В зв`язку з набуттям чинності з 01.04.2014 року ЗУ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» № 1166-VII від 27.03.2014 року, який торкається в тому числі і соціальних допомог та в зв`язку з чисельними зверненнями користувачів щодо роз`яснення норм цього Закону, адміністрацією сайт вирішено не лише внести зміни  у відповідні статті, яких торкається цей Закон, але й видати окрему статтю на цю тему з роз`ясненнями.

Немає секрету в тому, що за останні шість місяців в країні відбулись кардинальні зміни, всі ми по-різному до них ставляться, хтось підтримує, хтось засуджує, хтось взагалі уваги не приділяє.

Сайт i-law.kiev.ua не є політичним ресурсом, тому ми не будемо вести політичу полеміку щодо доречності внесених змін до соціальних допомог, прийнятих в цьому Законі, зазначимо лише спільну думку адміністрації сайту на події та Закон в цілому.

— звісно, Закон дещо обмежує права на допомогу та розмір для родин, також можливо може призвести до негативних тенденцій «як відкладення народження дітей до кращих часів», пов’язаних з матеріальним становищем сім’ї;

— в нас є велике сподівання, що дані зміни будуть тимчасові, до стабілізації економічної ситуації в країні;

— засуджувати керівництво країни, тим паче в період війни, навіть якщо і не проголошеної, не є правильним і не сприяє згуртуванню народу, хоча саме в цей час країні це необхідно.

Основні тезиси  нового Закону в частині соціальних допомог та виплат:

— Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України»

Тобто наразі допомогу при народженні будуть виплачувати при кожному народженні дитини, але в одному і тому ж розмірі.

— Допомогу по до догляду за дитиною від держави виключають із переліку державних допомог;

Тобто у відпустку по догляду за дитиною до трьох років ви зможете піти, зберігається за вами робоче місце, якщо ви працюєте, але на жаль, самого виду допомоги «по догляду за дитиною» вже не буде існувати.

Зазначимо, що всі вищевказані зміни набувають чинності з 01 липня 2014 року. Наразі очікуємо роз’яснення, щодо порядку застосування цих норм до тих, хто вже отримував допомоги, тих, хто встигне подати заяви та документи на призначення цих документів до 01.07.2014 року, скоріш за все, зміни на таку категорію громадян не будуть розповсюджуватися.

Потрібно зазначити, що  також Закон вводить, що більшість пільг, зокрема щодо оплати комунальних послуг,  надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України

Станом на 01.01.2014 року цей розмір становить 1710 грн.

 

 

28 комментариев on Закон України про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні

  1. я отримую допомогу по догляду за дитиною до 3 років, наступний збір документів у серпні 2014 року. Мені дадуть допомогу чи ні???

    Відповідь: Закон не містить положення як він застосовується до тих, хто вже отримує допомогу, тому чекаємо розяснення від Уряду. Опублікуємо, коли отримаємо його.

  2. Maya:

    А что-то не поняла как это 1710грн. прожиточный минимум для семьи? Для всех один что ли? Или по количеству членов семьи и как посчитать? Я в декрете и двое деток у меня 2,5 года и 1,5 года.

    Відповідь: Це лише для призначення пільг, субсидій, і в статті вказано- на одну особу за попередні шість місяців, дітей та дитячих виплат це не стосується.

  3. Ольга:

    Допомогу малозабезпеченим сім»ям також залишать? Мені в липні потрібно збіраті документи?

    Відповідь: Так, цієї допомоги зміни не торкаються.

  4. Любов:

    Скажіть будь-ласка у мене 2 дітей ,одна дитина інвалід-дитинства,я отримую на неї пенсію+по догляду(дочці 9 років)і ми вже 2 роки отримували допомогу як малозапезпечина сімя,зараз мені переоформляти документи потрібно з 1.06.14 то мені іще нараховувати будуть ,чи не потрібно подавати уже документи.

    Відповідь:Потрібно, нічого для вас не змінюється.

  5. Любов:

    Скажіть будь-ласка у мене 2 дітей ,одна дитина інвалід-дитинства,я отримую на неї пенсію+по догляду(дочці 9 років)і ми вже 2 роки отримували допомогу як малозапезпечина сімя,зараз мені переоформляти документи потрібно з 1.06.14 то мені іще нараховувати будуть ,чи не потрібно подавати уже документи.

    Відповідь: Звісно будуть, і обвоязок щодо поновлення документів кожгі 6-ть місяців залишився, новий закон малозабезпеченості не торкається.

  6. Ирина:

    Я рожаю четвертово ребенка в октябре, где правда что люди рожают до 1.07.2014 и будут получать одну суму,а мы другую. Зделайте закон до 31.12.2014 года так будет правильно.А то что в стране такой беспорядок мы не виноваты.Здесь правды нету.

    Відповідь: Це ваша субєктивна точка зору щодо порядку чи безладу, ви можете її довести до Уряду. Точка зору адміністрації сайту викладена на головінй сторінці.

  7. Наталі:

    Доброго дня,скажіть будь ласка чи потрібно поновлювати документи кожні 6 міс,при отриманні допомоги одинокій матері по втраті годувальника в мінімальному розмірі?

    Відповідь: Ні, не потрібно

  8. вита:

    какие льготы остались для многодетных семей?

    Відповідь: Всі, згідно чинного законодавства, без обмежень, відповідно до переліку в статті на сайті

  9. вита:

    подскажите: рожать в первых числах июня. третий ребенок я получаю помощ на 3 ребенка или по новому закону 41 тыс?

    Відповідь: Очикуємо розяснення від Уряду, до дати народження чи до подачі документів буде привязані нові зміни законодавства, тому оновлюйте сайт, як відповідь отримаємо- опублікуємо.

  10. Оксана:

    і ще одне питання я отримую допомогу по догляду за дитиною інвалідом її теж заберуть?

    Відповідь: Допомогу за інвалідом ніхто не чипляє.

Добавить комментарий