Багато «чудес» є у нашій країні. Нікого вже не дивує той факт, що у законі може бути записано одне, але виконується зовсім інше. І ніхто за це відповідальності не несе.  До вашої уваги черговий факт.

Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

Пенсійний фонд при відмові у наданні пільгової пенсії кожен раз посилається на те, що оскільки  немає лікарської довідки про те, що захворювання, котре  призвело до інвалідності  дитини, мало місце до  досягнення нею шестирічного віку, то пенсію призначати підстав немає. Потрібно зазначити, що жодним законом надання такої довідки не передбачено і безпосередньо закони, які регулюють цю сферу не ставлять вищезазначений факт, як умову надання пільгової пенсії.

Ці обставини змушують найбільш сміливих звертатися до суду за захистом своїх прав, і потрібно відмітити, що ці люди здебільшого виграють такі справи. Навіть Вищий адміністративний суд України у своїх рішеннях доводить хибність позиції Пенсійного фонду.  Але віз і надалі там. До Української Гельсінської спілки з прав людини продовжують звертатися люди із цією проблемою.

Дуже прикро, що більшість людей, які потрапили у таку ситуацію нікуди не звертаються, а можливо навіть і не знають, що їх права порушені, або навпаки вже зневірені, у тому, що можна щось зробити у цій ситуації.

Водночас держава в такий спосіб продовжує зменшувати дефіцит Пенсійного фонду, але чи вірним є цей шлях ?

Українською Гельсінською спілкою з прав людини направлено запит до Пенсійного фонду щодо надання роз’яснень своєї позиції, а отже ця історія напевно буде мати своє продовження.

На допомогу матерям, які потрапили у таку ситуацію і мають намір захищати свої права тут (http://i-law.kiev.ua/?p=176) викладаю правові положення, які можуть бути взяті за основу позову щодо захисту Ваших прав.

Tags:

118 комментариев on Пенсійний фонд проти матерів дітей інвалідів

  1. Татьяна:

    Добрый день. Мой брат получили инвалидность так как у него сахарный диабет поставили такой диагноз когда был еще в школе в одиннадцатом
    классе. Маме уже ест 50 лет. Скажите она может выйти на пенсию?

    Відповідь: умови викладені в статті на сайті, ознайомтесь

  2. Людмила:

    Маю доньку інваліда з дитинства, 25 років. Чи маю я пільги при звільненні з роботи?

    Відповідь: ви маєте гарантії, а не пільги. Гарантії при скороченні

  3. Наталия:

    Подскажите, пожалуйста, имею ли я право на досрочный выход на пенсию, если мой ребенок-инвалид умер в возрасте 5,5 лет?

    Відповідь: так, якщо у вас стаж 15 років є в наявності

  4. Лілія:

    Доброго вечора! Я мама дитини-інваліда з дитинства, маю стаж 30 років,наступного року мені 50. У якому віці (конкретно на сьогоднішній день)можу звернутися до УПФ за призначенням дострокової пенсії?(У Законі написано після 50 р.,якось нечітко)

    Відповідь: в статті надано тлумачення чітко

  5. Тетяна:

    Доброго дня.У мен в 7 місяців у дитини виявили впроджену ваду серця.ми стояли в інституті Амосова на огляді кожні 5 років.але інвалідність нам не давали.а вже після 20 років нам зробили операцію по нашому діагнозу .заміні клапана.Сину дали івалідність з дитинства- 3 групу.Чи можу я розраховувати на дострокову пенсію

    Відповідь: зверніться до УПФУ, необхідно бачити вашу пенсійну справу

  6. Сергій:

    Доброго дня.
    Підскажіть, у мене дитина інвалід з дитинства, чи маю я право на отримання пільги по ЖКГ? (Не враховуючи загальний дохід сім’ї).

    Відповідь: ні, без врахування доходу не можливо

  7. Таня:

    Доброго вечора, мені офіційно відмовили у виданні довідки про можливу інвалідності до 6 років, бо мій діагноз з’явився в переліку коли мені було 11 років.Підкажіть куди можна звернутися в Дніпрі за правовою допомогою з цього питання? Дякую

    Відповідь: в будь-якому місті до центрів правової допомоги

  8. Тетяна:

    Можливо, я трішки неправильно сформувала питання: коли я прийшла за довідкою можливої інвалідності до 6 років, мені відповіли усно, що до 6 років мого діагнозу в переліку немає, а змінився лише коли мені вже було 11 років. Хоча мій діагноз

    Відповідь: зверніться за очною фаховою допомогою з вашим пакетом документів

  9. Тетяна:

    Доброго дня, я інвалід з дитинства, інвалідність була призначена в 15 років. Мій діагноз встановлений ще коли мені не було й 3 років. На той час (1993 року) мого діагнозу наче б то не було в переліку медичних показань, а з’яаився лише у 2001 році і мені відмовили в видичі довідки можливої інвалідності. Підкажіть чи дійсно це так?

    Відповідь: без огляду матеріалів вашої справи відповісти вкрай важко

  10. Валерій:

    Добрий день. В моєї сім’ї п’ятеро дітей. Одна дитина інвалід з п’яти років. Питання: чи може мати піти на пенсію з 50 років, як мати дитини інваліда, а отець, з 55 років, замість матері як «жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку…» і «За вибором матері або в разі її відсутності…» ст.115 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»? Дякую.

    Відповідь: так, але є обмеження та існуюча судова практика, що викладені в статті на сайті

Добавить комментарий