Хто має право на отримання допомоги ?

Як зазначено у постанові КМУ, допомогу можуть отримати постраждали і внутрішньо переміщені особи, які перебувають у складних життєвих обставинах, що спричинені соціальним становищем, внаслідок яких особа частково або повністю не має здатності (не набула здатності або втратила її) чи можливості самостійно піклуватися про особисте (сімейне) життя і брати участь у суспільному житті.

З цього приводу особливу увагу треба звернути на мотивування заяви. Особливо уважно та докладно треба зазначити усі складні життєві обставини, підкреслити, що саме привело до часткової або повної втрати здатності самостійно піклуватися про своє життя та впливає на участь у суспільному життя. Всі аргументи можна викласти у заяві в довільній формі та підкріпити документами: медичними висновками медиків, направленнями на лікування, документами, що підтверджують статус пільгових категорій, розрахунками, рецептами та іншим.

 

Який розмір допомоги ?

Згідно з висновком міжвідомчої комісії з питань розподілу зазначених коштів Міністерства соціальної політики України, одноразова грошова допомога має надаватися насамперед сім’ям загиблих в АТО з числа військовослужбовців та інших осіб, сім’ям внутрішньо переміщених осіб, сім’ям учасників АТО, які отримали тяжкі поранення та потребують тривалого лікування, зокрема:

  • дітям-сиротам, батьки яких загинули під час проведення АТО, та дітям, батьки яких є полоненими або зниклими безвісти, — на одну дитину 1176 гривень;
  • сім’ям, у яких є діти-інваліди або інваліди з дитинства, — 1764 гривні;
  • багатодітним сім’ям – 2352 гривні;
  • сім’ям, члени яких потребують невідкладного вартісного лікування, — 1176 гривень;
  • сім’ям, у яких є інваліди 1, 2 груп, — 1176 гривень;
  • сім’ям, де є вагітні жінки, або один з батьків здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку (з числа сімей загиблих в АТО), — 1764 гривні.

Зазначимо, що рішення комісії стосовно категорій осіб, яким слід надати допомогу у першочерговому порядку, мають рекомендаційний характер, а остаточні списки формируються на місцях.

 

Скільки разів можна отримати допомогу ?

Отримати грошову допомогу можна лише один раз на родину, навіть, якщо в сім’ї є декілька категорій отримувачів. За наявністью декількох рекомендованих ознак, комісії на місцях мають самостійно приймати рішення щодо того, яку допомогу отримає сім’я.

 

Які документи необхідно подати ?

Крім мотивувальної заяви про яку вже згадували вище потрібно подати:

  • копії паспорта громадянина України та його ідентифікаційного номеру;
  • копія довідки про взяття на облік ВПО;
  • копії тих документів, що підтверджують стосунки в родині (свідоцтво про одруження, свідоцтва про народження дітей, оригінали медичних довідок про стан здоров’я, висновок медико-соціальної експертизи щодо встановлення інвалідності);
  • реквізити рахунку, відкритого заздалегідь у банківській установі – на цей рахунок буде перераховано разову грошову допомогу.

Обов’язково треба складати заяву у двох примірниках. При наданні документів в структурний підрозділ Управління соціального захисту населення заява повинна бути офіційно зареєстрована — на другому примірнику, який залишається у особи, відповідальний працівник соцзахисту проставляє дату прийому та штамп. Це робиться для того, щоб у разі необхідності доказати, що ви дійсно подавали саме цю заяву на надання одноразової грошової допомоги. Другий екземпляр заяви з додатками, які підтверджують тяжкі умови проживання, залишається у соцпрацівників для подальшого розглядання комісією. Також можна відправити документи поштою – рекомендованим листом з описом вкладення усіх документів. Після розгляду місцевою комісією, у разі неотримання раніше грошової допомоги такого виду, приймається рішення про доцільність її надання особі, що звернулася.

 

Як довго розглядається заява на отримання допомоги ?

Що стосується розглядання та нарахування допомоги, все це не дуже швидкий процес. Згідно з досвіду приймальні УГСПЛ в м. Суми, скоріше розглядаються ті заяви, в яких було зазначено необхідність термінового лікування (близько місяця після подання заяви). Вірне мотивування, підтверджене документами, сприяє позитивному рішенню комісії у розгляданні заяв від осіб, які не зазначені у рекомендованому списку Міністерства. Наприклад, на нашу думку, таку допомогу мають отримувати також і матері-одиначки, які опинилися в складних життєвих умовах у зв’язку з переселенням із зони проведення АТО та інші особи, які потребують грошової допомоги. Позитивні випадки за такими заявами були.

 

Законодавство

Право на отримання одноразової грошової допомоги від держави гарантується постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та внутрішньо переміщеним особам» №535 від 01.10.2014 р.

Tags: , ,

3 комментария on Як переселенцям оформити одноразову грошову допомогу

  1. Роман:

    Допомога ця не фінансується ще з березня 2016 року.
    Чому вона ще до сих пір не скасована?

  2. Леся:

    Доброго дня! Трошки не в тій рубриці мишу, але все ж…. Хотіла б запитати, у мене бабуся переселенців з Польщі, там залишилось майно, бабусі вже нема, куди мені звертатися за допомогою, які я маю права на це майно(всі документи у мене на руках)?????

    Відповідь: до нотаріуса

  3. Доброго дня! А якщо я в дикреті дитині річок. Держмито теж по розірвані шлюбу теж буду сплачувати я? Чи чоловік?

    Відповідь: той хто подає заяву, але якщо попросите суд у позові, то в подальшому буде стягнуто з чоловіка сплачене вами мито

Добавить комментарий