Починаючи з 01.07.2013 р. Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 № 231-VII визначено, що суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами обкладаються єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за ставками 2 % (утримання за рахунок працівника) та 33,2 % (нарахування за рахунок страхувальника).

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначав перелік осіб, хто має сплачувати цей податок на допомогу по вагітності та пологам.

Обидві норми вищевказаного Закону мали колізію щодо кола осіб, які сплачують цей податок.

В зв`язку з чим, відбувалось безпідставне стягнення податку на допомогу по вагітності та пологам з жінок ФОП на добровільних засадах страхування, жінок ФОП на загальних засадах, безробітних жінок, жінок, що навчаються.

Українська Гельсінська Спілка з прав людини здійснила запит до державних органів, і отримало відповідь від Міністерства доходів і зборів, в якому містилось пояснення, що чинне законодавство не передбачає сплату податку на допомогу по вагітності та пологам з катогорії жінок, які не перебувають у трудових відносинах.

Таким чином, податок у розмірі 33,2 на допомогу по вагітності та пологам  і 2 % з допомоги по вагітності та пологам не сплачують: добровільно застраховані жінки ФОП; не застраховані жінки ФОП, безробіні жінки та жінки які навчаються, оскільки вони не пребувають у трудових відносинах.

Tags: ,

12 комментариев on Податок на допомогу по вагітності та пологам

  1. Доброго дня!
    Є питання. Я зіткнулася з проблемою доведення державним органам точки зору щодо того, що вагітна жінка — ФОП не повинна сплачувати 2 % нарахування з допомоги по вагітності і пологам. Чи можна отримати копію відповіді Міністерства доходів та зборів щодо цього питання, про що йдеться у Вашій статті задля документального підтврдження моєї правоти. Дуже дякую заздалегідь за відповідь.
    Елена

    Відповідь: відповідь вже не актуальна за датою, ви можете самостійно запросити у ДФС обгрунтування такої вимоги

  2. Анна:

    Доброго дня!
    Я ФОП 2 группа,єдиний податок,без найм.працівників,ЕСВ 34,7%. Вагітна!настав час оформляти декрет! у Соцстраху сказали,що не виплатять,бо в мене нема додаткового добровільного страхування в пенс.фонді по підвищеній ставці. Чи мають вони на це право? чи можу я укласти договір додаткового страхування зараз,зробити проплату,наприклад,за минулий квартал? чи допоможе це у Соцстраху?

    Відповідь: мають право, відмова правомірна, ту суму ЄСВ, що ви сплачували- це мінімальний податок, про це написана нами не одна стаття. Договір мав бути укладений не менше шести місяців перед датою лікарняногО, щоб отримати черех соц.страх.

Добавить комментарий