В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Лариса:

    Доброго вечора! Підскажіть будь ласка, чи можу я залишити в дитячому садочку свою дитину, ще на один рік, якщо дитині на 01.09 виповнюється 6.5 років. В школі (садочку) говорять про те, що є черга, можливості відкрити ще одну групу не має. Дякую!

    Відповідь: зверніться до місцевого відділу освіти

  2. Рита:

    Доброго дня, ми з чоловіком і дитиною знімаємо квартиру у Житомирі, прописки у нас немає. Неподалік дитячий садочок у якому ми стоїмо на черзі. Нещодавно нам зателефонували і сказали, що нашу дитину не беруть до садочка у зв’язку з законом («якщо прописки немає, то ні в один садочок житомира нас не візьмуть, бо житомирська міська рада не буде платити за мою дитину, яка в місті не прописана» — сказала психолог садочка), але при цьому з черги нас не знімають, бо можливо щось зміниться. При реєстрації до прописки ніхто претензій не мав, говорили просто взяти справку в ЖЕК про те, що ми дійсно за адресою проживаємо. Питання: Що робити далі? До кого звертатися? Це садочок хоче хабар?

    Відповідь:з описаного важко відповісти, зверніться до органу освіти, місцевого органу влади

  3. Лілія:

    Доброго дня!!! Дитина часто хворіє, але в садочок іти плануємо рано чи пізно!!! З жовтня по березень наш лікар і зав.амбулаторією підписали довідку і відправили на ллк, де нам цю довідку підписали!!! Зараз справи зі здоров’ям не краще, хотіли знову відстрочити ходіння до садочка зі збереженням місця за дитиною, але цього разу комісія ллк відмовилась підписати, спираючись на те, що мама і так в декретній відпустці той нехай і сидить з хворою дитиною вдома, і щоб дитина не забирала чужого місця!!! Як нам на це реагувати і чи мають на таке комісія ллк право!!!??? Якщо довідка від нашого лікаря є і підписана зав.амбулаторією!!!

    Відповідь: з описаного вами- мають

  4. Вікторія:

    Скажіть, як мама має діяти, якщо у дитячому садочку у її дитини уже стався другий перелом кісток. Спочатку це був перелом стегнової кістки із зміщенням а другий — перелом пальця на правій руці? Тобто це вже стало закономірністю.Іти в поліцію,чи у департамент освіти, що дієвіше??? Щоб нарешті їх покарати за невиконання своїх обовязків!!!

    Відповідь: до суду

  5. Алена:

    Добрый день. Так сложились обстоятельства,что мы с Киева переехали (купили квартиру,есть прописка) в Киевскую область. Там оказался только один государственный садик. Сразу поставили в электронную очередь двоих детей 4.5 и 1.5 года. Через месяц нам просто позвонили с садика и предложили взять старшего ребенка за символический благотворительный взнос в садик, мы согласились. С того момента прошло уже полтора года и младшему исполнилось 3 , пора выходить на работу.Я пошла узнавать в садик по поводу места для младшего ребенка, на что мне ответили , что мест нет, ждите вашу электронную очередь.За это время очередь не просто не продвинулась , а ребенок опустился на 30 человек назад , стал дальше.Такую ситуацию мне объяснили тем, что много детей не приходит, а родители трубку не берут, вот методистка их не удаляет с очереди, чтобы потом не жаловались. Мой старший сын , который уже полтора года ходит в сад, тоже стоит в очереди, они никого не удаляют. Как реально понимать ситуацию с очередью ?В сад берут за деньги и без очереди . Много знакомых которые ходят в сад, тоже стоят в очереди.Я звонила в Министерство образования , там сказали, что это нужно обращаться в департамент по Киевской области.Я позвонила , объяснила ситуацию , мне обещали разобраться с ситуацией. Прошло 2 месяца и ничего не изменилось.Районный департамент не решает эту проблему. Куда мне обращаться и писать жалобу? Просить письменного отказа заведующей ? Писать письменную жалобу и просить подписи заведующей , а потом куда дальше обращаться?

    Відповідь: до суду

  6. Марина:

    Доброго дня! Підкажіть будь ласка як діяти коли Вихователь обговорює дитину з іншими батьками. Дякую

    Відповідь: скаржитися, в тому числі до суду

  7. Наталія:

    Добрлго дня. Я вам дуже якую за відповідь.
    Написала заявку і забрала документи з саду, в який отримали путівку,але не ходили останні три місяці. Хотіла зареєстроваьися знову. Але мені відмовили в підтвердженні реєстрації. Відмовили,пояснюючи це тим,що :
    ЦИТУЮ
    -мені вже давали путівку і вона видається лише один раз . І що після відрахування в мене путівка є і якщо я хочу інший садок,то маю сама ходити по садках і проситися чи візьмуть мене(і якщо в них буде місце то можливо вас візьмуть).

    Відповідь: зверніться в УСЗ

  8. Ірина:

    Добрий день, а якщо дитині 7 років виповнюється в січні? Ходить в логопедичний садочок, заняття щодня є необхідними. Логопед рекомендує віддавати до школи не раніше 7 років. Виходить, пів року походить в садочок, а далі — ні?

    Відповідь: вирішують батьки та ДНЗ спільно

  9. Наталія:

    Доброго дня.
    1. Які яке законні підстави відрахувати дитину з ДНЗ? Я бачила варіанти : відраховують ,якщо дитина не відвідує ДНЗ без без поважних причин 60днів.
    тобто я не повинна сама писати заяву ,щодо відрахування по причині.. ?
    2. Чи маю я законні права стати ще раз в електронну чергу після відрахування
    з саду ?

    Відповідь: 1 — ті, що зазначені в нормативних актах. Є стаття на сайті.
    2 — законом не заборонено

  10. Елена:

    Здраствуйте. Скажите пожалуйста, летние каникулы в детских садах обязательные? Если да, то какой период?

    Відповідь: на розсуд місцевого органу влади ті міністерства освіти

Добавить комментарий