Кабінет міністрів України в кінці літа зробив подарунок усім людям, які встановили або планують встановити автономне опалення.  А саме, вніс до  Верховної  Ради законопроект № 3142, яким планується запровадити комплекс обмежувальних заходів щодо переходу квартир на індивідуальне опалення і гаряче водопостачання.

Законопроект пропонує заборонити самовільне відключення споживачів від централізованих тепломереж і централізованих систем гарячого водопостачання. Відключення може проводитися тільки в тому випадку, якщо це дозволено схемою теплопостачання населеного пункту. Крім того, уряд пропонує ввести штрафи за самовільне відключення від централізованих теплових мереж.

Водночас при вирішенні питання з автономним опаленням необхідно розуміти, що це питання не можливо розглядати без вирішення питання щодо якості і вартості комунальних послуг, які надаються комунальними підприємствами в Україні.

Ні для кого не секрет,  що основна причина переходу багатьох людей на автономне опалення пов’язана із тим, що послуги з опалення та надання гарячої води в дуже багатьох випадках надаються неякісно і про цьому їх вартість важко назвати економічно обґрунтованою.  Для одних  це реальна економія 200-300 грн в місяць, для інших можливість на кінець то  отримати теплу квартиру чи будинок.

І заборона людям встановлювати автономне опалення без надання будь-якої іншої альтернативи неефективним комунальним послугам призведе лише до ще гірших наслідків, коли люди ще в більшій мірі почнуть користуватися іншими набагато більш небезпечними видами обігріву ніж автономне опалення.

А отже, якщо забороняти установку автономного опалення і встановлювати відповідальність за самовільне відключення від системи централізованого опалення то потрібно передбачити не меншу відповідальність за неякісне надання комунальних послуг.  І маю на увазі не ті  «копійки» перерахунку , які людина може отримати як результат багаторазових  і  часом багаторічних скарг на ненадання або на неналежне надання комунальних послуг , а саме реальну і значну відповідальність комунальних підприємств, яка могла б стати мотивом до того, щоб направити свої зусилля на покращення якості цих послуг.

Разом з тим важливо підняти питання і щодо відсутності належного обґрунтування вартості послуг опалення, оскільки те, як на сьогодні формується ціна на ці послуги не витримує жодної критики і ні про яку обґрунтованість не йдеться. Споживачі  продовжують плати за комунальні послуги по завищених тарифах, оплачуючи   втрати тепла по дорозі до їх квартири, а також витрати комунальних підприємств, які досить далекі від послуги, яка надається людині.

Я вважаю, що тільки коли будуть вирішені ці проблеми є сенс говорити про заборону автономного опалення та відповідальності за ці дії.

 

 

Tags: ,

1 комментарий on Заборона автономного опалення – турбота держави про громадян, чи про себе?

  1. Сергей:

    Двумя руками ЗА 100 % переход на автономное отопление!!! Полный отказ от централизованного отопления! Хватит кормить монополистов!!!

Добавить комментарий