Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. Тетяна:

    Доброго дня, шановні. Донька 16 років з діагнозом ахондроплазія. Є посвідчення дитини інваліда дитинства. Мені 48 років. Стаж на 28 лютого 2022 року буде 30 років. Підскажіть, будь ласка, мої дії щодо призначення пенсії.

    Відповідь: почніть з ознайомлення зі статтею

  2. Олена:

    Мій син захворів у віці 5 років. Був прооперований . Онкологія. Статус інвалід дитинства отримав після 6 років.Дуже тяжко хворів. За кілька місяців помер.
    Чи маю я право на дострокову пенсію, як матір інваліда з дитинства, який дожив у сім’ї більше шести років. Мій вік 52 роки, стажу достатньо.

    Відповідь: потрібно бачити ваші документи. Загальна інформація — є в статті

  3. Кіхтенко Антоніна:

    Дитина інвалід з 7 років, хворіє цукровим діабетом, інсулінозалежна. Інвалід 2-ї групи. Мені 61 рік, страховий стаж 18 років. Скажіть, будь ласка, чи маю я право на пенсію.

    Відповідь: порадимо ознайомитися зі статтею, далі сопоставити ваші документи з умовами закону.

  4. Наталія:

    Мій син захворів у 8 років на онко захворювання, інвалідність призначена до досягнення 18 років.Чи буду я мати право на пенсію у 50 років? Зараз мені 47 років ,страхового стажу маю на сьогодні 16 років

    Відповідь: порадимо звернутися до УПФУ та до суду

  5. Валентина:

    Добрий день,скажіть будь ласка мені 53 роки в мене дитина не інвалід ,але було захворювання яке могло призвести до інвалідності,в мене є навіть довідка про те що дитина могла б бути інвалідом до 6 років я можу оформлятися на пенсію

    Відповідь: порадимо звернутися в УПФУ та ознайомитися з умовами в статті

  6. Інна:

    Доброго дня. Є інвалід з дитинства, 1 група інвалідності (перенесли онкологію, нема наднирника). Чи маю я право вийти на дострокову пенсію в 50 років? Чи це стосується тільки матерів з 5 дітьми?

    Відповідь: розгорнуте пояснення є в статті

  7. natali.evtushenko911@gmail.com:

    Добрий день,отримую дострокову пенсі.також маю маю стаж.Си ж у мене можливість отримувати пенсію за стажем(змінити вид пенсії???

    Відповідь: необхідно бачити ваші документи для відповіді

  8. Марія:

    Добрий день. Я, мама дитини з інвалідністю, що виховувала її до 6 річного віку і маю право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років за наявності більше 15 років страхового стажу. Скажіть, будь ласка, після призначення цієї пенсії чи буду я мати право далі працювати на посаді лікаря? Дякую

    Відповідь: так, заборони не має

  9. доброго дня ,мені 50 років ,дочка стала інвалідом уу віці 8років з диагнозом БА ,в 18 років стала інвалідом ДИТИНСТВА по псих заболеванию з диагнозом олигофрения
    по якому захворюванню мені брати справку
    чи маю я право на отримання пенсії?

    Відповідь: вам необхідно звернутися до УПФУ з вашими документами

  10. Яків:

    Доходи тільки пенсія 2435.Землі,будинку,машини немає. Сказали шо якщо дитина інвалід підгрупи А то буде допомога,а так як він просто дитина інвалід то не виходить допомога.Треба щоб батько працював офіційно.

    Відповідь: інформація є в статті

Добавить комментарий