    Відповідь: надати свідоцтво про народження, де записан батько дитини, з іншим прізвищем, і надати письмове пояснення, що в офіційному шлюбі не перебуваєте.

  3. Valentina Ivanovna:

    Добрий день! Я тимчасово перебуваю в Австраліі і планую тут народити дитину, зареєстрована в Украіні. Правильно я розумію, що зможу оформити допомогу, якщо тут оформлю свідоцтво про народження з апостилем та перекладом і надішлю його в Украіну? Маю там свого представника з генеральною нотаріальною довіренністю.

    Відповідь: так, вірно розумієте. Але окрім того, звертаю вашу увагу на те, що допомога буде призначена при умові, що ви разом з дитиною будете проживати на території України весь час призначення допомоги при народженні

  4. Потанина Алена:

    В какие сроки должны выплачивать помощь? Я родила 5 ноября все документы отдала 25 ноября? ?

    Відповідь: законодавчо строків не встановлено, з практичного досвіду- від трьох до чотирьох місяців

  5. Павло:

    Орган соцзахисту в переліку необхідних документів також вказує «квитанцію про сплату державного мита або копію посвідчення, яке дає право на звільнення від сплати мита». Якщо я правильно розумію мова йде про мито за реєстрацію дитини. Роз’ясніть будь ласка цей пункт. Це мито обов’язкове чи ні? Якщо так — чому про цю квитанцію нічого не вказано в статті? Який розмір мита? На який розрахунковий рахунок і в якому банку його сплачувати?

    Відповідь: в нашій статті також йде мова про цей пункт, оскільки реєстрація місця проживання через органи УПСЗ, органами ДМС робиться на платній основі. Мито обовязково. Реквізити для кожного ДМС різні, їх має надати або УПСЗ, або ж дізнатись на сайті ДМС чи в самій установі ДМС.
    Стаття наша: http://www.i-law.kiev.ua/%D1%8.....%BD%D0%BE/

  6. ALBINA S:

    Доброго вечора. В серпні 2014 р. я народила першу дитину. При зверненні до УСЗН до переліку документів включені довідка про склад сім’ї. а так як у нас з чоловіком різні місця реєстрації, то і його довідку сказали також треба. чи мають право відмовити в прийнятті документів, якщо ненадати ці 2 довідки

    Відповідь: не мають право, головне щоб дитина була зареєстрована, з 01.07.2014 року новий порядок подачі документів для отримання допомоги при народженні.

  7. Гурська Дар'я:

    Протягом якого терміну ,після подання документів в УСЗН, надходять кошти на рахунок?Дякую за відповідь.

    Відповідь: законодавчо цей строк не встановлений, по -різному, від трьох до чотирьох місяців

  8. Olesya:

    Доброго дня. 2 жовтня 2014 р. я народила дитину (третю), чи вплине той факт, що я є недіючим підприємцем (від 2012 р.) на розмір виплати допомоги при народженні, і чи потрібні якісь довідки для надання в соцзабез крім зазначених у статті.
    Вдячна заздалегідь за відповідь.

    Відповідь: ніяк не вплине, додаткового нічого не потрібно надавати

  9. Михаил:

    Здравствуйте! Я гр. Украины, жена гр. РФ имеет вид на жительство (постоянный). Родился ребенок 2 месяца назад в РФ. Есть свидетельство о рождении, которое надо, как я понимаю легализовать в Украине (для получения пособия). А что означает легализовать и как это делается. Заранее благодарим за ответ.

    Відповідь: відповідно до Мінського протоколу, у вашому випадку, свідоцтво видане компетентними органами РФ не потрібно ні перекладати, ні легалізувати, просто подавайте, так як є.

  10. катя:

    добрый день,у меня беременность 28 недель,2 месяца стою в центре занятости,где я буде получать дородовое пособие.спасибо

    Відповідь: на ваш вибір- або в УПСЗ, або в ЦЗ

Добавить комментарий