В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. Катерина:

    Доброго дня! Підкажіть будь-ласка чи є якесь розпорядження щодо вікових зарахувань в групи садочку? Зустрічала інформацію в інтернеті, що по вересню повністю, тобто до 30.09, а в інших джерелах 01.09.

    Відповідь: в нормативному акті передбачено, на який є посилання в статті

  2. ТЕТЯНА:

    ЧИ МАЄ ПРАВО САДОЧОК ВІДМОВИТИ У ВІДВІДУВАННІ ДНЗ У ЛІТНІЙ ПЕРІОД ДИТИНІ, ЯКА З 1 ВЕРЕСНЯ ІДЕ В 1 КЛАС, ЯКЩО ОБОЄ БАТЬКІВ ПРАЦЮЮТЬ І ДИТИНУ НЕМАЄ З КИМ ЗАЛИШИТИ? ЗАКОН ЗАХИЩАЄ БАТЬКІВ, ЧИ ПОТРІБНО В ОСОБОВОМУ ПОРЯДКУ ДОМОВЛЯТИСЬ З КЕРІВНИЦТВОМ?
    ДЯКУЮ.

    Відповідь: не потрібно

  3. Люба:

    Добрий День!Скажіть будь ласка чи зобовязані няня і вихователь допомагати дитині правильно вдягатись і ходити в туалет. Ми в середній групі, дитина (4.5роки) перший день пішла в садок. Раніше в садок не відвідувала, тому це для дитини нове і незвичне середовище.Коли дитина попросилась в туалет, вихователь тільки показала пальцем де знаходиться туалет.Вихователь не завела дитину в туалет, не провела інструктаж, адже санвузли в садку і вдома можуть суттєво відрізнятися.Коли дитина попросилась помити руки після туалету, вихователь сказала» Помиєш потім перед обідом» Прийшовши за дитиною я побачила таку картину:в дитини штани сповзли майже до колін, спина оголена, дитина дуже замерзла( хоча я залишала додатковий одяг),при тому що надворі 2 градуси тепла і опалення вже тиждень відключене. На моє запитання чому дитина в такому стані відповіли- що незобовяні слідкувати за відвіддуванням туалету дитини і як заправляє штани після туалету. Скажіть хіба не входить в обовязки працівників-дбати про здоровя дітей. Бо для них здоровя дітей -це лише щоб нестався нещасний випадок з дитиною.Буду дуже вдячна за відповідь.

    Відповідь: знайомтесь з інформацією в статті

  4. Марина:

    Ви написали, що «Закон не обмежує дитину в цьому», а можно вказати на що посилатися ?

    Відповідь: на Конституція, на ЗУ про дошкільну освіту

  5. Марина:

    Добрий день. Якщо у садочку випускний 25.05., а з 01.09. дитина йде до школи, чи може дитина продовжувати ходити до садочку після випускного? Якщо так, то скільки ?
    спасибі

    Відповідь: закон не обмежує дитину в цьому

  6. Таня:

    Доброго дня наблюдаю таку картину
    не один раз коли діти граюця телефоном а вихователі не обращають вніманяія.
    Ще й у коридорі лижить ножик там де діти часто проходять підкажіть що можна вдіяти

    Відповідь: звернутися до відділу освіти

  7. Ірена:

    Добрий день!Підкажіть, будь ласка, у зв’язку з переїздом, чи маю право влаштувати дитину у приватний садок, але не відмовлятись від місця у державному садочку,який до переїзду відвідувала дитина? І чи можна чергувати відвідуваність обох садочків (державного і приватного)?

    Відповідь: законодавчо такої заборони немає

  8. Ірина:

    Доброго дня! Моя дитина має три роки часто хворіє і продовжила декрет до 4 років.Чи маю право я дитину протягом року водити в ДНЗ?

    Відповідь: ні, якщо у вас буде довідка ЛКК

  9. Яна:

    Доброго дня. Чи може дитина одночасно ходити в 2 садочки в різних населених пунктах? Справа в тому, що в зв’язку з роботою маю жити по декілька днів то в одному місці, то в іншому. Дякую

    Відповідь: законом не передбачено.

  10. Микола:

    Доброго дня. Скажіть будь ласка чи мають право,батьки водити хворих дітей (соплі, кашель, температура ) у садочок на постійній основні? Та чи переслідуються такі дії законодавством України, якщо так, то хто і яку відповідальність може за це понести?
    З повагою, Микола.

    Відповідь: законодавством за це відповідальність передбачена. Питання регулюється виключно на рівні відділу освіти та ДНЗ

Добавить комментарий