На сьогоднішній день, у зв’язку із набуттям чинності змін до ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та наказу МВС від 22.11.2012 № 1077 «Про затвердження Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів», до Державної міграційної служби (ДМС) перейшли повноваження по реєстрації та веденню обліку громадян.

Враховуючи, що довідка про склад сім’ї є необхідним документом для призначення багатьох видів державних допомог, субсидій, пільг та інших державних виплат, і доки на законодавчому рівні не буде врегульовано питання видачі довідок про склад сім’ї, призначення пільг і державних виплат відбуватиметься за старою процедурою, тобто їх видаватимуть, як і раніше,  паспортисти при ЖЕКах, сільські та селищні ради.

Наказ Міністерства праці та соціальної політики від 22.07.2003 №204 «Про затвердження форми Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за   призначенням усіх видів соціальної допомоги, та довідки про склад сім’ї або зареєстрованих  у житловому приміщенні/будинку осіб» регулює питання форми довідки та її змісту. Згідно цього наказу довідка про склад сім’ї включає в себе наступні відомості:

ПІБ власника (співвласника, наймача) житлового приміщення/будинку, члена житлово-будівельного кооперативу.

Адреса даної особи.

ПІБ усіх хто входить у склад сім’ї , їх родинні стосунки із власником, співвласником чи наймачем, дата народження, номер та серія паспорта або ж свідоцтва про народження.

Загальна кількість осіб.

Назва та адреса органу, до якого подається довідка.

Прізвище та підпис паспортиста.

Прізвище і підпис начальника

Дата.

Згідно зазначеного наказу, довідка про склад сім’ї видається відповідним підприємством (організацією) або виконавчим органом сільської (селищної) ради за місцем реєстрації сім’ї уповноваженому власнику (співвласнику, наймачу) житлового приміщення/будинку, членові житлово-будівельного кооперативу. Відповідним підприємством (організацією) в контексті наказу є підприємство (організація), що здійснює управління  житловим будинком, в якому Ви та Ваша сім’я зареєстровані.  Якщо ж ви зареєстровані в селі, селищі, то органом, який вправі видавати довідку, буде виконком сільської (селищної) ради. У будь-якому випадку довідка видається за місцем Вашої реєстрації.

Але навіть при видачі даних довідок за старою процедурою виникає багато питань. Нерідкість, коли члени сім’ї з різних обставин зареєстровані за різними адресами, але проживають разом, як в цьому випадку бути?! Адже сім’я фактично проживає разом, але відсутність необхідної інформації в довідці про склад сім’ї може бути підставою для неправильного нарахування допомоги, субсидії або пільги?

Абзац 2 ст. 64 Житлового кодексу України передбачає, що до членів сім»ї наймача належать дружина наймача, їхні діти і батьки. Членами сім»ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом із наймачем і ведуть із ним спільне господарство.

Конституційний Суд України у п. 6 Рішення «Про офіційне тлумачення терміна «член сім’ї» від 03.06.1999 р. № 5-рп/99 (далі — Рішення КСУ) розрізняє членів сімей взагалі (відносить до них чоловіка або дружину, прямих родичів по низхідній і висхідній лініях — дітей і батьків) та членів сімей, які перебувають на утриманні або проживають із суб»єктами права (інші особи, що постійно мешкають з ними та ведуть спільне господарство, зокрема, не тільки близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід і баба), але й інші родичі чи особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв»язках (брати, сестри дружини (чоловіка); неповнорідні брати і сестри; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки тощо). Обов»язковою умовою визнання їх членами сім»ї крім факту спільного проживання є ведення із суб»єктом спільного господарства, тобто наявність спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин.

Отже, які варіанти отримати довідки про фактичну кількість проживаючих осіб, якщо члени сім’ї зареєстровані за різними адресами?

Перший варіант – це складається додаткова Довідка працівниками ЖЕКу з підписами свідків при обстеженні матеріально-побутових умов проживання для визначення кількості фактично проживаючих осіб, опитуються сусіди, приймається до уваги довідка сільської ради або акт, складений квартальним комітетом, районним депутатом тощо.

Другий варіант —  отримання документу, схожого за змістом із довідкою про склад сім’ї, вважаємо може бути отримання відповіді ДМС на запит про надання публічної інформації (щодо осіб зареєстрованих чи проживаючих за відповідною адресою).

Так, відповідно до ст. 10 ЗУ   «Про доступ до публічної інформації», розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов’язані надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених законом. Оскільки серед завдань ДМС України є реєстрація місця проживання/перебування фізичних осіб, ведення відповідних реєстраційних обліків, забезпечення  формування баз персональних  даних  фізичних  осіб, то можна спробувати звернутися з інформаційним запитом до ДМС, в якому зазначити, що Ви хотіли б отримати інформацію стосовно осіб, зареєстрованих чи проживаючих за відповідною адресою. Отримавши відповідь від міграційної служби, можна спробувати звернутися з даним документом до Органу праці та соціального захисту населення, надавши його замість довідки про склад сім’ї.

Третій варіант – це взяти довідки про склад сім’ї з усіх місць реєстрації членів сім’ї та надати їх в Орган праці та соціального захисту населення з поясненням, що місце реєстрації членів сім’ї різне, але фактичне місце проживання єдине. На підтвердження чого запропонувати Органу праці та соціального захисту населення зробити матеріально-побутове обстеження умов проживання сім’ї, заслухати свідчення свідків тощо.

Але оскільки всі вищеперелічені варіанти не передбачені на законодавчому рівні, то залишається лише сподіватися на порозуміння з боку держорганів.

Є також варіант — звертатись до суду з заявою про встановлення фактів, маючих юридичне значення (тобто факту фактичного складу сім’ї).

На сьогоднішній день Мінсоцполітики разом з Державною міграційною службою намагаються узгодити порядок видачі довідок про склад сім’ї, тому сподіваємося що найближчим часом дана проблема буде вирішена.

 

Tags: ,

426 комментариев on Довідка про склад сім’ї: проблема отримання і варіанти її вирішення

  1. Іріна:

    Підскажіть де на сьогоднішній день можна взяти дпну довідку,ЖЕК чи райвідділ???

    Відповідь: ЖЕК

  2. Наталія:

    Доброго дня! моя мама прописана у Львові, батько у Києві. У них зареєстрований офіційний шлюб. Проживали разом у Києві останні 20 років. Після смерті батька, мама не може оформити документи на отримання його військової пенсії, так як вимагають «довідку уповноважених органів місцевого самоврядування або інший документ, що підтверджує спільне проживання з пенсіонером на день його смерті». Мама нотаріально оформила свідчення сусідів про спільне проживання, але ЖЕК цю довідку видавати відмовляється. Куди звернутись за оформленням,що підтверджує факт спільного проживання?

    Відповідь: окрім ЖЕКу- лише суд

  3. Ірина:

    Підкажіть будь ласка, чи правильно була видана довідка про склад сім»ї для приватизації кімнати в ОСББ. В ній вказано наймача та повнолітню дитину (сина — 18 років), який живе з матір»ю в іншому місті після розлучення пройшло вже 10 років, бо він включений в ордер як і його матір. У наймача вже інша сім»я, всі шлюби і розлучення зареєстровані. Спочатку нам казали, що приватизацію на чоловіка (наймача)можна зробити , коли дитині виповниться 18 років. Зараз стало питання, що сина подають в довідці про склад сім»ї, який фактично не проживає, і у всіх платіжних документах за оплату житлово-комунальних послуг вказано лише 1 мешканця — наймача. Де справедливість чи є це законним, чи має право паспотриска подавати його в довідці, якщо в сина зі слів матері є паспорт і інша прописка.

    Відповідь: якщо на нього виписан ордер -так. Треба в судовому порядку позбавляти права на проживання, що випливає на ордер

  4. Людмила:

    Довідка потрібна для допомоги (підвищеної стипендії) малозабезпеченому студенту, тому всі зареєстровані за адресою не повинні бути в складі сім’ї. Як же довести паспортистці про дійсний склад сім’ї?
    Дуже дякую за підказки і формулювання.

  5. Людмила:

    Дякую.
    Мені в довідку включили 24 дитину, яка побувала у шлюбі, бо вона зареєстрована з нами за однією адресою. Я не знаходжу законного доказу, що вона не повинна бути у довідці.
    Чи має значення для мого випадку, що ми співвласники житла, в якому проживаємо?
    Чи потрібно виписати довідку саме на іншу повнолітню дитину (студент до 23 років), якій саме і потрібна ця довідка? Може тоді не включать 24-річного родича?

    Відповідь: розрізнюйте поняття, коли включають в склад родини при призначенні допомоги, та субсидії, пільг на комунальні. Для допомог -її не включають, але для субсидії -включають, якщо вона зареєстрована

  6. Людмила:

    Дуже дякую.
    А можна посилатись на визначення у Законі № 1768-III від 01.06.2000 р. Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, тим паче, що дитині=особі вже більше 23 років?
    Цитата
    Стаття 4. Порядок надання державної соціальної допомоги
    довідка про склад сім’ї. До складу сім’ї включаються чоловік, дружина;
    рідні, усиновлені та діти цих осіб віком до вісімнадцяти років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і які не мають власних сімей;
    неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II груп або інвалідами I групи і проживають разом з батьками;
    непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;
    особа, яка проживає разом з одиноким інвалідом I групи і здійснює догляд за ним;
    жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей. При цьому до складу сім’ї включаються
    незалежно від місця проживання (перебування) або реєстрації діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх,
    професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних
    сімей. До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні;

    Відповідь: не у вашій ситуації, бо після одруження статус дитини припиняється

  7. Людмила:

    Доброго дня. Допоможіть, будь ласка.
    Чи входить до складу сім’ї батьків повнолітня дитина, що вже побувала у шлюбі, а на час отримання довідки вже звільнилась від шлюбу та власних дітей не має? Чи є така дитина окремою сім’єю після того, як вже побула окремою сім’єю, чи її знову включають у склад сім’ї батьків?
    Якщо можна, підкажіть нормативний документ, де про таке написано.
    Дякую.

    Відповідь: не входить. так, така дитина є окремим членом родини. Нормативні акти є в статті по багатодітним родинам, це передусім Сімейний кодекс

  8. михайло:

    дуже дякую !!!!!

  9. михайло:

    доброго дня В мене склалась така ситуація .дружина з 5 дітьми зареєстрова УСЗН вимагають довідку про склад сімї ,сільська рада де зареєстрована дружина довідку дали де вказали всіх крім мене .чи правомірні дії УСЗН якщо закон про соціальну допомогу малозабеспечиним сімям каже що для призначення допомоги на наступний строк подається тільки заява та декларація а довідка про склад сімї у випадку змін у складі сімї або коли пройшло більше місяця .те саме і постанова кабінету міністрів .

    Відповідь: якщо у вас продовження виплати, тоді дії УПСЗ неправомірні. Ви ж володієте нормами закону, адресуйте їх письмово УПСЗ

  10. Надія Кирилюк:

    Що потрібно для отримання довідки про склад сім’ї в сільській раді для чоловіка, який :
    — офіційно не розлучений, але не живе з дружиною вже 8 років, і фактично не знає про її місце перебування,
    — 8 років назад купив будинок в селі, оформивши договір купівлі на себе,
    — всі ці 8 років в новому будинку живе один.
    Довідка потрібна для
    1)переоформлення в газовій конторі в зв’язку із зміною власника і зміною кількості осіб (в попереднього власника будинка було зареєстровано 2 особи),
    2) для подання в Управління соцзахисту для призначення матеріальної допомоги (чоловік хворіє на інсульт, пенсії не має, документи частково втрачені — неможливо подвти на оформлення пенсфї, пам’ять втрачена …) Я — його сестра, дію на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

    Відповідь: для отримання довідки необхідно звернутися з письмовою заявобю про її видачу.

Добавить комментарий