Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. доброго дня. Мені 52 роки. У моєї дитини вроджена вада серця. Діагноз поставили у шість місяців. Допопогу по ЛКК призначили у 14 років. Чи маю я право на пільгову пенсію і що для цього треба.

    Відповідь: про порядок та права на пільгову пенсію зазначено в статті на сайті, ознайомтесь.

  2. Наталя:

    доброго дня в мене дытыни два рокы вин инвалид и я маты одынока зара мы переоформляэмося на инвалиднисть и вмене потребувалы справку пидтверджуючы що я дийсно маты одынока пидкажить будласка для чого йм вона

    Відповідь: такий порядок, визначен в законодавстві

  3. Віра:

    Доброго дня! Мені виповнялося 50 років, я мати дитини інваліда. Рішенням ЛКК інвалідність дитини було встановлено по досягненю нею 8 річного віку. Вперше діагноз поставлено у 6 років 6 місяців 21 день. Довідку ЛКК про можливість визнання інвалідності до досягнення 6 річного віку, дитяча поліклініка не видає. 15 років страхового стажу в мене є. Чи маю право я на дострокову пенсію?

    Відповідь: Лише в судовому порядку ви можете досягнути цього, нажаль саме така зараз практика, УПФУ відмовляю в таких ситуаціях у достроковому виході

  4. Христина:

    Доброго дня. Мати дитини-інваліда відмовилася від отримання дострокової пенсії на користь батька дитини-інваліда. Батько отримував її з 55р. до 60,а після звільнення з роботи у зв»язку із досягненням пенсійного віку був здійснений перерахунок пенсії.
    Чи має тепер право мати дитини отримувати пенсію з 50-ти років?

    Відповідь: Для надання вам заочної відповіді інформації замало, зверніться до УПФУ за письмовими розясненнями.

  5. валя:

    Чи змінюється вік виходу на пенсію( раніше 50 років) , якщо дітей інвалідів двоє?

    Відповідь: Ні.

  6. валя:

    У мене двоє дітей , обоє, нажаль, інваліди з дитинства.Мене цікавить , в якому віці я зможу вийти на пенсію. Мені зараз 37 років. Чи зараховується до трудового стажу період догляду за дітьми до 3 років та період догляду за дітьми інвалідами ?

    Відповідь: Так, зараховується. На сайті є стаття на цю тему, ви можете з нею ознайомитися.

  7. Наталія:

    Доброго дня. В мене дитині 5років вона індалід получаю на неї 1180грн. чоловік ніде не процює хозяйства нема, чи маю я право на соціальну допомогу

    Відповідь: Як малозабезпечина родина — ні, оскільки чоловік не працює.Ознайомтесь з статтею на сайті.

  8. Галя:

    раніше ми відносились до дитячої п-ки а 5років тому створили сімейну медицину хто повинен видати цю довідку у дитини вроджена вада нирки

    Відповідь: У кожній клініці, в тому числі і сімейної медицини, є віддлік МСЕК, вам туди і необхідно звернутися.

  9. Галя:

    я мати дитини інваліда, мені виповнилося 50 років, я пішла в пенсійний фонд і мені сказали принести довідку ЛКК, що що дитина мала показання для визнання її дитиною інвалідом до досягнення 6-річного віку. Інвалідність дали після 7 років.хворіє дитина з 4 років. Таку довідку не дають. Що мені робити?

    Відповідь: Спробуйте письмово запросити відповідну довідку, якщо письмово відмовлять, і у вас є інші докази хвороби до 6-ти років, тоді звертайтесь до суду, і вже через суд примушуйте видати довідку.

  10. леся:

    доброго дня. я народилася 26 грудня 1964 року,працюю бібліотекарем в селі, маю дитину інваліда дитинства по зору, маю 30 років стажу чи можу я вийти на пенсію в 50 років чи можна скоріше і чи дають бібліотекарям вісім посадових окладів при виході на пенсію

    Відповідь: Ми вже відповідали на ваше питання, подивіться відповідь.

Добавить комментарий