Учасники АТО мають право на пільги.  Проте, не можуть ними скористатися . Про це свідчать чисельні звернення, з якими вони звертаються до юридичних приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

Проблеми починаються з намагань отримати статус учасника бойових дій. Адже досі досі немає інформації, чи створені спеціальні комісії при міністерствах, а також міжвідомчі комісії, які мали надавати такий статус. Немає інформації про їх контакти або яким чином до них звернутися.

Крім того, є проблема із наданням різноманітних довідок із військових частин, які підтверджували б участь особи в АТО.

Варто наголосити — жоден з бійців АТО, які зверталися до УГСПЛ, досі не отримав статусу учасника АТО.

Аби з’ясувати чи існують взагалі такі комісії і якщо так, де вони знаходяться, правозахисники підготували та направили запит в Кабінет Міністрів України, і зараз очікують на відповідь.

Також незабаром може виникнути проблема  компенсацій за поранення військовослужбовця в зоні АТО. Зазвичай на лікарську-консультативну комісію направляють тих, хто або втратив кінцівки або має дуже важкі поранення. Бійців з менш важкими пораненнями на таку комісію не відправляють. А це позбавляє їх можливості отримати необхідні документи для відшкодування витрат на лікування та реабілітацію.

Загалом можна сказати, що Уряд гальмує реалізацію пільг учасникам АТО на практиці. І припустити, що це робиться через банальне бажання зекономити кошти.

Tags:

Добавить комментарий