Сьогодні з’явилась інформація, що Генеральна прокуратура хоче підвищити відповідальність за невиплату заробітної плати http://www.segodnya.ua/news/14197196.html .

Загалом такі наміри можна було б вітати, якщо не багато існуючих «але» у цій сфері.  Потрібно зазначити, що застосування вже існуючих  законодавчих положень  не можна назвати ефективним.  Для прикладу можна навести, ситуацію із застосуванням ст. 175 Кримінального кодексу України,  яка передбачає відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць.

Незважаючи на відкриття досить великої кількості кримінальних справ по цій статті  надзвичайно рідко як результат провадження по цій статті маємо вирок.  Майже кожна така справа закінчується звільненням від відповідальності особи у зв’язку із  здійсненням нею  виплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам. Така підстава передбачена п.3 ст. 175 Кримінального кодексу України.  Це до речі доволі легко можна перевірити пошуком у відповідному електронному реєстрі рішень суду.

І потрібно сказати, що наявність такої правової норми дає  можливість деяким недобросовісним працівникам прокуратури заробляти на цьому доволі немаленькі гроші.  Особливо це стало актуальним у час фінансової кризи, коли велика кількість підприємств і підприємців переживає фінансові труднощі, і невиплата заробітної плати більше місяця це вже далеко не рідкість.

Часто підприємці, які мають заборгованість із виплати заробітної плати і проти яких відкриті кримінальні справи по цій статті стикаються із ситуацією прямого вимагання  певної грошової суми за закриття  цієї справи проти них, якраз на підставі п.3 ст.175. Як приклад, можна навести ситуацію із київським бізнесменом Максимом Сосновим http://blogs.korrespondent.net/users/blog/ivan216/a21609. І це доволі типова ситуація по застосуванню цієї статті.

А отже як на мене підвищення відповідальності за цієї статтею приведе зовсім не до покращення ситуації із виплатою заробітної плати, а до збільшення розміру «відступних» за закриття відповідної справи.

Добавить комментарий