Справедливість — моральна якість та чеснота, вразливість як на суспільне добро, так і на суспільне зло. Одним така моральна якість притаманна, іншим – ні. У Львівському районному суді два служителі Феміди в двох абсолютно аналогічних справах прийняли абсолютно протилежні рішення. Один суддя захистив багатодітну родину від свавілля державних органів, інший же у захисті відмовив.

На початку осені 2010 року сім’ям, які утворені шляхом повторного шлюбу одного з батьків та спільного виховання трьох і більше дітей від попередніх шлюбів без їх усиновлення почали відмовляти у внесені у реєстр багатодітних сімей. А також у видачі відповідного посвідчення, яке є документом на підставі якого надаються пільги для таких родин.

В таку ситуацію потрапили і дві львівські родини, які звернулися до державних органів аби здобути статус багатодітних та отримали відмову.

Підставою відмови стало роз’яснення Міністерства юстиції України від 5 травня 2010 року №4254-0-26-10-21 від 25.05.2010 року.

Відповідно до вищезазначеного листа багатодітною є сім’я, в якій виховується троє і більше дітей (рідних, усиновлених та дітей, над якими встановлено опіку чи піклування). А отже, згідно із цього роз’яснення  випливає те, що більше не вважаються багатодітними сім’ї утворені шляхом повторного шлюбу одного з батьків та спільного виховання трьох і більше дітей від попередніх шлюбів без їх усиновлення.

Тим не менш, суддя, який захистив багатодітну родину в своїй постанові відзначив, що в статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» визначено, що багатодітна сім’я — сім’я, що складається з батьків (або одного з батьків) і трьох та більше дітей. Відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Сім’я створюється на підставі шлюбу, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства. Таким чином не має підстав щоб сім’ї, які утворені шляхом повторного шлюбу одного з батьків та спільного виховання трьох і більше дітей від попередніх шлюбів без їх усиновлення, виключити із  категорії багатодітних сімей.

Інший же суддя в своїй постанові послався на позбавлене здорового глузду роз’яснення Мінюсту. І цинічно позбавив багатодітну родину права на отримання пільг.

Цікаво, що з цього приводу УГСПЛ зверталася до з Міністерство юстиції, й отримала відповідь, що вони насправді не робили висновку стосовно категорій сімей, які не відносяться до багатодітних сімей. А відповідальність за все, це неподобство несе Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту. Крім того, Мінюст зазначив, що листи міністерства не є нормативно-правовими актами, і що вони мають лише роз’яснювальний характер.

Тож маємо два протилежних рішення судів. Обидва вони чекають на рішення апеляції. Сподіваємось така моральна якість як справедливість притаманна суддям цієї інстанції.

Tags: ,

Добавить комментарий