В той час як одні батьки прагнуть віддати свою дитину до школи якомога раніше, інші хочуть переконатися в її емоційній та фізичній готовності до навчання та шкільних буднів. В якому ж віці дитина повинна йти до школи?

Це питання батьки вирішують в індивідуальному порядку, але ми хочемо звернути Вашу увагу на  ситуацію, що склалася на сьогодні у дитячих садках. В правилах прийому до ДНЗ (дитячий навчальний заклад) можна зустріти положення відповідно до якого діти, яким на 1 вересня  поточного року виповнилося 6 років мають йти до школи. Але чи справді це так?

Дитячий садок — це дошкільний заклад  для дітей віком від  трьох  до  шести  (семи) років, де  забезпечуються  їх  догляд,  розвиток,  виховання  та навчання.  Як наслідок, в законі передбачена можливість відвідування такого закладу до 7 років, але ні «Положенням про дошкільний навчальний заклад», ні Законом України «Про дошкільну освіту» не передбачені умови за яких дитина може залишитися в начальному закладі до досягнення цього віку.

Щоб заповнити прогалину дитсадки самі визначали, що можливість залишитися у дитячому садку ще на один рік, надається тільки тим дітям, у яких є захворіння підтверджене довідкою відповідної форми за підписом лікаря.

Ситуацію  роз’яснює  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України  Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.  Отже, як батькам, так і керівникам дошкільних навчальних закладів варто знати, що дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.  У випадку ж  її відрахування у батьків є можливість захищати права у суді.

Tags: ,

285 комментариев on Варто знати батькам: Дитина має право відвідувати дитячий садочок до 7 років включно

  1. ГАЛИНА:

    ДОБРОГО ДНЯ.ПРИ ВСТУПІ В САДОК ВИМАГАЮТЬ СПРАВКУ З РОБОТИ ОБОХ БАТЬКІВ, Я ЩЕ В ДЕКРЕТНІЙ ВІДПУСТЦІ ДО ЖОВТНЯ МІСЯЦЯ, АЛЕ ПІСЛЯ ЦЬОГО МЕНЕ ЗВІЛЬНЯТЬ БО БАНК В ЯКОМУ ПРАЦЮВАЛА ЗБАНКРУТУВАВ. МЕНІ МАЮТЬ ПРАВО ВІДМОВИТИ У НАДАННІ ДОВІДКИ? БЕЗ ДОВІДКИ МОЮ ДИТИНУ В САДОК НЕ ВІЗЬМУТЬ?

    Відповідь: вимога неправомірна, ви вправі оскражувати

  2. маша:

    Чи має право завідуюча садочка відмовити про надання справкі про участь батька у вихованні дитини.

    Відповідь: не має право

  3. катерина:

    Доброй ночи,подскажите в каком возрасте ребенок имеет право идти в ясельную группу? моей доченьке на 1.09.2016 год будет 2.5 лет.но 26.09 исполняется 2.6 лет,нас не взяли в садик. объяснив тем что не хватило 26 дней .Дякую

    Відповідь: на сайті є відповідна стаття.

  4. Svetlana:

    Чи маю я право вимагати відшкодування зіпсованих речей від адміністрації ДНЗ? І чи зобовязані вони відшкодовувати зіпсований одяг?

    Відповідь: так, в судовому порядку

  5. Svetlana:

    Скажіть будласка хто несе відповідальність за цілісність речей в дитячому садку?
    Справа втім що забираючи дитину з садочку увесь одяг був забруднений фарбою яка невиводиться ніякими способами… Майданчик був пофарбований неякісною фарбою яка місяць. невисохає керівництво про це знало і невжило заходів… З кого вимагати відповідальности за речі?

    Відповідь: з адміністрації ДЗ

  6. Оксана:

    Добрий день…Чи можливий варіант дати дитину в садок в селі в 2 роки,якщо дитина без батька який помер а мама має двох дітей і змушена ходити на роботу щоб якось жити.Завідуюча дитсадка відмовляється брати дитину…Порадьте??!!

    Відповідь: не має права. Пишіть їй письмове звернення, обгрунтовуйте необхідність у випадку чого-звертайтесь до місцевого органу влади.

  7. Володимир:

    відповідно до якого нормативно-правового акту дитина має право відвідувати садок до 7 років??? підкажіть, тому що це необхідно для доведення в суді…

    Відповідь: нормативні акти по дошкільному вихованню є в статтях на сайті, ознайомтесь

  8. Ольга:

    Не пізніше якого віку дитина повинна підти в перший клас? У нас не проста ситуація, 22.06.09р.н.(в червні 8 років),зпмр 2рівня, усно лікарі радять залишити дитину для підготовки до школи ще на рік в садочку(тому що дитина ще не готова ніяк, і про школу чи індивідуальне навчання ще не може бути і мови), але у виснлвках не дають ніяктх рекомендацій, щодо цього, лише корекційні систематичні заняття з логопедом, дефектологом, психологом та нагляд у психіатра, розвивальні занняття та підготовчі. Як можливо добитись залишитись в садочку, якщо ніхто не хоче брати на себе зобов*язання дати довідку що дитині рекомендовано перебування в днз ще на рік. Яка установа чи комісія уповнлважена робити такі заключення( Ми спостерігаємося в Охматдит- там не дає психіатр такого заключення) Проживаємо в Черкаській обл. Буду вдячна за відповідь

    Відповідь: інфомрація по вашому питанню є у відповідній статті на сайті, там же є номративні акти, ознайомтесь

  9. Алла:

    Доброго дня! Дитині на 1 вересня буде 2 роки 10 місяців. Нам відмовляють у зарахуванні до днз компенсуючого типу на підставі, що дитині не виповниться 3 роки. Дитина потребує лікування (астигматизм). Таким чином, нас позбавляють на цілий рік права отримувати належне коректуюче лікування (дуже важливе в цьому віці) лише тому, що дитині не вистачає 2 місяців до 3 років! Крім того, старша дитина відвідує цей самий садочок с цієї ж причини (сімейні вроджені вади зору) Я — вчитель, відповідно з закінченням відпустки по догляду в цьому році, стати до роботи маю 1 вересня. З ким залишити дитину позбавлену лікування? Наскільки законна така відмова? Чи є шанси довести своє право на відвідування садка? (За словами завідуючої, групи вже набрані. Хоча дітей в електронній черзі реєструвала одночасно січень 2015р, перша дитина вже рік відвідує садок) Буду вдячна за відповідь.

    Відповідь: пиішть скарги та звертайтесь до суду

  10. Вероніка:

    який зразок заяви, щоб дитину після закінчекння старшої групи залишили навчатися в садочку до 7-ми річного віку?

    ВІдповідь: затвердженого законом немає, тому в довільній формі

Добавить комментарий